S-au luat cu mainile de cap! Ce grozavii au iesit la iveala, dupa 20 de ani, din Sala Capitol a Filarmonicii Banatul? FOTO!

TIMISOARA. Sute de mii de timisoreni i-au trecut pragul, s-au distrat copios sau poate au lacrimat privind spectacolul imaginilor ori ascultand muzica divina… Vremea si-a pus insa amprenta si asupra uneia dintre cele mai cunoscute sali de spectacole din Timisoara.

Daca Sala Capitol in sine a avut parte de renovari, nu se poate spune acelasi lucru si despre… scaunele pe care s-au asezat iubitorii de spectacole. Acum le-a venit si lor randul.

Actuala sala a Filarmonicii Banatul a gazduit, vreme de zeci de ani, Cinematograful Capitol. Cladirea a fost ridicata in 1929 si inaugurata un an mai tarziu, chiar in ziua de Craciun. Nationalizat in 1956, Cinematograful Capitol a fost extins si modernizat in 1972, dupa planurile arhitectului Serban Sturdza. In 2007 sala a fost preluata de Primaria Timisoara, iar acum gazduieste Filarmonica Banatul.

Prezervative, insecte si guma de mestecat si-au gasit loc in scaunele salii Capitol

Daca sala a fost renovata si arata asa cum trebuie sa fie un lacas destinat concertelor simfonice si altor manifestari culturale, scaunele au ramas aceleasi, timp de 20 de ani, iar perioada in care la cinematograf nu veneau doar cinefilii inraiti sau cei care apreciau din tot sufletul un film bun si-a spus cuvantul.

„Era jale … Imi povestesc muncitorii care lucreaza acolo ca nu le-a venit sa creada ce-au gasit in scaune. Iarba aceea uscata cu care erau umplute, plina de mizerie, praf, in unele locuri putrezita … Plus te miri ce alte gunoaie au mai gasit. Era absolut necesar sa facem aceasta reparatie, ma bucur ca am putut sa o incepem”, a povestit, pentru opiniatimisoarei.ro, Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul.

Directorul Filarmonicii s-a ferit sa spuna pe sleau ce anume au gasit muncitorii in vechea tapiterie a scaunelor, dar cei care au asistat la operatiunea de inlocuire a ei spun ca printre gunoaiele extrase s-au descoperit o multime de insecte moarte, multa guma de mestecat si… prezervative.

Sala Filarmonicii va fi cu totul si cu totul altfel dupa inlocuirea tapiseriei scaunelor. Nu doar din punct de vedere estetic, ci si din cel al acusticii. Astfel, daca pana acum partea din spate a scaunelor, precum si cotierele si spatele partii pe care se sta erau invelite in material textil, acum acestea vor fi din lemn, ceea ce va imbunatati acustica salii.

„Am pastrat, practic, doar scheletul metalic al scaunelor. Prin lege nu avem voie sa cumparam mobilier nou si, oricum, acest suport metalic este foarte solid si in stare buna. Tapiteria si partea din lemn este inlocuita complet, va fi ceva frumos. Se lucreaza cu grija, fiecare scaun este asezat la locul lui, fixat si centrat, pentru ca la deschiderea stagiunii sa le putem oferii spectatorilor o sala frumoasa si tot confortul necesar ascultarii minunatelor partituri din concertele noastre”, a adaugat directorul Filarmonicii.

In total, 1000 de scaune vor fi refacute. Si chiar daca banii pentru aceste reparatii au venit destul de tarziu, totul va fi gata pana la inceperea stagiunii, in 3 octombrie.  Pana atunci, pentru ca sala mai gazduieste si alte manifestari in afara concertelor propriu zise, spectatorii stau pe scaunele de plastic aduse, provizoriu, in incinta

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dana draga, esti cumva absolventa unei scoli de maici, de denumesti un banal prezervativ o „grozavie” doar de dragul socarii audientei prin niste titluri incendiare la niste articole de toata jena!

  2. Asta e subiect? Pe bune? Fituica asta nu se poate ridica la nivel de ziar pana nu angajati jurnalisti profesionisti.

  3. Nu imi vine sa cred… sper ca nu vor fi definitive scaunele alea de plastic??? Cum sa pui asa scaune in sala filarmonici?!?

    • „Filarmonicii”, mai „melomanule”!

  4. jurnalist penibil