Sarbatoare mare. Parada portului popular german la Timisoara. Sute de nemti veniti din toate colturile Banatului. Foto

TIMISOARA. E vreme de sarbatoare la Timisoara, unde sute de oameni, imbracati in costume viu colorate, au luat cu asalt centrul orasului.

CITESTE SI: Fabrica de Decoruri a Teatrului National va fi deschisa in premiera ca spatiu de spectacol. Gala Premiilor UNITER 2023 va avea loc la Timisoara 

In rochii cu sortulete si cu palarii impodobite cu panglici, nemtii din Banat au pornit in parada, pe strazile si in pietele din centrul Timisoarei, pentru a marca Zilele Culturale ale Germanilor din Banat.

Editia cu numarul 16 a evenimentului a reunit la Timisoara sute de etnici germani din toate colturile Banatului, dar si multi veniti tocmai din Germania inapoi acasa.

Manifestarile au inceput in 2 iunie, atunci cand a avut loc deschiderea oficiala. Au fost organizate, in premiera, in Timisoara expozitiile “Istoria cotidiana a germanilor din Banat in secolul al XX-lea” si “Ulmer Schachtel” (Germania), ambarcatiunea cu care stramosii colonistilor germani au venit pe Dunare, expozitia “Pictori germani banateni” la Muzeul National de Arta Timisoara, cat si momentul comemorativ “Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul si svabii banateni” la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timisoara.

In 3 iunie au avut loc mai multe evenimente pe scena Operei Nationale Romane din Timisoara precum discursuri festive, decernarea Medaliei de Onoare din Aur a FDGB E.S. dr. h.c. Martin Roos, episcop emerit de Timisoara, decernarea Premiului “Stefan Jäger” catre Oana Eremie si un intermezzo muzical, dar si un program cultural la Muzeul Satului Banatean si Balul participantilor.

Programul de duminica a debutat cu Liturghia pontificala celebrata de Domul Sf. Gheorge de catre E. S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timisoara, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Dr. Franz Metz (orga), corul “Exultate” al Domului si de Fanfara Svabilor Banateni din Augsburg (Germania). In dupa-amiaza aceleiasi zile va avea loc tot la Catedrala Romano-Catolica un concert cu Dr. Franz Metz (orga) si Franz Tröster (trompeta).

Au urmat apoi pasada porturilor populare germane, o depunere de coroane la Monumentul ‘Crucificare’ si spectacole de muzica si dans in Piata Victoriei.

Evenimentul are oaspeti de seama din tara si din strainatate.

Zilele Germanilor din Banat sunt un prilej de revenire acasa a celor emigrati si de reuniune cu membrii comunitatii svabesti ramase pe meleagurile romanesti. Este cea mai mare manifestare culturala a Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Sauerkraut spune:

  Din nefericire, gandacii mancatori de Saierkraut (varza murata) inca mai misuna prin Romania… Eins, zwei, Polizei! Scarboasa natie…

 2. Alex spune:

  Aici este ROMANIA ! Sa va iau m0rtii in pwla si sa ii dau mwie lu DiNimic !

 3. Adolfica spune:

  Penibil. Varzarii au batut si pas de gasca, militareste?

 4. @Sauerkraut spune:

  Probabil ai fost deja ca spermatozoid un cretin cea ce ai rămas pînă în ziua de astăzi.

 5. Mioriticus spune:

  Comentariile dau dovadă că se exprimă cancerul Banatului oameni de nimica care nu au pus două cărămizi în viață una peste alta, oameni care nu lasă nimic în urma lor pentru că nu sunt în stare,grea viață ca frustrat.

 6. Arbeit macht frei! spune:

  Da măi, Miocacariticus, ce mai Auschwitzuri și Birkenauri au construit omizile astea ce se hrănesc cu varză! Unde mai pui că aceste omizi de varză au făcut ”cadou” omenirii și două războaie mondiale, marea lor ”contribuție” la civilizația umană…

 7. @Arbeit macht frei spune:

  Ești un caz exemplu pentru faptul că inteligența se poate defini dar prostia este infinită ,ești o mostră de primat incontestabilă și prin schimbarea pseudonimelor nu prea fentezi pe nimeni .

 8. TIMIȘOREAN spune:

  din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI
  Articolul 4
  Unitatea poporului și egalitatea între cetățeni
  (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român și solidaritatea cetățenilor săi.
  2) România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenența politică, de avere sau de origine socială.
  Faptul că o publicație on-line permite să apară asemenea comentarii este grav. Și mai grav este faptul că se întitulează opiniatimisoarei ???

 9. Arbeit macht frei! spune:

  @TIMICIOREAN
  Te-ai scandalizat și față de mizeriile la adresa regățenilor (”mitici”, olteni, moldoveni), scurse din tot felul de scursuri ce se recomandă ”bănățani agevărați” (preponderent minoritari unguri, nemți sau corcituri), care apar adeseori pe aici?! Nu, nu te-am văzut scandalizat.
  Culmea ironiei – să faci apel la toleranță față de cei de altă rasă, naționalitate ș.a.m.d. în apărarea nemților, în condițiile în care tocmai nemții au excelat în intoleranță față de cei de altă rasă, naționalitate s.a.m.d…. 🙂