Puscariasii din Timisoara, cei mai grozavi gradinari. Fructe, legume si plante aromatice cultivate de catre detinuti si uscate cu o super masinarie. Foto si video

TIMISOARA. Zeci de detinuti din penitenciarul Timisoara muncesc zilnic ca sa asigure hrana pentru ei si colegii lor din spatele gratiilor. Cultiva legume si fructe, dar si usuca din ele pentru camara de iarna a inchisorii. Totul se intampla la Gospodaria Agro-zootehnica de pe Calea Mosnitei.

CITESTE SI: Crima care a zguduit Timisoara, la un pas de pedeapsa. Moment important in dosarul fostei educatoare ce si-a omorat fetita de numai 4 ani

20 de detinuti din penitenciarul Timisoara si alti 20 de colegi ai lor din inchisoarea din Pancevo au fost implicati intr-un proiect transfrontalier dezvoltat de cele doua institutii.

Folosindu-se de bani europeni, cele doua penitenciare au achizitionat cate o instalatie modulara de uscare a fructelor, legumelor si plantelor aromatice si de ambalare a acestora.

In partea romana, echipamentul a fost instalat la ferma pe care o administreaza Penitenciarul Timisoara, pe Calea Mosnitei, in care persoanele private de libertate lucreaza in agricultura.

Detinutii spala fructele si legumele, dupa care le taie cu ajutorul unui aparat ce functioneaza cu niste senzori anti risipa.

Odata sectionate, bucatile de legume si fructe sunt trecute printr-o solutie speciala astfel incat sa nu se oxideze, dupa care sunt asezate la uscat in nise tavi speciale care ajung intr-un cuptor.

La final, ‘marfa’ deshidratata ajunge intr-un aparat cu ajutorul caruia este ambalata in pungi de plastic, la greutati presetate.  Timpul de uscare a fructelor si legumelor variaza de la 8 la 16 ore.

In doar 3 luni, detinutii implicati in proiect au invatat cum sa foloseasca super masinaria.

Astazi s-a finalizat proiectul Necesini. Spatamana trecuta am fost intr-o vizita in Pancevo, am vizitat gospodaria agrozootehnica a lor si penitenciarul nou construit. Eu zic ca a iesit foarte bine si rezultatele sunt vizibile. Detinutii imbratiseaza orice proiect pe fonduri europene pentru ca el se finalizeaza cu o calificare intr-o anumita meserie. Nu este o meserie foarte des intalnita, aceea de a fi specializat in uscarea plantelor medicinale, a fructelor si legumelor, ambalarea acestora… Este o meserie de viitor si cautata in Uniunea Europeana si vrem sa dezvoltam acest aspect. Ne-am gandit ca acest proiect sa il continuam, poate chiar cu parteneri din Republica Serbia, in sensul de a merge pe calificari in aceste meserii, dar in a obtine si o diploma de la Ministerul Educatiei, pentru a le fi de folos cand se vor elibera si sa poata sa se angajeze mai repede in acest domeniu„, a declarat Georgica Alexeev, directorul Penitenciarului Timisoara.

Situatia este similara si in Serbia. Alaturi de partenerii din proiect de la Pancevo, la prezentarea de la Timisoara au asistat si reprezentanti ai penitenciarelor din Smederevo si Zrenjanin.

Am ajuns in ultima etapa a proiectului si pot sa spun despre echipa de la Pancevo ca detinutii sunt foarte entuziasmati si motivati sa lucreze in agricultura. Suntem in procesul de pregatire practica a detinutilor pentru ca ei sa foloseasca acest echipament. Pana acum au uscat fructe si legume si asteptam sa procedam la fel si cu plantele aromatice in momentul in care va veni sezonul acestora. Detinutii chiar sunt motivati, vin si cu idei noi si vor sa usuce si alte fructe, cum ar fi banane sau fructe exotice. Cred ca si ei vad in asta o oportunitate pentru a-si face o afacere dupa ce vor iesi din inchisoare sau cel putin sa se angajeze in acest domeniu„, a declarat Vuk Stanisic, seful de proiect Necesini in la inchisoarea din Pancevo.

Detinutii sunt incantati de acest proiect si spun ca dupa ce vor parasi penitenciarul, vor incerca sa isi gaseasca de lucru tocmai in acest domeniu.

Mi se pare un program interesant, atractiv. Eu nu am mai facut asa ceva pana acum. Spalam fructele, le feliem, le bagam la cuptor, le lasam de la 8 la 16 ore, depinde de fruct, dupa care le uscam si le ambalam. De trei luni fac acest lucru si invat ceva nou. Ma gandesc serios sa fac ceva de acest gen si cand voi iesi. Poate ca o persoana nu poate face singura, dar 3-4 oameni cred ca pot aplice pentru bani si sa cumpere aparatura. Materie prima este, mai ales din zona din care vin eu. Avem mere, pere si legume de tot felul. Ma gandesc foarte serios la acest proiect. Ce am invatat aici in penitenciar pot face si afara„, a declarat unul dintre detinuti.

Proiectul Necesini fost implementat de Penitenciarul Timisoara incepand cu anul 2017, alaturi de Centrul pentru Promovarea Invatarii Permanente si Penitenciarul Pancevo (Republica Serbia), fiind finanțat prin programul european Interreg – IPA CBC Romania – Serbia. Suma investita in acest proiect a fost de 210.519 euro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.