Noutati :

Reamenajarea Pietei Balcescu se face cu picioarele. Ignora oamenii! Arhitectii din Timisoara, furiosi pe primarul Nicolae Robu

13 august, 2013 - 11:28 AM
Autor: Anonim      
Categorie: ADMINISTRATIE
7

TIMISOARA. Arhitectii timisoreni iau pozitie in privinta reamenajarii Pietei Nicolae Balcescu. Acestia atrag atentia ca
singurul lucru de care se tine seama este infrastructura rutiera, iar pietonii sunt complet ignorati, mai ales cei cu probleme, si nu vor avea pe unde trece.

Sensul giratoriu, asa cum este el prevazut a se construi anihileaza si potentialul turistic al uneia dintre cele mai frumoase
intersectii din Timisoara.

Potrivit membrilor Ordinului Arhitectilor, filiala Timis, care au trimis o scrisoare deschisa primarului Nicolae Robu, apreciaza ca „inadmisibil” faptul ca s-a atribuit fara concurs contractul de proiectare, iar „solutia este una deformata si duce la cheltuirea fara real folos a banului public”.

Specialistii explica faptul ca din proiectul de amenajare a sensului giratoriu lipsesc o multime de lucruri extrem de importante si care sunt prevazute in strategia de dezvoltare a orasului cu care primarul Nicolae Robu se bate in piept.

Iata mai jos, integral, scrisoarea deschisa trimisa primarului Nicolae Robu de Ordinul Arhitectilor, filiala Timis.

„In atentia: Domnului Primar Nicolae Robu,

Piata Balcescu se afla in santier de scurt timp. Credem ca se omite sansa de a reamenaja aceasta piata istorica printr-o abordare integrata care sa tina seama de toti actorii implicati in viata ei, de toate grupurile de utilizatori, de la trecator, la locuitor, la comerciant, la enoriasi, la elevi, la oameni in varsta si persoane cu dizabilitati.

Planurile de reamenajare elaborate sub mandatul anterior nu au fost comunicate din timp, nu exista un stand informativ asupra modificarilor, nu exista nici un punct in care publicul sa se poata informa macar asupra deciziei deja luate.

Apreciem initiativa unei investitii aici, dar nu putem aprecia modul de derulare a ei. O piata importanta, cu fond construit valoros si maturizat, format din cladiri de secol XIX, inceput de secol XX si de la mijlocul secolului XX devine un mare sens girator lipsit de loc pentru oameni. Abordarea pietei, doar din perspectiva infrastructurii rutiere si a traficului individual auto, este gresita si va bloca un spatiu public valoros de a-si dezvolta adevaratul potential. Viziunea de transformare pe care actualul proiect o propune este gresita raportat la evolutii similare in orase europene, care speram ca sunt inca un model pentru Timisoara. Dominatia automobilului si perspectiva traficului individual ca singura conditionare a investitiei nu poate duce acest spatiu public important catre a deveni un loc pentru oameni, un spatiu public real si functional pentru cartierul Elisabetin si cu atractivitate la nivel de municipiu si regiune.

Potentialul turistic al pietei este complet ignorat si blocat pe viitor de actuala reamenajare.

Ne permitem afirmatia ca atribuirea fara un concurs de solutii a contractului de proiectare este inadmisibila, raportat la importanta Pietei Nicolae Balcescu si a dus la solutia deformata actuala si la cheltuirea fara folos real a banului public.

Din Conceptul de dezvoltare spatiala al Municipiului Timisoara aprobat prin HCL extragem:

(…) Structura strategiei contine 3 domenii integrate ce vor ghida dezvoltarea viitoare a orasului, in conditiile atingerii unei coeziuni teritoriale:

(…) Domeniul 3 – Stilul propriu al orasului, obtinut ca rezultat al derularii unor concursuri de arhitectura sau al altor proceduri de achizite publica bazate pe criterii de calitate a solutiei, a imaginii contemporane, a actiunilor de reabilitare si conservare a patrimoniului arhitectural, de folosire a mobilierului urban, a formelor de arta stradala si a evenimentelor culturale, a imaginii nocturne a orasului prin iluminatul stradal si al cladirilor, a imaginii active date de existenta zonelor pietonale.

