Raspunderea disciplinara a magistratilor, in dezbatere la Timisoara. Propunerea judecatorilor pentru modificarea legislatiei?

TIMISOARA. Unul dintre cele mai actuale subiecte din domeniul juridic a fost dezbatut, la Timisoara, de catre magistrati din toata zona de vest a tarii. Acestia au analizat actuala legislatie in domeniu si au venit si cu propuneri pentru imbunatatirea ei.

CITESTE SI: Mircea Bravo si Matei Dima, tombole si concursuri, la Ziua Majoratilor la Timisoara! 

„In procesul de modificare legislativa, in propunerile pe care noi le-am avansat initiatorilor legislativi, am propus, avand in vedere si opiniile colegilor nostri judecatori din toata tara, ca ministrul Justitiei sa nu mai fie titularul exercitarii actiunii disciplinare, avand argumente si rationamente pe care le-am expus in nota de fundamentare pe care am inaintat-o ministrului Justitiei. As fi incantata ca titular al exercitarii actiunii disciplinare sa ramana Inspectia Judiciara, prin inspectorul sef si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, a spus la Timisoara Mariana Ghenea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Justitiei sunt deschisi la dialog si spun ca vor sa sprijine magistratii si sa adopte orice masura menita sa imbunatateasca sistemul.

CITESTE SI: Vracii s-au unit cu lupta antivaccin! Explicatiile medicului Mihai Gafencu in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara 

„Necesitatile si propunerile care vin din mijlocul colegilor judecatori sau procurori sunt in permanenta in atentia mea, iar in masura competentelor pe care eu le am in Ministerul Justitiei vreau sa ii asigur pe toti colegii de toata deschiderea si disponibilitatea mea, dar si a domnului ministru al Justitiei, de a solutiona, poate nu toate problemele care se ridica in sistemul judiciar, dar cea mai mare parte a acestora. In plan legislativ, ministerul Justitiei are initiativa legislativa. Precizez faptul ca sunt si imi doresc sa raman judecator, si vreau sa va asigur ca vor sprijini toate propunerile care vin din mijlocul colectivelor de judecatori si procurori”, spune Sofia Mariana Mot, secretar de stat in Ministerul Justitiei.

In anul 2016, au fost inregistrate aproape 7000 de sesizari cu privire la posibile erori judiciare ale magistratilor. Dintre acestea, doar 51 au fost admise, cifra ce reprezinta 0,71% din totalul de sesizari. In total, 16 judecatori si procurori au fost sanctionati disciplinar, cu avertismente, diminuarea indemnizatiilor, suspendarea din functie si chiar excluderea din magistratura.

CITESTE SI: Mutam primaria si institutiile din subordine si castigam aproape 1.000 de locuri de parcare in centru, la Timisoara! Cine face propunerea?  

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. interesant ar fi fost sa ne lamureasca CSM cum se controleaza intre ele cele 3 puteri ale statului…Deocamdata stim doar cum justitia le controleaza pe celelalte doua,iar cand e vorba de controlarea justitiei…ea se controleaza singura,adica se…autocontroleaza…asa o fi in toate celelalte state din lume?