Noutati :

Restructurarea ANAF duce la concedierea a 12 comisari ai Garzii Financiare Timis

16 iunie, 2011 - 12:54 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
1

Functionarii de la fisc scapa in Timis de tavalugul disponibilizarilor

Desi sporirea veniturilor la bugetul statului ar presupune suplimentarea efectivelor de finantisti care sa fie trimisi pe teren pentru a colecta taxele si impozitele restante, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar, a decis restructurarea a circa 3.000 de posturi din cadrul aparatului propriu al ANAF, dar si a tuturor administratiilor financiare, directiilor vamale si a sectiilor garzilor financiare din tara.

Potrivit HG 564/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea ANAF, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 407 din 9 iunie 2011, numarul maxim de posturi al ANAF la nivel national va fi de 24.849, fata de 27.600 cat este in prezent.

Actul normativ stabileste restructurari si la nivelul unor structuri aflate in subordinea ANAF. Mai exact, au fost reduse 2140 de posturi de la Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor.

La Garda Financiara, numarul maxim de posturi se va diminua la 1.092, de la 1.805, cat este in prezent, ceea ce inseamna ca 713 persoane vor fi disponibilizate.

Si la Autoritatea Nationala a Vamilor vor fi reduse 1.427 de posturi, numarul maxim de posturi pentru aceasta institutie scazand de la 4.586 la 3.159. Noile scheme de personal nu sunt singurele modificari operate de Ministerul Finantelor la nivelul Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor.
Alte doua acte normative publicate in ultimul numar al Monitorului Oficial stabilesc schimbari in structura organizatorica a Garzii Financiare, precum si o noua modalitate de numire a directorilor din vami.

„Timisul este singurul judet din tara unde nu va fi desfiintata nicio administratie financiara!“

Judetul Timis va fi afectat doar partial de acest “tsunami” al disponibilizarilor din cadrul ANAF, datorita atat functionarilor cu probleme penale de la vamile din vestul tarii, care cu siguranta vor fi pusi pe listele de concedieri, cat si demersurilor sindicale care au salvat de la desfiintare o administratie financiara din judet.

„Suntem singurul judet din tara in care Directia Finantelor Publice nu va fi afectata de restructurarea ANAF. Era in discutie inchiderea unei admnistratii financiare din judet, dar pana la urma s-a stabilit sa functionam in aceeasi formula si pe mai departe”, ne-a declarat Mircea Calin, directorul executiv al DGFP Timis. Din nefericire, Garda Financiara Timis nu va avea aceeasi soarta, de aici urmand sa plece acasa definitiv un numar de 12 persoane. Informatia nu a fost confirmata oficial si de seful Garzii Financiare, Florin Frugina, insa surse sindicale ne-au confirmat ca acest numar a fost, oarecum, batut in cuie.

„Am inteles ca toti comisarii Garzii Financiare vor fi supusi unor teste de competenta, iar din 42 vor ramane doar 30. In urma demersurilor sindicatului nostru am reusit sa salvam posturile a 22 de functionari publici de la Administratia Financiara Buzias, care, intr-o prima faza, a fost pe lista celor ce ar fi trebuit sa se inchida. Am facut un memoriu catre Ministerul de Finante si ANAF in care am demonstrat cu cifre concrete ca inchiderea acelei administratii nu ar aduce economii la buget, ci pierderi. Acest memoriu a fost semnat de primarii a opt localitati arondate la Finantele din Buzias si a fost sustinut la Bucuresti de cativa parlamentari de Timis, printre care Alin Popoviciu, Gheorghe David, Valeriu Tabara, dar si de Radu Lambrino, directorul de cabinet al ministrului Traian Igas”, ne-a declarat liderul de sindicat al finantistilor din Timis, Adrian Gavruta.

Pentru a evaluat „tavalugul” restructurarilor ANAF, sa mai spunem ca in multe judete din tara numarul administratiilor fiscale a fost injumatatit, cum a fost la Iasi, Prahova si Bacau. Mai aproape de noi, in Bihor au fost desfiintate 4, in Caras-Severin – 4, iar in Arad 2.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Potrivit Legii nr. 161/2003 art. 94 cei care vor pleca de la Garda financiara pot sa se reangajeze undeva doar ca muncitori deoarece nu au voie sa-si exercite profesia intr-o societate pe care au verificat-o timp de 3 ani. Oare cei care-si zic guvernanti s-au gandit ca prin asta ingradesc dreptul unei persoane la munca ?