Sabii, coifuri si o camasa cu zale intr-o expozitie de 15 milioane de euro la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. O adevarata comoara. Zeci de exponate unicat din colectia Badisches Landesmuseum din Karlsruhe vor putea fi vazute de timisoreni si turisti in mansarda Bastionului Theresia incepand din acest final de saptamana.

Expozitia ‘Print si sultan. Decenii de razboi si fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porti (1683-1716)’ a fost realizata in colaborare cu muzeul timisorean si aduce in capitala Banatului 38 de artefacte din colectia de peste 400 existente in muzeul orasului infratit, in valoare de 15 milioane de euro.

Primii pasi spre realizarea acestei expozitii s-au facut inca din 2021, dupa un simpozion organizat la Karlsruhe.

Imi amintesc cand a venit (n.r. Zoltan Iusztin) dupa acel simpozion, si a facut aceasta propunere. Eu am ramas foarte mirat pentru ca valoarea pieselor expuse in mansarda e undeva la 15 milioane de euro, asigurarea costa destul de mult si a fost o surpriza placuta cand colegii de la Karlsruhe ne-au spus ca sunt de acord si ne vor aduce expozitia…Este o expozitie la care s-a muncit foarte mult si care nu ar fi avut loc daca colegii din Karlsruhe nu ar fi continuat acest parteneriat, pentru ca avem parteneriat si cu Muzeul din Berlin, dar datorita razboiului din Ucraina acestia nu au mai vrut sa aiba loc expozitia. Le multumim inca o data pentru incredere si mai ales pentru ca ne-au dat cateva piese minunate pe care le veti vedea, mai exact 38 de piese. Doresc sa ii multumesc domnului director si echipei si mai ales colegilor care au lucrat la aceasta expozitie. A fost cu adevarat o provocare. S-au facut multe modificari in mansarda, de securitate, de climatizare, pana si vitrinele s-au cumparat noi„, a spus Claudiu Ilas, manager al Muzeului National al Banatului din Timisoara.

Reprezentantii Muzeului din Karlsruhe s-au aratat impresionati de modul in care colegii lor din Romania au organizat expozitia, intr-un an special pentru Timisoara.

Aceasta colaborare cu Muzeul National al Banatului este o oportunitate foarte buna de a arata cateva piese din colectia Muzeului de Istorie din Karlsruhe. Prima intalnire care a avut loc intre muzeografi si cercetatori a fost la un simpozion in Karlsruhe, in 2021, de unde au venit aceste idei si iata ca am ajuns sa le si punem in practica. Ma bucur de parteneriatul nostru si de munca depusa de cele doua muzee, mai ales de cei implicati in aceasta expozitie. Sunt impresionat de munca depusa de colegii de aici, de modificarile de securitate, vitrinele noi si de sistemul de climatizare nou din mansarda, realizate intr-un timp scurt, ceea ce este o realizare si spatiul s-a transformat in unul de expozitie european. Ne bucuram ca am ajuns la Timisoara pentru ca orasul Karlsruhe este infratit cu Timisoara. Pentru noi e o onoare sa fim aici sa ne bucuram de istoria acestui oras si de multiculturalitatea Timisoarei si speram sa continua colaborare cu proiecte mai multe„, a spus Eckart Köhne, manager Badisches Landesmuseum Karlsruhe.

Una dintre piesele importante este camasa de zale a pasei Mustafa Tekirdağlı din Rodos. Marturiile indica faptul ca Mustafa Pasa din Rodos a primit camasa de zale in anul 1682, ca dar din partea sultanului Mehmed al IV-lea. Un an mai tarziu, in timpul asediului Vienei, Mustafa Pasa era comandantul ienicerilor din armata otomana. Se presupune ca, in urma acestei batalii, camasa a cazut ca trofeu de lupta, in mainile margrafului Ludwig Wilhelm.

Piesele au venit in 1730 si au fost tinute in sala Eroilor din Karlsruhe. Expozitia are piese frumoase realizate de catre mestesugari chiar din Sibiu, de aceea se si leaga din Romania, coifuri, armuri si bineinteles sabii. Chiar pe afis vedeti acea sabie scurta care are o legatura cu istoria Romaniei. Lama este otomana, iar manerul este romanesc. Ne bucuram ca putem privi impreuna aceste piese„, a spus Schoole Mostafawy, curatorul expozitiei din partea Badisches Landesmuseum din Karlsruhe

Pe langa camasa cu zale, in mansarda vor mai fi expuse iatagane turcesti, sabii, arcuri cu sageti sau scuturi, dar si coifuri purtate de ieniceri.

Ideea de la care am pornit a fost o expozitie exceptionala pentru un moment exceptional si stiam despre comoara de la Muzeul din Karlsruhe, cu piese exceptionale, deoarece cel care le-a colectat si a organizat aceasta colectie, printul de Baden-Baden si unchiul sau, Hermann de Baden-Baden, in urma victoriilor repurtate impotriva otomanilor au colectionat numai piese deosebite. Nu o sa gasiti in expozitie piese comune pe care soldatul de rand le-ar fi purtat sau asa cum colegii nostri arheologi au descoperit pe strazile Timisoarei. Sunt piese de parada, piese deosebite, si tocmai acest lucru face expozitia deosebita„, a spus Zoltan Iusztin, muzeograf al Muzeului National al Banatului.

Vernisajul expozitiei ‘Print si sultan.Decenii de razboi si fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porti (1683-1716)’ va avea loc vineri si va putea fi vizitata pana la inceputul lunii septembrie a acestui an.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.