Noutati :

Reabilitarea Castelului Huniade incepe in toamna. Valoarea proiectului este de peste 50 milioane de lei, bani europeni

30 iunie, 2011 - 01:27 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Intregul proiect de renovare a Castelului Huniade, unde functioneaza Muzeul Banatului, costa 52 de milioane de lei, reprezentand fonduri europene. Cel mai probabil, lucrarile vor demara in toamna acestui an, iar reabilitarea este prevazuta sa dureze 4 ani.

In data de 10 decembrie 2010 s-a semnat contractul de finantare a proiectului de reabilitare a Castelului Huniade. Pana in prezent s-a facut consultanta de management pe proiect, iar acum este in derulare procedura de supervizare si audit extern.

Pasul urmator este ca cei de la Consiliul Judetean Timis sa organizeze licitatia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de reabilitarea efectiva a Castelului Huniade. Conform proiectului, licitatia ar urma sa se desfasoare in perioada iulie-noiembrie 2011, fiind o procedura greoaie. Imediat dupa organizarea licitatiei, firma castigatoare se poate ocupa de lucrari.

„Firma care va castiga licitatia va mai avea la dispozitie putin timp pentru achizitionarea de echipamente si dotari deoarece vremea rece va incepe sa se instaleze si va trebui sa oprim lucrarile”, a explicat Angela Glaman, manager de proiect.

Conform proiectului, durata lucrarilor nu ar trebui sa depaseasca 48 de luni, adica 4 ani. In paralel, arheologii se vor ingriji de descoperirile istorice.

Conform arheologilor, vestigiile deja descoperite in incinta Castelului Huniade vor fi conservate.

„Descoperirile din interior probabil ca vor fi acoperite cu sticla si vor fi iluminate, pentru vizibilitate, iar in exterior, zidurile descoperite ar putea fi reconstruite. Personal nu sunt pentru acoperirea cu sticla a vestigiilor din exterior”, a declaratZsuzsana Kopeczny, responsabil stiintific de santier.

Odata cu finalizarea acestui proiect de reabilitare, cei de la Consiliul Judetean Timis, beneficiarii proiectului se asteapta ca muzeul sa atraga pana la 25.000 de vizitatori pe an si sa creasca si numarul angajatilor muzeului.

Cat timp se lucreaza la reabilitarea Castelului Huniade, o parte din colectiile Muzeului Banatului pot fi vizitate in incinta Bastionului Theresia din Timisoara.

FOTO: Dariana DragosInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...