S-a batut apa-n piua cu piatra cubica de pe strazi, la Timisoara! Concesia obtinuta dupa dezbaterea publica

TIMISOARA. Piatra cubica ramane in aer. Pledoariile pro si contra pietrei cubice pe strazi care nu fac parte din centrul istoric al Timisoarei au fost prezentate in cadrul dezbaterii publice care a avut loc la Primarie, fara sa se ajunga insa la o decizie definitiva.

CITESTE SI: A fost gasita MOARTA! Femeia data disparuta in Timisoara, descoperita de politisti

La discutii au fost prezenti pe langa reprezentantii primariei, locatari de pe strazile vizate de municipalitate pentru modernizare, arhitecti sau simpli timisoreni care au tinut sa isi spuna o parere legata de subiect.

Sustinatorii pietrei cubice au afirmat ca strazile pe care este amplasat acum acest gen de pavaj, trebuie sa ramana asa deoarace fac parte din mostenirea istorica a orasului. Unii dintre participanti au afirmat insa ca strazile cu piatra cubica arata mai rau pentru ca nici firmele care au lucrat pe acele artere de-a lungul anilor nu si-au facut treaba cum trebuie.

Eu sunt impotriva in a schimba acele zone care sunt cu piatra cubica. Putem merge pe strazile acestea. Pe strada Remus puteti vedea doua parti, una mai distrusa, alta mai putin. Peste tot pe unde au actionat Colterm sau Aquatim, toate au cazut„, a spus unul dintre timisoreni.

Solutia cea mai cinstita in momentul de fata ar fi sa refacem strazile cu ce avem acolo, pentru ca vorbim de zone rezidentiale, unde viteza de deplasare e mica, si piatra ajuta tocmai la chestia asta. Prin asfaltare se creeaza zone de trafic intens. La ce circulatie e in Timisoara credeti ca nu se vor cauta cai ocolitoare ca sa se scape de semafoare?„, a spus Gabriel Tusinean, unul dintre cei care a contestat in instanta in urma cu un an si jumatate hoatararea privind studiul de fezabilitate propus pentru refacerea strazilor cu piatra cubica.

CITESTE SI: Pasarela pentru pietoni si biciclisti de la Timisoara, integrata in noua estetica a orasului 

La discutii au participat si timisoreni care locuiesc pe cateva dintre strazile cu piatra cubica. Unii au afirmat ca sunt de acord cu modernizarea acestora, in totalitate sau partial.

S-a ridicat aici problema ca asfaltare strazilor va permite o deplasare cu viteza mai mare si o crestere a volumului. Nu sustin acest lucru pentru ca sunt stradute scurte, care nu leaga artere mari. E adevarat ca numarul de masini e foarte mare, dar este mare si pentru ca in zona sunt doua facultati, unde sunt multi studenti care isi parcheaza masinile. Poate ca aici nu ar strica ca serviciul de circulatie sa faca ori Remus, ori Filaret Barbu, un sens intr-o directie, un sens in altul… Pe Romulus s-a refacut carosabilul de piatra cubica, dar cei care au facut-o nu au stapanit tehnologia. Apa patrunde, disloca materialele, astfel incat incep sa se miste si apar gropi. Orgoliile ca trebuie sa fie pavaj sau piatra cubica trebuie lasate la o parte si ar trebui sa vedem ce e mai bine pentru cei care locuiesc acolo si pentru Timisoara„, a spus o timisoreanca.

Primarul Nicolae Robu a insistat ca strazile cu piatra cubica vizate de municipalitate trebuie refacute, insa a mentionat ca unele dintre acestea vor ramane cu acest gen de pavaj. Primarul a promis ca va face vizite pe fiecare din aceste strazi pentru a vedea exact in ce situatie sunt acestea. Una dintre cele 14 strazi ar putea ramane insa cu pavaj din piatra cubica.