De asemenea, din Conceptul de dezvoltare spatiala a Municipiului Timisoara se extrage:

Politica 5: Imbunatatirea calitatii si gestionarii domeniului public// Program 1:

Cresterea aclitatii spatiului public (pag. 48) Piata N. Balcescu este marcata explicit ca zona de interventie. Actualul proiect pus in executie nu contine insa elemente de imbunatatire a spatiului public (crearea de zone pentru evenimente culturale, marcaj tactil persoane cu handicap vizual, treceri la nivel pentru biciclete si persoane cu handicap, mobilier urban, plantatie arbori, etc.) asa cum rezulta din putinele materiale publice, ci doar elemente de fluidizare  a traficului individual, fiind omise imbunatatirea elementelor de transport public (pozitia statiilor si accesibilitatea lor) si de mobilitate alternativca (piste velo).

In situatia in care nu s-a dorit reamenajarea conform unui concept nou si imbunatatit, pe siteul PMT exista singurul document care reglementeaza zona in cauza, PUD Piata Balcescu din 1998.

Cu respect,

Colegiul director Filiala Timis OAR”

Reprezentantii Primariei Timisoara nu au nimic de reprosat proiectului din Balcescu

Eu nu am vazut acest document ca sa il pot analiza, insa va asigur ca am luat in considerare si alte elemente decat cele de trafic. Sigur, problema traficului era una esentiala in Balcescu, care pe langa faptul ca este o piata importanta din patrimoniul istoric al Timisoarei, este si un nod rutier extrem de important si era o problema de siguranta pe care trebuia sa o rezolvam. Insa faptul ca avem la dispozitie un sens giratoriu care poate fi amenajat atat din punct de vedere peisagistic, cat si al prezentei unui monument, pe de alta parte, faptul ca avem o extindere a spatiilor pietonale, o extindere cu 40% a spatiului verde, eu cred ca sunt elemente care tin tocmai de o fata cat mai frumoasa a Pietei Balcescu.  Din acest punct de vedere, nu cred ca avem nimic de reprosat proiectului pe care il avem in acest moment„, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

CITESTE SI: Atentie soferi, s-a deschis santierul in Piata Balcescu din Timisoara! Se va circula cu restrictii pana la finalizarea lucrarii!

sursa foto: eyeinthesky.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 7comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Incompetenta la nivelul angajatilor primariei este maxima. N-a fost la nivel inalt nici pe vremea lui Ciuhandu si nu sunt semne de redresare nici acum.

  2. Incompetenta primarului este cea mai ingrijoratoare Emil. S-a incercat negocierea cu el dar Robu nu si nu, borduri asfalt, pomi jos, ca pe Marasesti, aceeasi gandire obtuza, limitata si ingusta, opaca dialogului. Efectele acestor politici sunt vizibile acolo pe Marasesti, o strada pietonala fara o stereotomie la inaltimea locatiei, asfaltata ca o pista de tiruri fara respect pentru cladirile de patrimoniu din jur, fara pluviale, fara spatii verzi, fara viata… dar plina de timisoreni lipsiti de spirit critic care inghit astfel inca o porcarie, doar fiindca s-a mai facut ceva. In contextul aparentei inactivitati a administratiei Ciuhandru orice firimitura de proiect aruncata de Robu pe asfalt este savurata orbeste de o multime a carei principale preocupari graviteaza in jurul sortii cluburilor de fitze.

