Protest cu lumanari la Spitalul Judetean Timisoara. Candelele au fost aprinse pentru victimele infectiilor intraspitalicesti

TIMISOARA. Dupa ce un pacient de 56 de ani, operat pentru un anevrism cerebral, a murit din cauza unei infectii contactate in timpul spitalizarii, pe Facebook a fost lansat un apel pentru un protest in fata Spitalului Judetean din Timisoara.

Organizatorii protestului  sustin ca un numar inadmisibil de mare de bolnavi veniti la Spitalul Judetean pentru a se trata de diverse afectiuni s-au imbolnavit din cauza unor bacterii scapate de sub control.

Asa ceva nu se mai poate! Spitalul este un focar de infectie unde mor oamenii, iar medicii se uita cu nepasare la toate acestea! Haideti sa aratam, in liniste, ca ne pasa, ca ne afecteaza si pe noi! Aduceti o lumanare in fata Spitalului Judetean Timisoara la data de 10.07.2013 la orele 10:00! Sa aprindem o lumanare in memoria celor ce au decedat din cauza infectiilor intraspitalicesti si a nepasarii multora! Haideti sa incercam sa fim oameni, fara scandal! O lumanare, un semn ca ne pasa! acesta a fost mesajul postat pe Facebook de organizatorii protestului la care si-au confirmat participarea in jur de 100 de oameni.

Printre cei veniti sa aprinda lumaneri pe treptele Spitalului Judetean s-au numarat si membrii familiei barbatului decedat in urma cu o luna, din cauza unei infectii cu Clostridium Difficile, o bacterie care provoaca boala diareica acuta.

“Tatal meu a fost internat in Spitalul Judetean, in urma cu ceva timp pentru o operatie pe creier, dublu anvevrism cerebral. Operatia a decurs bine, dar in urma internarii lui in spital, la Terapie Intensiva, a contactat o bacterie din cauza careia s-a deshidratat foarte puternic, ceea ce a dus la deces. Cand a inceput diareea, medicii mi-au spus ca stiu despre ce este vorba , ca trebuie sa ia probe . Dupa ce au luat probe au spus ca da, este Clostridium Difficile, care se gaseaste in acest spital” povesteste, cu lacrimi in ochi, fiica barbatului decedat.

Şi alti participanti la protest au povesti la fel de cutremuratoare.

“Sa ajunga un om intr-un spital şi sa i se dea drumul mai bolnav decat a intrat, este inadmisibil. Ajunge acasa cu un tratament şi i s-a spus ca ii va trece. Sa se faca bine dupa o operatie foarte grea şi sa moara apoi din cauza unui virus luat din spital … am avut doua persoane apropiate care au murit din cauza infectiilor luate din spital” a spus una dintre femeile care au participat la protest.

Am venit pentru o vecina a mea careia i-a murit tatal. A luat un virus de aici, din spital, şi a murit dupa cateva zile. A scapat dupa o operatie de anevrism cerebral , era foarte bine, era constient, se plimba, manca si dintr-o data i s-a facut rau si s-a dus” a aduagat o alta.

FOTO: Virgil Simonescu

Organizatorii protestului recunosc ca acesta nu a fost unul autorizat, pentru ca in cele doua zile scurse intre lansarea ideii si punerea ei in practica nu ar fi reusit sa faca rost de aprobarile necesare. Pe de alta parte, au facut un apel la toti cei care vin sa depuna lumanari in fata Spitalului Judetean sa se comporte decent, sa nu scandeze nimic si sa nu provoace altercatii, in primul rand din respect pentru linistea bolnavilor internati aici

“Am venit in calitate de om, inainte de orice altceva. Probabil o sa ajung şi eu o data in acest spital, pe mana doctorilor acestora şi daca nu eu, familia mea. Mi-as dori foarte mult sa stiu, sa am siguranta ca daca ajung aici nu plec cu o boala in plus.” a precizat Andrea Szemkovics, organizator.

Reprezentantii Spitalului Judetean Timisoara recunosc ca au o problema cu infectiile intraspitalicesti, dar spun ca multi bolnavi provin din alte spitale si ajung in saloanele Judeteanului fara ca medicii de aici sa fie avertizati ca sunt purtatorii unor bacterii periculoase.

“Din luna noiembrie a anului trecut pana in acest momanet am avut diagnosticate si raportate catre DSP,  Ministerul Sanatatii si Sanepid 145 de cazuri dintre care 15 contactand boala la noi in spital, restul fiind din alte spitale, atat din judet cat si din tara. Au fost luate masuri, sefii de sectie si medicii au fost informati de masurile de dezinfectie, de curatenie si de tratament  care trebuie aplicate. Se intampla, nu suntem singurul spital din tara care se confrunta cu infectii nosocomiale, dar suntem singurul care raportam  toate infectiile, in mod corect. Primim pacienti si din alte spitale din tara, cazuri grave. Unii dintre ei vin cu infectii nosocomiale nedeclarate si le descoperim aici” a afirmat Liana Dacilescu, purtator de cuvant Spitalul Judetean din Timisoara

Concluzia celor de la Directia de Sanatate Publica este una extrem de scurta:

“Si pentru Spitalul Judetean din Timisoara, medicii care au facut controalele au facut recomandari cu aplicabilitate imediata” a spus Dana Spac, purtator de cuvant DPS Timis.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.