‘Sa fim cumpatati, ca sa nu plece oamenii din Timisoara’. Propunerile legate de taxele si impozitele locale, in dezbatere

TIMISOARA. Timisorenii au raspuns prezent la dezbaterea privind majorarea taxelor si impozitelor locale pentru anul 2019. Astfel, cateva zeci de persoane s-au aflat in sala de sedinte a Primariei Timisoara, unde si-au expus nemultumirile legate de majorarea unora dintre taxele locale.

CITESTE SI: Eugen Todoran, pe Aleea Personalitatilor. La 100 de ani de la nastere, bustul filosofului a fost dezvelit la Timisoara 

Unul dintre cei care au luat cuvantul a fost activistul civic Cristi Brancovan, care a atras atentia asupra majorarii impozitului pe masini si pe cladirile nerezidentiale detinute de persoanele juridice, fapt care ar putea atrage dupa sine migrarea locuitorilor din Timisoara catre comunele periurbane.

„Sunt profund nemultumit de propunerile pe care le faceti, prin acest proiect, deoarece mi se pare ca e o haiducie. La cladirile nerezidentiale detinute de pers juridice, s-a modificat cota si ajunge la 1,95%, fata de 1% Eu zic sa va ganditi mai bine, sa faceti taxele astea sustenabile pentru mediul de afaceri, ca sa nu pierdem nimic de la ei.

La fel ati propus si la impozitele auto. In Timisoara nu exista doar autoturisme cu motoare pana in 2000 de centimetri cubi. Nu doar ei au bunuri supuse impozitelor. Mai avem autobuze, tiruri, ele pot foarte bine sa si le transfere in localitati in care nu e majorata taxa. Acesti contribuabili nu sunt multi, dar in suma absoluta conteaza foarte mult. Cum credeti ca o sa ii convingeti acum pe cei cu masini peste 2000 de centimetri cubi, care deja platesc 500-1000 de euro, si se majoreaza cu 50%. Oare ei nu o sa fie tentati sa mute masinile pe alte localitati? Eu cred ca noi, cetatenii cu masini mici, intelegem ca ar fi ok pentru dezvoltarea orasului, avand in vedere ca ati investit atat de mult pe parte de infrastructura rutiera, dar ce facem cu restul? Avem nevoie de banii lor?”, a spus activistul civic Cristi Brancovan.

CITESTE SI: Se dezvaluie noua maternitate a Spitalului Municipal, ce se construieste la Timisoara. Cum va arata. Foto in premiera 

Pe de alta parte, reprezentantii Primariei au justificat propunerea de crestere a taxelor si impozitelor prin lipsurile cu care se confrunta municipalitatea. Potrivit edilului, aceasta este singura metoda prin care, in acest moment, orasul sa nu fie blocat.

„Acele majorari nu au aparut din vreo placere a cuiva, ci dintr-o situatie pe care n-am putut-o previziona, un an in care ne-am trezit cu venituri sensibil mai mici si un 2019 in care ne asteptam ca veniturile sa fie si mai mici. Am mers pe prinicipiul ca persoanele fizice, cei mai multi platitori de taxe si impozite, sa nu fie afectate deloc pentru spatiile in care locuiesc, ci sa fie o afectare la spatiile celor care obtin venituri. E o mai mica afectare aici si e vorba de reducerea profitului net, nu de o stramtorare a persoanelor fizice.

Ce ma doare cel mai mult este ca am atentat la un principiu la care tin extrem de mult, si anume predictibilitatea. Da, trebuie sa o asiguram, dar avem de ales intre rele. Or, raul cel mai mic in momentul de fata este acesta, sa acceptam aceste majorari, dar sa dezvoltam orasul. Ar fi un rau si mai mare daca noi am stagna. Facem investitii cu acesti bani pe care ii obtinem in plus”, a spus Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Directorul Directiei Fiscale a precizat ca odata cu majorarea taxelor si impozitelor, sumele care ar fi colectate la bugetul local ar urma sa creasca cu 75 de milioane de lei.

„In anul 2009, cota la persoane juridice era de 1,8. Mergea bine economia. In 2009 a venit criza, si municipiul la vremea respectiva si a propus sa sprijine mediul de afaceri si a scazut cota. Acum, in schimb, municipiul sta rau. Noi am pierdut 70 de milioane de la bugetul local si trebuie sa facem ceva sa recuperam aceasta suma. Din pacate, nu putem sa obligam Guvernul sa modifice cotele pe impozit. Astfel, acum mediul de afaceri trebuie sa sprijine si el municipiul. Trebuie cumva sa revenim, sa existe o proportie”, a spus Adrian Bodo, directorul Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara.

Potrivit proiectului privind taxele si impozitele locale, in 2019 la Timisoara ar urma sa creasca cu 50% impozitele pe autovehicule, dar si sa fie majorata taxa pe cladirile nerezidentiale. De asemenea, a fost introdusa o taxa pentru sprijinirea turismului, in cuantum de 2% din tariful de cazare, fara TVA, dar si o taxa de salubrizare.

Proiectul urmeaza sa ajunga in fata alesilor locali, care vor vota daca sunt sau nu de acord cu modificarile taxelor si impozitelor aferente anului 2019 in Timisoara.

VIDEO: Remus Gradinariu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.