Programul Microbuze Electrice Scolare pentru transportul elevilor, atractiv pentru administratia judeteana din Timis

Ministrul liberal al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat lansarea programului destinat achiziției de microbuze electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, care vor fi utilizate în transportul școlar al elevilor. Programul are un buget de 300 de milioane de lei și este finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

La program va aplica și Consiliul Județean Timiș, a anunțat liberalul Alin Nica, președintele instituției.

“În premieră, Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor este unul dintre programele finanțate de la bugetul central prin care se încearcă atenuarea impactului schimbărilor climatice, asigurarea unui aer mai curat, decarbonizarea sectorului de transport și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar în același timp se dorește sprijinirea comunităților locale în zona educației”, a declarat vicepreședintele PNL responsabil de Departamentul Transporturi, Alin Nica.

Acest program vine în completarea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus și, mai nou, Rabla local.

“Practic, se va asigura transportul elevilor spre școală și înapoi către locuințele lor, urmărind să schimbe comunitățile noastre în comunități din ce în ce mai verzi. Nu vom finanţa doar microbuze electrice, ci vom finanţa şi infrastructura aferentă acestora, mă refer la infrastructura de încărcare. Pentru fiecare microbuz achiziţionat vom putea finanţa şi o staţie de încărcare electrică”, a adăugat Nica.

Programul va începe la data de 8 septembrie. Până atunci, Consiliul Județean împreună cu autorităţile publice locale vor pregăti documentaţiile de finanţare. Programul va fi deschis timp de două luni.

“Sumele se vor aloca și pe baza unui criteriu care are în vedere numărul de elevi din fiecare UAT, județul Timiș putând să acceseze maximum 25 de milioane de lei. În vederea stabilirii numărului final de mijloace de transport necesare, au fost trimise adrese atât primăriilor din județ, cât și școlilor speciale. CJT se angajează să susțină, din surse proprii, cheltuielile care nu sunt acoperite prin finanțarea acordată de AFM, dar și cheltuielile neeligibile. De asemenea, am depus, din partea Consiliului Județean, în numele a 63 de UAT-uri, cerere de finanțare pentru microbuze electrice destinate transportului elevilor pentru care am și primit 6 milioane de euro din PNRR – Componenta C15 – Educație, sumă care va fi folosită pentru achiziționarea unui număr de 27 de microbuze, din care 24 cu 16+1 locuri și 3 cu 8+1 locuri, alocarea lor fiind făcută pe baza criteriilor stabilite în Ghidul apelului. Prin accesarea celor două programe noi estimăm că vor reuși să alocăm microbuze pentru toate primăriile care au cerut aceste dotări, fie că e vorba de microbuze electrice sau hibride”, a completat Alin Nica.

Ministrul Mediului Mircea Fechet a estimat că, în funcție de timpul de livrare, microbuzele ar putea circula în prima parte a anului 2024.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.