RETIM anunta modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport si tratare) a deseurilor municipale in Zona 1 a judetului Timis

TIMISOARA. RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș, că urmează să se modifice tarifele de facturare, datorită modificării tarifelor de tratare.

Modificarea tarifelor de tratare a deșeurilor municipale este determinată de noile tarife de la Stația de Sortare a Municipiului Timișoara, conform contractului nr 8354/10.10.2023.

Tarifele de facturare aplicabile pentru întreaga Zona 1 Timiș, începând cu data de 11.10.2023, vor fi:

  • Pentru populație – tarife exprimate în lei cu TVA

  • Pentru persoane juridice – tarife exprimate în lei fără TVA

Localitățile care aparțin Zonei 1 a județului Timiș sunt următoarele: Becicherecu Mic, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Checea, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Fibiș, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Mașloc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Otelec, Parța, Peciu Nou, Pișchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Șag, Șandra, Timișoara, Uivar și Variaș.

Modul de prezentare a tarifelor pe factura emisă de operator pentru beneficiarii serviciului de salubritate

Conform noii legislații în domeniu (Ordinul nr. 640/2022, OUG 133/2022), operatorul este obligat să prezinte tarifele practicate către utilizatorii serviciului de salubritate pe toate componentele acestuia.

Utilizatorii vor regăsi pe factura emisă în mod detaliat din ce e compus tariful, respectiv:

  1. Utilizatori casnici din mediul urban și rural

Tot în cadrul facturii emise de operator este evidențiată separat reducerea acordată utilizatorilor casnici care colectează separat deșeurile de hârtie, plastic și sticlă, din sumele încasate de la organizațiile de tip OIREP. Aceste sume se calculează în funcție de gradul de colectare separată a deșeurilor reciclabile. Un grad ridicat de colectare separată a deșeurilor reciclabile va avea ca efect direct o reducere mai mare a facturii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ar fi interesant de știut din ce motiv crește tariful cu 25% de pe o zi pe alta. Pe deasupra acești paraziți ai bugetului local mai au și obrăznicia să aplice tarife umflate pentru reciclabile. Evident primăriei îi convine situația pentru că îi lasă să își bată joc de cetățeni.

  2. Pt. că sunt lăsați și noi nu avem alternative…

  3. Rezultatul monopolului si al primariei nepasatoare: La firme, tariful a crescut cu 66% in ultimele 12 luni. In acest moment, o firma mica din Timisoara, care scoate 4 pubele mici si 4 saci de reciclabile pe luna, plateste 190 de lei/luna. Nu conteaza daca produce sau nu gunoi, legea obliga firmele sa aiba contract de salubritate si mai putin de 0.5 MC (4 pubele) Retim nu accepta. Pentru noi, e efectiv e cea mai scumpa dintre utilitati in acest moment cu exceptia gazului: curent ~100 lei, Apa~ 90 lei, Internet si 2 telefoane ~100 lei. Inca o data, nu vorbim despre o firma care produce tone de gunoi, ci de 4 pubele mici, uneori umplute nici pe jumatate.

  4. Pai daca Primaria are 50% din Retim , normal ca e de acord cu cresterea. E talharie ce fac astia. De la inceputul lui 2022 pana la sfarsitul lui 2023 au crescut pretul cu 80 %.
    Pentru ca pot , si nu ii opreste nimeni.
    Primaria isi urmareste doar interesul propriu, si nu apara cetatenii. Daca ar fi doua firme concurente , sigur ar scadea pretul.