Este o prioritate pentru noi sa rezolvam aceste strazi pentru ca sunt cele mai jalnice din oras. Cred ca s-a vazut cate strazi au fost refacute in acesti ani. V-am spus ca e un proiect prioritar. Sper ca in acest an, pana la venirea uiernii, aceste strazi vor fi facute. Le vom lua in ordinea felului de degradare. Cele mai degradare le facem primele…La strada Beethoven ne-am gandit si noi sa ramana asa pentru ca este intr-o zona cu o cladire istorica„, a spus primarul Nicolae Robu.

CITESTE SI: Surprize pentru pasagere la Aeroportul International Timisoara! Cu ce-au fost intampinate la urcarea sau coborarea din avion? FOTO!

Primaria vrea ca in acest an sa refaca nu mai putin de 14 strazi, care in acest moment sunt pavate cu piatra cubica:
– Str. Arges delimitata de str. Mitropolit Varlaam si str. Cluj
– Str. Dr. Ioan Muresan pe sectorul cuprins între str. Salcamilor si str. Drubeta
– Str. Ludwig von Beethoven pe sectorul cuprins intre blv. C.D. Loga si blv. Mihai Eminescu
– Str. Mitropolit Varlaam tronson cuprins intre str. Aurel Candea si str. 1 Decembrie
– Str. Putna delimitata de str. Ion Vidu si str. Mitropolit Varlaam
– Str. Remus delimitata de str. Brasov si str. Romulus
– Str. Sfanta Rozalia tronson cuprins intre str. Remus si blv. Mihai Viteazul
– Str. Sorin Titel delimitata de blv. Victor Babes si str. Protopop Ghe. Dragomir
– Str. Toplita delimitata de Cal. Circumvalatiunii si str. Fagaras
– Str. Virgil Madgearu cuprins intre blv. Mihai Viteazul si str. Filaret Barbu
– Str. Bela Bartok tronson cuprins intre blv. Victor Babes si str. Arges
– Str. Filaret Barbu delimitata de str. Sfanta Rozalia si str. Brasov
– Str. Arcidava pe sectorul cuprins in jurul Parcului Arcidava pana in strazile Mures si Ulpia
Traiana
– Str. Romulus tronson cuprins intre str. Ghe. Doja si str. Sfanta Rozalia
Valoarea estimata a lucrarilor pe cele 14 strazi este de 14.012,934 mii lei, iar durata estimata de realizare a lucrarilor proiectate este de 9 luni.
Dupa dezbaterea publica de la primarie, studiul de fezabilitate va trebui supus aprobarii consilierilor locali, pentru ca apoi sa se demareze procedurile de atribuire a lucrarilor pentru refacerea strazilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Geta Bioenergeta spune:

    Are dreptate Dl. Primar Robu, piatra cubica se preteaza a fi utilizata in zonele de promenada, nu pe carosabil, care este supus unei deteriorari accentoate din cauza traficului intens. Nu stiu ce arhitecti peisagisti sunt in TM si ce putere de decizie au in cadrul diverselor proiecte, dar tot ceea ce s-a realizat pana acum in oras dovedeste o acuta lipsa de profesionalism sau dezinteres total fata de felul cum arata orasul. Piatra cubica ar fi putut fi foarte bine pusa in valoare, prin pavarea aleeilor unor parcuri, aleelile Parcului Botanic, de ex, sau o parte din aleeile de pe malul Begai, zonele de promenada in special

  2. Costel spune:

    @Geta, nu stiu daca ti-ar conveni sa iti prinzi tocul panttofului intre acele pietre. Carosabilul facut din piatra cubica a rezistat 100 de ani, pana cand au intervenit cei de la regiile de apa, canal, E-on si au reparat la retele. Din cauza priceperii si interesului deosebit de a face o lucrare buna, arata asa cum arata. Daca nu tasezi pamantul, ca sa creezi o baza corecta, normal ca se lasa, in timp si apar denivelarile.