Recenzorii iau la pas gospodariile din Timis! Recensamantul agricol incepe in 2 decembrie

Peste 2.000 de recenzori vor iesi, incepand cu data de 2 decembrie, pe strazile din comunele timisene, vor intra din casa in casa si vor inregistra toate animalele si uneltele din gospodarii, dar si utilajele agricole. Incepe recensamantul agricol!

Primarii din Timis au fost instruiti azi in privinta acestei operatiuni. A fost un ultim instructaj inaintea inceperii propriu-zise a recensamantului.

Reprezentantii Institutului National de Statistica au anuntat cu acest prilej ca a fost identificata o mare problema in privinta strainasilor. „Strainasii sunt cei care au teren agricol intr-o localitate, dar care nu locuiesc acolo”, a explicat Sorin Belea, directorul de la Statistica din Timis.

La nivelul judetului Timis au fost infiintate 7 centre pentru identificarea acestor strainasi. Centrele sunt stabilite in localitatile in care sunt cei mai multi strainasi. Este vorba de Dumbravita, Ghiroda, Ciacova, Lugoj, Balint, Mosnita Noua si Sacalaz. In fiecare din aceste centre va fi angajata o persoana pe o perioada de 30 de zile. Aceasta persoana va fi platita cu 0,15 lei pentru fiecare CNP inregistrat si alti 0,15 lei pentru fiecare CNP identificat al persoanelor care au teren in alta localitate decat cea de domiciliu.

De asemenea, fiecare coordonator adica primar, secretar sau agent agricol – in functie de localitate – si fiecare recenzor sef va primi cate un telefon de la STS. Odata inceput recensamantul, acestia vor fi obligati sa faca doua raportari saptamanal cu procesele verbale completate.

„Vom recenza utilizatorul terenului si nu proprietarul acestuia. Daca proprietarul are teren necultivat, proprietarul este cel recenzat”, a mai explicat Belea.

Recenzorii vor merge pe teren incepand cu data de 2 decembrie pana la sfarsitul lunii ianuarie. Dupa ce se va incheia aceasta etapa va incepe etapa a doua in care cei de la Statistica vor prelucra datele.

Recensamantul agricol se va incheia, efectiv, abia in luna martie 2011 cand vor incepe pregatirile pentru recensamantul populatiei si al locuintelor. Recensamantul se face o data de 10 ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.