Av. Alexandru Mușătoiu: Numărul executărilor silite abuzive este incredibil!

Numărul executărilor silite abuzive este uriaș. O spune avocatul timișorean Alexandru Mușătoiu, care adaugă că acesta nu ar fi singurul domeniu caracterizat de abuzuri.

Domnule avocat, încercând o radiografie actuală a problemelor din justiție, care vedeți a fi domeniile cu o creștere semnificativă în materia litigiilor?

– Probleme sunt în mai toate domeniile. Din experiența biroului nostru, o creștere semnificativă a abuzurilor, împotriva cărora se pornesc litigii, am perceput-o a exista în dreptul administrativ, adică actele administrative ale autorităților locale sau refuzul de a le emite, dreptul muncii, unde există tot felul de concedieri abuzive sau cercetări disciplinare inventate, precum și în domeniul executărilor silite.

Dacă ar fi să ierarhizați cantitativ cele 3 domenii amintite, cum ar arăta podiumul?

– Cred că domeniul executărilor silite ar fi pe primul loc. Numărul executărilor silite abuzive este incredibil! Apoi, nu la mare distanță, ar veni dreptul muncii, un domeniu cu o creștere actuală semnificativă a problemelor și cu un potențial de creștere încă și mai mare pe viitor. Pe ultimul loc aș pune problemele ce țin de drept administrativ, cantitativ nu cred că se compară cu primele două. Însă cel din urmă este important sub alte aspecte, cum ar fi impactul asupra întregii comunități sau aspectul financiar implicat.

– Cine pornește aceste executări silite și sub ce aspect sunt abuzive?

– În general ele sunt pornite de așa-zișii recuperatori de creanțe, de bănci sau chiar de ANAF. Aspectele sub care sunt abuzive diferă de la caz la caz dar cele mai întâlnite țin de prescripția dreptului de a cere executarea silită, perimarea executării silite, notificarea cesiunii de creanță, clauze abuzive sau lipsa comunicării efective a a actelor de executare silită, adică recepția acestor acte de către debitor. Poate sună puțin tehnic ce am spus dar ne-ar lua prea mult timp să le explicăm acum pe fiecare.

Și nu sunt sancționate aceste abuzuri de către instanțele de judecată?

– Ba da, în marea lor majoritate sunt sancționate. Însă mulți nu ajung în fața unei instanțe de judecată sau nu ajung la timp. Iar din punct de vedere cantitativ, tocmai această lipsă de reacție a oamenilor bănuiesc că justifică comiterea abuzului. Astfel multe ajung să rămână nesancționate. Iar hoțul neprins e negustor cinstit, nu? Să știți că raționamentul e valabil pentru toate domeniile. Între abuz și restabilirea dreptății există un drum și niște cheltuieli pe care mulți oameni nu vor să și le asume. Exact pe acest lucru mizează și cel care comite abuzul, dincolo de interesele sale evidente.

Care ar fi sfatul de urmat pentru cei care se află în astfel de situații?

– Sfatul e cel pe care-l dau dintotdeauna – să apeleze la un profesionist. Și să o facă rapid după ce problema intervine. Sunt peste 800 de avocați în Baroul Timiș, cu siguranță poate găsi ajutorul necesar. Să ignore sfaturile găsite pe TikTok sau pe Facebook, în realitate lucrurile sunt mult mai complexe și necesită competența unui profesionist.

Nu pot fi și preîntâmpinate unele dintre aceste probleme?

– Dacă purtăm discuția în cheia unui abuz, este mai greu să acționezi preventiv. De obicei abuzul se comite iar apoi, după parcurgerea drumului menționat anterior, dreptatea se restabilește. Însă, când îl simți că urmează, sunt anumiți pași pe care îi poți face pentru a te asigura că îți documentezi bine cazul, ei diferă în funcție de domeniu. Dar, ca să mă refer la spiritul general al întrebării, și noi recomandăm abordarea profilactică. La noi în țară această abordare este specifică mai degrabă companiilor și instituțiilor publice. Rareori persoanele fizice au o asemenea abordare. Dar asta se poate schimba.

Dacă companiile și instituțiile publice apelează la consultanță specializată ar trebui să nu mai ajungă în litigii, nu?

– În primul rând, nu se apelează în mod constant la case de avocatură, multe dintre ele având propriile departamente juridice. Casele de avocatură sunt abordate în probleme considerate mai grave sau mai complexe, cu excepția cazurilor în care discutăm despre un contract de abonament constant, dar asta e altă discuție. Iar apoi, consultanța nu înlătură dreptul unui justițiabil de a te da în judecată, liberul acces la justiție fiind garantat prin Constituție. Mai degrabă te ajută să maximizezi șansele de reușită într-un posibil litigiu sau în fața unui control din partea unei autorități precum ANAF sau Curtea de Conturi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Chiar asa ! Sa vedeti voi cum a venit anafu si a emis o decizie de TVA unei firme care nu era platitoare de TVA. Iti sta mintea in loc. Pe astia nici inteligenta artificiala nu ai mai salveaza.