Noutati :

S-a dublat pretul la gigacalorie in Timisoara. Abonatii Colterm vor primi facturile marite din ianuarie

23 decembrie, 2021 - 03:09 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
39

TIMISOARA. Cadou de sarbatori pentru timisorenii abonati la Coltem. Din ianuarie, acesta vor scoate mai multi bani din buzunare pentru a plati caldura.

CITESTE SI: Schimbarea la fata a Pietei Victoriei din Timisoara se va face dupa un concurs de solutii. Primaria incepe cu o consultanta si un studiu de peste 100.000 de euro

Dupa mai multe incercari, administratia Fritz a obtinut, printr-o sedinta de indata, convocata in 23 decembrie, sa treaca proiectul de majorare a tarifelor pentru caldura la Timisoara.

S-a dublat pretul gigacaloriei.

Se propune modificarea/ajustarea preţului local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de Compania Locală de Termoficare Colterm. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA. (…) Modificarea prețului local al energiei termice facturată populației la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, se arata in proiectul de hotarare supus aprobarii Consiliului Local, joi.

Inainte de votul consilierilor, doua amendamente propuse, in ultima sedinta de plen, de primarul Dominic Fritz, au fost reluate de viceprimarul Ruben Latcau, fiind si votate.

Art. 2: Se modifica art. 2) si va avea urmatorul cuprins: ”Se aproba pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA, la valoarea de 416,24 lei/MWh inclusiv TVA incepand cu data de 01.01.2022.

Art. 3: Se aproba asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei (435,03 lei/Mwh). Plata acestor sume asigurate din bugetul de stat nu va depasi plafonul anual de 15 milioane de euro, echivalent in lei, care poate fi acordata Colterm SA cu titlu de ajutor conform prevederilor art. 23 alin. (1) lit. a) din Schema de ajutor de stat aprobata prin Ordinul 1121/1075/2014.

Propun adaugarea art. 3.1 cu urmatorul continut:

Art. 3.1: Consiliul Local va actualiza pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre Compania Locala de Termoficare Colterm SA, precum si sumele necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei, astfel incat sa fie respectate dispozitiile legale in materie de ajutor de stat„, au fost amendamentele adoptate in completarea proiectului de hotarare.

Viceprimarii Timisoarei, Ruben Latcau si Cosmin Tabara, au anuntat ca au avut discutii cu reprezentantii Curtii de Conturi, care, dupa un control la Colterm facut in ultimele saptamani, au imputat faptul ca pretul pentru gigacalorie nu a fost actualizat de foarte multa vreme si ca si ultimele planuri pe care compania de termoficare si le-a facut pe diferenta de consum intre carbune si gaz a dus la situatia in care aceasta avea costuri de productie mult mai mari fata de cele estimate. Or, numai in ultimul an, aceasta s-a tradus in 70 de milioane de lei pierderi.

In acest sens, si reprezentantii PNL din Consiliul Local au readus in discutie amendamentul lor care viza cresterea graduala a pretului gigacaloriei la populatie, mai intai doar cu 20%, care, insa, nici nu a mai ajuns la vot, fiind adoptate anterior amendamentele propuse de viceprimarul Ruben Latcau.

In final, proiectul de hotarare a fost adoptat cu 14 voturi pentru (13 USR si 1 liberalul exclus din partid Raul Ambrus) si 8 impotriva. Aceasta dupa ce in urma cu cateva zile nu reusise sa intruneasca decat 13 voturi.

Practic, incepand din 1 ianuarie 2022, pretul gigacaloriei la populatie va fi de 482,85 lei, fata de 207, 27, cat era pana in prezent, iar primaria va acorda o subventie de 435 de lei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 39comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Martii matii fritzake!
  Bine ca am proiectul la gaz facut…

  • Stai sa vezi cand vine factura de la gaz

   • Macar vine caldura instant…

  • Papagal liberal. Cu cat va plateste Ni(mi)ca postarea?

