Reamenajarea Pietei 700, amanata inca o jumatate de an. Chioscurile raman pe loc

Zona Pietei 700 din Timisoara s-a transformat, in ultimii ani, intr-un spatiu dedicat in special mediului de afaceri, prin ridicarea unor cladirii moderne de birouri. In apropiere se mai afla insa chioscurile vechi de zece ani, care strica imaginea zonei din chiar centrul orasului. Planurile de transformare sunt amanate si chioscarii cer prelungiri la chirie.

In ultima sedinta de plen din acest an, consilierii locali din Timisoara trebuie sa decida daca vor acorda sau nu o noua prelungire, cu un termen de 6 luni, a constructiilor cu caracter provizoriu aflate langa linia de tramvai din Piata 700.

Sapte societati care au tarabe acolo au cerut sa li se dea dreptul de a mai lucra pana la aprobarea Planului Urbanistic Zonal care se va referi strict la aceasta piata. Termenul fusese prelungit si la inceputul acestui an, tot prin decizie a Consiliului Local. In proiectul de hotarare se precizeaza ca „odata cu aprobarea PUZ 700, contractele inceteaza de drept. La incetarea contractului, locatarii sunt obligati sa elibereze terenul, in termen de 30 de zile”.

In urma cu doi ani, Primaria Timisoara, ModaTim Investment si biroul de arhitectura Andreescu&Gaivoronschi au elaborat o propunere de reorganizare spatiala, peisagistica si func­tionala pentru zona Piata 700, cu investitii publice minimale. Promotorii au organizat si o expozitie privind alternativele de dezvoltare a zonei. Proiectul de atunci propunea ca pe locul actualei piete agro-alimentare si a pietei de flori sa se amenajeze o piateta moderna, coborata sub nivelul strazii. In acest spatiu, de promenada, s-ar amenaja pasaje pietonale subterane si scari rulante, iar in piateta se pot amenaja cafenele, terase si alte puncte de recreere.

O noua cladire a fost gandita pentru spatiul de langa actualul imobil al Saiftim, unde sa fie gazduite pietele de legume si flori, in conditii moderne.

Parcarile subterane erau si ele prevazute. In etapa a doua, proiectul se preconiza sa integreze si sa puna in valoare Spitalul Militar si monumentele istorice din zona (Bastionul Cetatii si Biserica Militara).

A treia etapa aducea si ceva nou in Piata 700: trenul urban, folosit pentru conectarea orasului cu suburbiile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.