  3. Este o mare porcarie! Cu Robu n u se poate dialoga deloc. Refuza orice discutie care nu-i lauda „viziunea”. Acesta este un motiv suficient pentru destituirea individului, pentru ca n-a fost votat primar al Timisorii ca sa faca tot ce-i trece prin cap, fara a se consulta cu nimeni. Fara sa cunosc proiectul, cand am auzit ce vor sa faca acolo, am zis de la bun inceput ca vor lichida orice urma de spatiu verde in Piata Balcescu. In „viziunea” priamrului au intaietate doar automobilistii si le face pe plac, insa in cel mai prost mod posibil. Eu unul, sunt satul pana peste cap de acest Robu. De-abia astept sa votez impotriva lui in 2016. Robule, un alt mandat nu mai capeti de la timisoreni. Esti o catastrofa!

  4. Hmmm…. prefer sa se fluidizeze traficul prin oras ptr a nu mai fi asa de poluat ca in prezent. Voi chiar nu aveti minte? Atata timp cat nu exista spatiu ptr a impaca toata lumea, se prioritizeaza ceea ce e important. Este o intersectie cu 5 intrari si 4 iesiri auto, o bifurcatie a liniei de tramvai, 4 statii RATT (2 ptr autobuze, 2 ptr tramvaie), o statie de taxi si locuri de parcare. Numai re-proiectarea acestei intersectii depaseste capacitatea creativa a 99% dintre arhitecti. Cum vreti sa aveti „potential turistic” fara locuri de parcare? Turistul vine sa admire aia 3-4 copaci sau vine sa admire grandoarea si splendoarea bisericii? Prefer sa dispara aia 3-4 copaci (stiu ca nu sunt doar atatia – am folosit acelasi procedeu utilizat si de voi – exagerarea) si sa se fluidizeze mai mult traficul care la ora actuala este dezastruos. De ce se da prioritate la acest lucru? Simplu, cum vreti sa ajunga un turist in aceea intersectie daca dureaza juma de ora sa parcurgi bulevardul Mihai Viteazu la ore de varf? Sau daca nu are unde sa parcheze? Sau daca nu are de unde sa ia un taxi/autobuz/tramvai? Ridicoli mai sunteti.

  5. @myke orasul se face pentru turisti sau pentru locuitorii lui? cine e interesat sa viziteze o intersectie, chiar si daca e o biserica langa ea , by the way, ca biserica aia sunt sute in toate orasele austro-ungariei, deci nu intereseaza pe nimeni. Sa spui ca vor veni turisti in Balcescu e ridicol. Piata Balcescu este si va fi piata Elisabetinului. Doar ca nu mai e o piata decand e o mare intersectie, iar acum va fi una si mai mare. Copacii, aia doi trei mai faceau umbra intr-un spatiu altfel betonat, nu venea nimeni sa ai vada in mod special, dar daca erau langa un pietonal poate stateai si tu sub ei. Asa te invit sa vizitezi frumoasa intersecte din gemul masini, probabil injurandu-i pe locuitorii zonei care iti vor incurca in mod evident bunul mers automobilistic…

  6. Nu am inteles niciodata ce ce s-a iceput reabilitarea p. Balcescu in paralel cu Michelangello ? Daca i se nazare si de podul Decebal cuiva, am pus-o: ocolim Timisoara pe la Lugoj sa ajungem din S in N si viceversa. Dar ma gandesc ca atunci cand cele doua lucrari vor fi gata, in pofida disputelor cu duhoare politica de voma portocalie si venin galben purulent, cetateanul va fi cel in castig.

  7. Ce bine ca s-a trezit si OAR-ul si nenea Gaivo acum, la spartul targului, cand lucrarile sunt in plina desfasurare, OAR-ul stiind de mult ce se intampla acolo. Asa e intelectualitatea din acest oras: oportunista la maxim. Ca deh, nu poti sa te mai iei de ei, ca n-au protestat impotriva prostiilor marca Robu… Ca protestul lor este inefectiv si nu mai ajuta pe nimeni, fiindca acum nu se poate face nimic, asta nu mai conteaza.