 2. ambrus ala de ce nu se inscrie in usr? macar sa stim un lucru

 3. #revolutiabuneiguvernari = dublarea pretului caldurii pe timp de iarna. Ii felicit pe toti care au votat USR si care sunt bransati la Colterm.

  • ar trebui sa-i feliciti pe cei doi primari din ultimii 20 de ani. pentru ca nu au facut nimic pentru rentabilizarea COLTERM.
   nu ca pretul n-ar fi crescut, dar nu atat de mult. poate.
   as zice, sa luam Oradea ca exemplu, doar ca acolo tariful vechi era oricum mare (probabil cea mai mica subventie din tara), iar tariful nou este putin sub cel de la Timisoara (dar, in continuare, cu una dintre cele mai mici subventii din tara).
   de ce-i Oradea mai speciala? pentru ca neacordand subventia, si-au „permis” sa creasca salariile bugetarilor din subordine. cu doar 14%. asa, ca-i criza pentru ceilalti 😀

   • Domnule usrist. Povestile astea v-au adus la butoanel dar ele nu vor compensa portofelul omului care se va goli din cauza ca vor trebui oamenii sa plateasca mai mult pentru caldura incepand cu 01.01.2022.

 4. de ce se face discriminare.cei care au centrale propri nu primesc nimic.suma de 15 milioane euro sa fie redusa cu ce se achita institutilor publice racordate la colterm iar restul impartita in mod egal la toti locuitorii timisoarei.daca vrem democratie sa fim toti egali

 5. Mastodontul putred carea fost ocrotit ani de zile de domnul profesor că să nu fie înjurat a lăsat un oraș întreg să plătească deși mulți nu erau branșați la colterm cu alte cuvinte dacă ajung fraierii la număr putem subvenționa și dacă nu le convine.Acum suntem într-o situație mai bună putem să-l înjurăm pe fraierul de Fritz că a fost destul de prost și a băgat botul plus că și-a ales prietenii pe care mai bine nu-i alegea,păcat că nimeni nu ia spus adevărul.

  • Băi cap de fontă eu nu mai am ce vomita când va aud despre greaua moștenire!!
   Păi nu ați spus voi ca aveți soluții pentru COLTERM înainte de alegeri, iar după, Fritz Witz Figur spunea că aghiotantul infractor Lascău dacă se trezește la ora trei rezolvă toate problemele COLTERM???
   Marș dreq de găozar!

 6. Fritz,luate-ar dracu cu tot neamul tău,de aici o să se tragă plecarea ta…gunoi nemțesc ce ești

 7. Doresc sarbatori nefericite tuturor care au facut acest lucru! Sa va dea Dumnezeu ce n ati avut niciodata: cct la nas si muci la cr!

 8. Ipocritul de vopsit nu a marit facturile 8 ani de zile, ca sa il voteze prostimea. Asta e rezultatul. Daca se marea treptat in fiecare an, timp de 8 ani de administratie estompata, acum nu mai simteam scumpirea. Batman estompat

  • Gândire ta de gâscă usr-istă este după motto-ul dacă ești prost de mic când ești mare numai te joci!
   Sau dacă Robu le mărea în fiecare an astăzi Fritz Witz Figur nu trebuia să le dubleze !🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 9. ”Iată, dragii mei, intrăm deja în al doilea an al unei „mari resetări”, adică al felului în care s-au sfătuit între ei mai-marii lumii să o schimbe și să o stăpânească. Și ei vor să re-întemeieze lumea, dar într-un mod faustic, viclean, utopic. O lume care promite eliberare, dar care aduce robie; care promite sănătate eternă, dar care permanentizează spitalul; care promite fericire doar dacă ești deposedat de toate cele firești. De fapt, această „resetare” aduce mult cu ceea ce noi românii am trăit cu doar câteva decenii în urmă. O lume a controlului, a supravegherii, a raționalizării, a penuriei. A unor lipsuri planificate, a unei stări permanente de teroare, a stăpânirii prin divizare. Îi spuneam, pe atunci, comunism. Iată că revine, de această dată în forme noi și cu ajutorul noilor tehnologii. Bate chiar un vânt de schimbare chiar și în ceea ce privește marile sărbători creștine și nu suntem prea departe de reîntoarcerea lui „Moș Gerilă” în locul Crăciunului.”, este parte din mesajul pe cât de curajos, pe atât de cutremurător transmis de PS Macarie.

