Salve de tun, dansuri cu sabii de foc, arcasi si muzica straveche. Vitejii isi ridica tabara in inima orasului, la Bastionul Theresia din Timisoara

TMISOARA. Trei zile de sarbatoare, la Timisoara, la Bastionul Theresia, acolo unde va fi instalata Cetatea Vitejilor, un adevarat festival stravechi in care va fi reconstituita viata locuitorilor cetatii de demult.

CITESTE SI: 4 benzi, 6 sensuri giratorii, piste pentru biciclete si iluminat public pe unul dintre cele mai circulate drumuri, la iesire din Timisoara 

Evenimentul este pus la cale de Muzeul National al Banatului, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, si va avea loc in zilele de 1,2 si 3 septembrie.

Pe parcursul celor trei zile, curtea Bastionului Theresia va fi locul de intalnire cu artistii grupurilor de reconstituire istorica TM Archery, Peregrinii, Losonczy Istvan Baranta si Lupus Dacus ce vor sustine spectacole interactive, ateliere si concerte in atmosfera vremurilor de demult, fiecare zi de spectacol avand un anumit specific, aducand in prim-plan artisti profesionisti, colaboratori ai muzeului.

CITESTE SI: Concerte si ratuste la Bega Bulevard, gata de start. Programul complet al celui mai asteptat festival al toamnei, la Timisoara 

Publicul este invitat sa participe la activitati interactive, lectii de muzica, demonstratii de manuire a armelor vechi, duel scenic si dansuri istorice. Artistii prezenti la eveniment vor folosi arcuri traditionale si moderne din lemn, cu sageti de lemn (model istoric) si sageti moderne, din carbon, iar lectiile de arc pentru cei interesati se vor incheia cu un concurs unde se vor acorda diplome si medalii participantilor. De asemenea, oaspetii bastionului vor putea asista la spectacole live de teatru medieval si muzica veche apartinand spatiului Europei Centrale si de Est, dar si celui otoman.

Programul evenimentului

Ziua I – vineri, 1 septembrie 2017

15,00-16,00 Montarea Taberei Arcasilor si a Taberei Peregrinilor
16,00-18,00 scoala Arcasilor – Demonstratii de tragere la tinta fixa si mobila, tragere din genunchi, indemanare in arta tirului cu arcul
18,00 Muzica Trubadurilor Razboinici – Concert stradal PEREGRINII
19,00 Concursul Tinerilor Arcasi – Lectii de arc incheiate cu o competitie de tir cu arcul (pentru incepatori).
18,00-20,00 Montarea iurtei nomazilor – Tabara Razboinicilor Stepei (in paralel cu evenimentele de mai sus) – adusa de artistii grupului de reconstituire istorica si pastrare a traditiilor LOSONCZY ISTVAN BARANTA si de invitatii lor din Ungaria, Asociatia Sfantul Ladislau.
20,00 Parada participantilor – Cimpoaiele si tobele Peregrinilor ii vor purta pe eroii acestei zile pe strazile fostei cetati pana in Piata Libertatii, unde va avea loc o demonstratie de duel scenic cu actorii trupei Peregrinii.

Ziua II – sambata, 2 septembrie 2017

12,00 Ateliere de duel scenic si folosire a armelor istorice, cu actorii trupei PEREGRINII
13,00 Instalarea Taberei Lupus Dacus
14,00 Atelier – Cum sa intelegem mai bine muzica medievala (sustinut de muzicienii grupului de muzica istorica Lupus Dacus)
15,00-17,00 Oaspeti in Tabara Nomazilor – interactiune cu razboinicii stepei, viata acum o mie de ani – iurta mare a trupei LOSONCZY ISTVAN BARANTA
18,00 Muzica si arta razboiului – Exercitii de antrenament cu arme medievale ale actorilor de la Peregrinii pe muzica istorica LIVE cu Lupus Dacus
19,00 Spectacolul Razboinicilor Pustei – un show oferit de LOSONCZY ISTVAN BARANTA si Asociatia SZENT LASZLO care va prezenta lupte cu bicele pastoresti, fokosul, sabiile, folosirea arcurilor traditionale.
20,00 Concertul Menestrelilor Razboinici – Peregrinii si Lupus Dacus (muzica autentica, instrumente inedite, dansuri istorice, teatru medieval, demonstratii de dans cu sabii de lupta si sabii de foc).

Ziua III – duminica, 3 septembrie 2017

10,00 – 12,00 Dimineata in TABARA NOMAZILOR – Ateliere cu artistii grupului de reconstituire istorica si pastrare a traditiilor LOSONCZY ISTVAN BARANTA si cu invitatii lor din Ungaria, asociatia Sfantul Ladislau. Iurta nomazilor, amplasata in curtea bastionului va gazdui razboinicii stepei, arme si instrumente muzicale, dar si o bucatarie care va gati pentru oaspeti deliciosul bogracs.
14,00-16,00 – Lectii interactive de istorie – cum s-au educat pentru viata luptatorii stepei – o prezentare interactiva de jocuri traditionale pentru copii, indeminare cu bice pastoresti, invatare scriere pe raboj, exercitii de concentrare, coordonare, reflex.
16,00 Amurgul menestrelilor – concert de incheiere cu PEREGRINII si invitatii lor
17,00 Adunarea taberelor, salve de tun.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.