Sase concerte din cadrul Festivalul George Enescu, organizate la Timisoara, in anul Capitalei Culturale. Artistii care urca pe scena

TIMISOARA. Festivalul George Enescu va veni la Timisoara, Capitala Culturala a Europei in 2023, cu sase concerte care vor avea loc la Filarmonica Banatul. Marile ansambluri ale lumii – Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata si Romanian Chamber Orchestra – se alatura Filarmonicii Banatul, si vor urca pe scena Salii Capitol, in perioada 3 – 20 septembrie.

Potrivit reprezentantilor festivalului, vor fi sustinute 6 concerte de exceptie dirijate de Matthias Pintscher, Patricia Kopatchinskaja, Martijn Dendievel, Vlad Vizireanu si Gabriel Bebeselea.

Festivalul International George Enescu este prezent si in acest an la Timisoara cu o serie de concerte de care publicul timisorean si turistii numerosi, atrasi de manifestarile din cadrul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, vor avea ocazia sa se bucure la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Renumitul Ansamblu Intercontemporain, Cvartetul Fine Arts, Filarmonica Banatul, Romanian Chamber Orchestra, Camerata Bern cu Patricia Kopatchinskaja sau Manchester Camerata, dirijata de Vlad Vizireanu, sunt numele prezente pe scenele principale de la Bucuresti care vor concerta in luna septembrie si in orasul de pe Bega. Colaborarea intre cele doua evenimente majore ale anului este bine-venita, consolidând locul României pe harta culturala a lumii”, a transmis Cristina Uruc, director Artexim.

Concertul de deschidere va fi sustinut de Ensemble Intercontemporain, in 3 septembrie, ora 19:00. Ansamblul este format din 30 de muzicieni profesionisti specializati in interpretarea muzicii contemporane si experimentale, dirijati de Matthias Pintscher. Repertoriul concertului include lucrari semnate de cei mai importanti compozitori ai secolului XX si XXI, precum: Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Luciano Berio, Iannis Xenakis sau Gérard Grisey. Ansamblul este cunoscut pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai valoroase formatii care promoveaza si interpreteaza muzica contemporana la cel mai inalt nivel artistic.

Al doilea concert va fi sustinut de Fine Arts Quartet in 4 septembrie, ora 19:00. Cvartetul de coarde american are o istorie impresionanta si o reputatie puternica in lumea muzicii clasice. Fondat in 1946 la Chicago, acesta este cunoscut pentru interpretarea sa virtuoasa si sensibila a capodoperelor muzicii de camera, dar si pentru explorarea unor repertorii mai putin cunoscute realizata intr-un mod deosebit. Fine Arts Quartet a colaborat cu unii dintre cei mai mari muzicieni ai secolului XX, precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin sau Ralph Votapek.

Romanian Chamber Orchestra va aduce in fata publicului un concert plin de emotie adresat familiilor, intitulat – Pinocchio… with „strings” attached. Alaturi de lucrari celebre scrise de W. A. Mozart sau B. Bartók, va fi interpretata in premiera nationala lucrarea lui M. Gandolfi – Aventurile lui Pinocchio in Funland. Renumita actrita Ioana Marcoiu va avea rolul de narator in Pinocchio, in timp ce tânarul clarinetist Petru Pane va interpreta un aranjament realizat de Alin Chelarescu a celebrei lucrari Dansurile populare românesti de B. Bartók. Concertul din 6 septembrie, ora 19:00, va fi dirijat de maestrul Gabriel Bebeselea, unul dintre cei mai valorosi dirijori români contemporani.

In 7 septembrie, ora 19:00, melomanii sunt invitati sa ia parte la un concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Filarmonicii Banatul Timisoara, alaturi de celebrul Cvartet Arcadia. Vor fi interpretate lucrari de A. Pop, J. Adams, M. Weinberg si D. Shostakovich. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul belgian, Martin Dendievel.

In 14 septembrie, ora 19:00, Camerata Bern va continua seria concertelor din cadrul festivalului. Fondata in 1962, in Elvetia, orchestra imbina inovatia si calitatea artistica la cel mai inalt nivel posibil, bucurându-se de apreciere la nivel mondial. incepând cu 2018, Patricia Kopatchinskaja este directorul artistic al ansamblului. Camerata Bern abordeaza un repertoriu vast, de la muzica baroca, pâna la cea contemporana.

20 septembrie, ultima zi a Festivalului International George Enescu la Timisoara, propune un concert inedit sustinut de Manchester Camerata, ansamblu apreciat de catre publicatia The Times ca fiind „cea mai curajoasa orchestra din Marea Britanie”. Orchestra s-a facut remarcata nu doar prin prisma colaborarilor internationale, cu artisti de renume mondial precum Martha Argerich sau New Order, cât si prin prisma implicarii sale in sanatatea psihica a comunitatilor, din perioada pandemica, când a oferit publicului concerte deosebite.

Cele 6 concerte de exceptie sunt oferite de Asociatia Scena Muzicala, Clubul Rotary Cetate si Filarmonica Banatul.

Festivalul George Enescu este cel mai mare festival de muzica clasica din Romania si unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din Europa. Prima editie a festivalului a fost organizata in 1958.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.