  • Ti nu ti-e rusine sa postezi sub atatea pseudonime aici? Ca numai azi am numarat vreo trei, si n-am avut timp sa citesc mai mult.

 10. Deci el livreaza caldura cu portia… la 19-20 de grade, de stau oamenii cu paturi pe ei in case si mai si dubleaza pretul pentru aceasta asa zisa „caldurica” data cu portia.
  Daca facea asa ceva in Germania il linsau. Dar la fraieri merge…
  Sa ne s…. toti care l-ati votat!

 11. Felicitări Răul ambruș, a ajuns un om să stabilească prețul gigacaloriei, majorarea impozitelor ăsta da cadou de crăciun. Sugcces în politică cu așa specimene, un trădător așa se aplică protecția socială. De ce nu s-a aplicat o creștere graduală a prețului. Mărăști prețul agentului termic pe care îl plătim, iar furnizarea nu se face la parametrii, plătim frigul din case. Gunoaielor ce politică faceți??? Duceți o luptă împotriva locuitorilor acestui oraș??? Așa să vă ajute Dumnezeu

  • Pentru ca Robu nu a mărit gradual pretul căldurii 8 ani de zile! Atunci ți- a plăcut.

 12. Spritzache, sa iti ajute banii astia la coliva si lumanari !! deseu imputit ce esti

 13. 21 milioane euro amenda pt Colterm.
  20 milioane euro imprumut pt plata subventionatilor Colterm.
  15 milioane euro subventia anuala pt Colterm.
  S-a dus bugetul orasului.
  Fritz ne-a ingropat pe toti in Colterm.

  • Nu Fritz e vinovat, friptura ratata, ci sistemul tinut in viata de Robu timp dd 8 ani cat nu a facut nimic sa reabiliteze Coltermul. El s- a gandit sa vopseasca „gardul” cum facea si cu freza si nu se gandea la lucruri esentiald pentru reducerea costurilor ( pierderilor) cu incalzirea. Nu a inlocuit conductele neizolate. Ai vazut cum sun astea noi? Nu izolat blocurile comuniste facute din panouri de beton si inadite prin sudura. Este orasul cel mai puțin reabilitat. Este de fapt un oraș cenușiu. S- a aranjat putin centrul, cu parcurile, pavelele si bordurile schimbate dd câteva ori sa scoată ochii. Blocurile din cartiere sunt jalnice.

  • Nu Fritz e vinovat, friptura ratata, ci sistemul tinut in viata de Robu timp dd 8 ani cat nu a facut nimic sa reabiliteze Coltermul. El s- a gandit sa vopseasca „gardul” cum facea si cu pleata si nu se gandea la lucruri esentiald pentru reducerea costurilor ( pierderilor) cu incalzirea. Nu a inlocuit conductele neizolate. Ai vazut cum sun astea noi? Nu izolat blocurile comuniste facute din panouri de beton si inadite prin sudura. Este orasul cel mai puțin reabilitat. Este de fapt un oraș cenușiu. S- a aranjat putin centrul, cu parcurile, pavelele si bordurile schimbate dd câteva ori sa scoată ochii. Blocurile din cartiere sunt jalnice.

   • Băi bou încălțat, ce legătură are amenda de 21miloane, lipsa achiziționării de certificate verzi și numirea în funcția de director al unui hoț dovedit cu administrația Robu ??
    Tenguradegunoi, nu ați spus voi că aveți soluții la problemele COLTERM-lui ??
    Nu a spus Hampelmann că aghiotantul lui infractor dacă se trezește sau se scoală, nu se știe exact, la ora trei rezolvă toate problemele COLTERM-lui ?? Sau nu i-a sunat ceasul?

    • Dumnezeu cum ți- e sufletul in seara de Ajun, mai DeDiego.

