Romania va construi cel mai mare laser din lume: Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului ELI de la Magurele

Finantarea proiectului ELI din Romania – cel mai mare laser din lume a fost aprobata. Laserul va fi construit la Magurele. Investitia ajunge la aproximativ 180 de milioane euro, a anuntat Comisia Europeana.

Astfel, CE a aprobat sprijinul pentru o infrastructura de cercetare de varf care va implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre. Aceasta este ultima aprobare de care Romania avea nevoie pentru proiectul de la Magurele.

Potrivit HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat ca „este fara indoiala cea mai mare realizare a mandatului meu in domeniul cercetarii”. Intrebat cine a contribuit la realizarea acestui proiect, Funeriu a afirmat ca ELI s-a realizat cu ajutorul fostilor ministri ai Educatiei Cristian Adomnitei si Anton Anton. „Discutiile initiale din perioada domului Adomnitei s-au concretizat prin inceperea efectiva a proiectului in 2011. Aprobarea finantarii acum de catre comisie este rezultatul unui lobby extraordinar facut de mine si de domnul Ciuparu. Dar nu am fi avut succes daca echipa de la Magurele condusa de domnul Zamfir nu ar fi fost exceptionala. A contat contributia domnului Orban, dar elementul determinant a fost sustinerea presedintelui Traian Basescu inca din 2007”.

Anuntul de astazi, 18 septembrie, al Comisiei Europene: Unda verde pentru o investitie majora destinata construirii unui centru de cercetare stiintifica al UE in Romania

Astazi, Comisia Europeana a aprobat sprijinul pentru o infrastructura de cercetare de varf care va implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre. Contributia financiara din partea UE ar urma sa provina din fondurile structurale, investitia ajungand la aproximativ 180 de milioane EUR. Aceasta face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.