RetuRO a deschis un centru lângă Timișoara, asigurând noi locuri de muncă verzi. Aproximativ 1 miliard de ambalaje vor fi procesate în centrele din Giarmata și Bonțida, anual

TIMISOARA. RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, a deschis cel de-al doilea centru de colectare a ambalajelor de băuturi din țară, în cadrul parcului logistic din Giarmata, în apropiere de Timișoara. Aici vor fi numărate, sortate și trimise spre reciclare doar recipientele de băuturi returnate de consumatori prin Sistemul de Garanție-Returnare, marcate cu cod de bare specific și logo-ul „Ambalaj cu garanție”.

RetuRO urmează să continue dezvoltarea infrastructurii de centre regionale pentru Sistemul de Garanție-Returnare, odată cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piață de producători, dar și a numărului de ambalaje returnate de către consumatori și colectate de comercianți.

Planul administratorului Sistemului de Garanție-Returnare este ca centrul din Giarmata, alături de primul deschis – la Bonțida, în județul Cluj, să proceseze aproximativ un miliard de ambalaje de băuturi, anual.

Inaugurarea celui de-al doilea centru de sortare și numărare RetuRO reprezintă mai mult decât o deschiderea unei noi unități de colectare a ambalajelor; este vorba despre consolidarea angajamentului nostru de a remodela peisajul reciclării din România. Obiectivul RetuRO este de a face reciclarea accesibilă fiecărui român, integrată cu ușurință în activitatea cotidiană. De la lansarea oficială a Sistemului de Garanție-Returnare în România, pe 30 noiembrie, am fost martorii unei integrări treptate a ambalajelor SGR în magazinele de retail. Producătorii și importatorii au trecut, deja, la producerea exclusivă de ambalaje SGR, în timp ce comercianții au comandat primele kit-uri de colectare și se pregătesc să accepte ambalajele goale de la consumatori, pe care, apoi, RetuRO le va colecta din magazinele lor.

Dar acesta este un obiectiv pe care nu-l putem realiza singuri. Vrem să ne reafirmăm angajamentul față de mediu și îi chemăm pe toți românii să se alăture acestui efort colectiv pentru a construi împreună un viitor mai verde pentru țara noastră”, a spus Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a participat miercuri la deschiderea celui de-al doilea centru ReturRO din țară, la Giarmata, a declarat că este atașat de domeniul gestionării deșeurilor și că își propune să facă din România o țară mai curată. Potrivit ministrului, doar în prima lună de la pornirea programului, aproximativ 45 de milioane de ambalaje au fost puse pe piață.

La doar 2 luni de la lansare, constatăm că Sistemul de Garanție-Returnare aduce cu sine atât provocări, cât și progrese remarcabile în efortul nostru comun de a promova reciclarea, de a reduce impactul poluării prin ambalaje asupra mediului înconjurător și de a ne asigura că atingem țintele europene impuse pentru reciclare. Așa cum am subliniat anterior, statul român și-a îndeplinit datoria în ceea ce privește implementarea SGR, iar această nouă fabrică este încă o dovadă că și sectorul privat își asumă cu seriozitate și responsabilitate rolul său.

Capacitatea acestui centru de a procesa aproximativ 8 milioane de ambalaje pe lună evidențiază importanța și necesitatea unor astfel de inițiative. Este important de menționat că, în România, cu cele aproximativ 7 miliarde de ambalaje pe care ne dorim să le recuperăm, anual, de pe piață, implementăm al doilea cel mai mare sistem de Garanție-Returnare din Europa, urmând exemplul Germaniei, care procesează 18 miliarde de ambalaje pe an.

SGR va reprezenta un exemplu de bună practică pentru guvernele din întreaga lume, fiind cel mai mare sistem de acest tip în care întregul proces este centralizat. Comercianții sunt o verigă esențială în această ecuație. Ei asigură coeziunea și funcționalitatea întregului lanț. Rolul lor nu se rezumă doar la aspectele comerciale; ei sunt cei care garantează succesul acestui proiect național orientat către sustenabilitate”, a precizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, prezent la evenimentul de deschidere a centrului din Giarmata.

Centrul RetuRO de la Giarmata are o suprafață de aproximativ 4.400 de metri pătrați și este dotat cu echipamente avansate de procesare a ambalajelor.

Odată cu operaționalizarea acestui centru, RetuRO adaugă pe listă noi oportunități de locuri de muncă verzi, prin cei 32 de angajați care lucrează în două schimburi în această unitate de colectare. Aici urmează să fie transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual, cât și automat, prin echipamente de tip RVM.

În perioada următoare, RetuRO va anunța și alte locații strategice care vor intra în pregătire pentru susținerea Sistemului Garanție-Returnare, subliniind angajamentul companiei pentru expansiunea rețelei și dezvoltarea infrastructurii pentru un viitor mai sustenabil.

***

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Am bagat 5 stile in masinaria de la Kaufland de pe Gh. Lazar si am primit un bon. Cand am ajuns la casierie cu marfa nou cumparata din magazin, mi-au zis ca bonul nu e bun, mai trebuie ceva, poate aprobare de la Primarie si de la CJT plus dovada ca mi-am platit taxele si impozitele la timp, binecuvantarea lui Teodosie si stampila lui Iohannis. Asta a fost in vara, de atunci nu mai duc sticle la masinarie, le pun in tomberonul galben. Tot atata castig (= o laie) dar nu mai trebuie sa car dupa mine sticlele 1 kilometru.

  2. Mai Dane, ReturRo nu fnctioneaza. E ca la noi. Din 30 noiembrie trebuia sa functioneze ( asta era ultimul terme, caci au mai fost), asa ca tu ai bagat sticle neinscriptionate „ambalaj cu garantie” si de aia ti-a dat un bon nevalabil nicaieri. Totusi sunt unele promotii ca de exemplu detergeni/vin spumant dupa ce a trecut revelionul, unde pentru un bon ai reducere 10% din valoarea unui produs. Numai ca trebuie sa fii atent la perioada promotiei, evident nesemnificativa. Pe mine ma intriga faptul ca inca sunt sute de milioane de ambalaje neinscriptionate, care vor fi ani de zile (in garantie) si pe care oamenii nu au unde sa le duca, decat la gunoi sau vor fi aruncate pe camp/pe strazi. Ca nu se vor plimba cu sacul/cu masina degeaba pana la Lidl /Kaufland etc. Era mare lucru pentru statul asta sa dea 50 de bani/sticla ca sa le recupereze ? Pentru cele inscriptionate iti returneaza, de fapt, banii tai.

  3. ne puneti pe drumuri pt garantia vietii, ca dupa aceeas sa vindeti deseurile in asia si aia sa le arunce in ocean(a se vedea Bali)

  4. ați rezolvat toate problemele poporului și mai rămăsese asta. băga-v-ați sgr-u-n dos, sclavilor

  5. Bah safimea vostra stie cu ce va ocupați

  6. Pe cand o harta cu locatiile aparatelor din oras?