Proiect pilot pentru pacientii alergici din Timisoara si din judet. Foto

TIMISOARA. Bolile alergice au devenit o adevarata problema nu numai la nivel local, ci si la nivel mondial. Numarul mare de afectiuni alergice este strans legata de rata mare de urbanizare si industrializare globala care a crescut nivelul de poluare.

CITESTE SI: Dupa zona Traian, vom avea concept de regenerare urbana integrata si in Piata Doina. Primaria Timisoara cumpara un nou studiu, care sa inceapa cu realizarea unei pagini de FB si a unui site 

Poluarea aerului este asociata cu dezvoltarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinita alergica si alte afectiuni atopice.

Pentru combaterea acestor afectiuni, Consiliul Judetean Timis a incheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Stiintele Vietii ”Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” si cu Spitalul Judetean de Urgenta ”Pius Branzeu” din Timisoara, in vederea realizarii in comun a proiectului pilot de interes judetean ”Solutie pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor alergici la (bio-)particule”.

Obiectivele acordului vizeaza urmatoarele aspecte: monitorizarea in timp real a calitatii aerului pe tip de (bio)particula, calculul nivelului concentratiei acestora si potentialul alergen, utilizand dispozitive inteligente interconectate si servicii integrate; alertarea persoanelor sensibile si/sau afectate in functie de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particula, recomandand actiuni specifice si monitorizand starea lor; monitorizarea si raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, in vederea alertarii si informarii populatiei cu mult inainte ca particulele sa fie in atmosfera; consiliere si tratament pro activ al persoanelor sensibile si/sau afectate precum si monitorizarea evolutiei acestora, reducand preventiv fluxul masiv pe centrele de tratament sau spitale; extinderea solutiei pilot prin interconectarea la nivel national cu sisteme de alarmare si informare a populatiei si autoritatilor.

Se are in vedere identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante cu potential alergenic si trasabilitatea acestora, informarea populatiei, dar si consiliere si tratament pro activ al persoanelor sensibile. De asemenea, o alta directie urmarita vizeaza dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari in estimarea evolutiei fenologice a plantelor si fungilor si perioada de eliberare a polenului, respectiv sporilor nocivi. Protocolul va permite procesarea datelor si predictia trendului nivelului de polen si spori, precum si alerte si actiuni colaterale.

Solutia propusa constituie o premiera in domeniu, prin identificarea si actiunile tintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul in ameliorarea efectelor acestor asupra populatiei.

„Este un proiect de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani si ma bucur ca am reusit sa coagulam principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem pilot, unic la nivel national, cu finantare de la Consiliul Judetean Timis”, a declarat Alin Nica, presedintele CJ Timis.

In judetul Timis, tendinta alergiilor respiratorii este in crestere. Mai precis, dintre pacientii alergici identificati in perioada 2008 – 2018 (n = 13047 pacienti), aproape jumatate (44,49%) au fost diagnosticati cu rinoconjunctivita si/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre acestia, majoritatea erau sensibilizati la polen.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.