 14. In sfârșit o măsură normală. Sper ca la anul să mai crească tariful și încet subvenția să dispară. Dl. Fritz începe să-mi placă. S-ar putea să încep din nou să votez după mulți ani.

  Se plâng unii pe aici că nu se furnizează agentul la parametri. Care e problema? Blocurile sunt contorizate deci se plăteste cât se livrează. Dacă se livrează prea mult și crezi că nu poți plăti, cobori in subsol și mai închizi din robinet. Si nu o să mai strigi că cei cu centrală proprie se încălzesc de la tine.

  Sau dacă ai repartitoare, inchizi robinetul si asta e. Să stai tu cu caloriferele calde si cu geamurile uitate deschise pe banii tuturor e frumos…

  • Livreaza doamna mata prea mult ma handicapatule.
   Noi platim gigacalorie care pleaca din centrala SUB parametri legali ba idiotule.
   Daca tu ai plati dublu gazul si ti s-ar livra doar jumatate din cantitatea platita ai mai fi fericit ma boule? Sa o votezi pe doamna mata jegosule.

   • DADA dragă, să-ți explic ca pentru proști:

    Energia termică pe care o primesti e calculată. Se masoara cantitatea de agent termic care circula prin scara ta (Q) și diferenta de temperatură dintre tur (ceea ce intră) și retur (ceea ce pleacă) adică Delta t. Se înmulțesc cele două.

    a) dacă dif. de temperatura e mare plătesti o valoare x,
    b) dacă e mică plătesti mai puțin,
    c) dacă e zero nu platesti nimic, cum a fost in luna octombrie.

    Dacă ai repartitoare poti controla energia pe care o consumi.

    Tu plătesti acum un sfert din valoarea energiei pe care o consumi. Restul ți-l plătim noi ceilalți, inclusiv tu dacă lucrezi si plătesti impozite. E o nedreptate care trebuie reparată. De 32 de ani beneficiezi de mila comunității si acum stai pe aici și ne înjuri. Dacă nu ești un sărăntoc, monteză-ți dracu o centrală și plătește prețul real ca noi aștia înjurații, ca să nu trăiești ca milogul, un sfert de viață (25% pentru tine, restul subvenție).

    O zi bună.

    • Tu esti prost sau rau intentionat ?

 15. Si de ce sa nu ne montam centrale individuale??Ca nu vrea bozgorul barna??

 16. Iat ai fumat iarba, stelo?

 17. Lasă, că banatustanezilor nu le trebuie nici căldură și nici apă caldă, că nu-s obișnuiți. Curent electric să fie, totuși, ca să aibă ce fura!

 18. in primavara ma debransez si probabil ca imi pun doua aere conditionate din alea cu invertor. Ies mai ieftin decat cu gaz si nu am nevoie de nici un bransament si aprobare. Colterm si primaria Timisoara…va pup papa. O sa eamanefu sa va produceti energie scumpa pe care sa vi-o cumparati singuri pentru institutiile pe care trebuie sa le incalziti. Fritz si USR, sunteti cea mai mare deziluzie pe care am avut-o in ultimii 32 de ani

 19. Fugiți și plătiți-vă impozitele, curgand-u-va balele de corectitudine. Ba da prosti suntem. FIȚI corecți și o sa vedeți ce muie vi se da. Sărbători Nefericite

 20. din 20 interventii numai vreo citeva la obiect restul mahalagisme.

 21. Deci unul din motivele pentru care am sa il votez pe Fritz si pe viitor este sa le dea la cioc la toti comunistii imputiti din blocurile comuniste putrede de nepasare. Abia astept sa il tripleze, votez cu 2 maini.

 22. Da, s-a dublat ”prețul la gigacalorie” (”prețul gigacaloriei”, analfabeților!), dar vă dă Fritz o gigacalorie calitatea întâia, nemțească, cum nu are restul României: 19 grade Celsius la calorifer în zilele lucrătoare și 20 de grade Celsius la sfârșit de săptămână, dar numai dacă sunteți cuminți!