Program strict de vizita in spitale de 30 de minute, iar copiii vor avea apartinator permanent. Proiect al Ministerului Sanatatii

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect privind stabilirea programului de vizite in unitatile sanitare publice, care prevede, printre altele, obligația spitalelor de a comunica rudelor pacienților in maximum doua ore informaii despre salonul in care aceștia sunt internați și date despre starea lor de sanatate.

CITESTE SI: Incepe si modernizarea tronsonului de cale ferata Timisoara – Arad de pe magistrala pe care trenurile vor circula cu 160 km/ora. Anuntul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu 

Fiecare pacient va primi, la internare, un cod numeric unic care va fi comunicat apartinatorilor, iar furnizarea telefonica de informatii despre starea de sanatate a bolnavului se face numai dupa confirmarea acestui cod.

Potrivit proiectului, accesul vizitatorilor in spitalele publice se va face de luni pana vineri in intervalul 15:00 – 20:00, iar in zilele de sambata si duminica intre orele 10:00 – 20:00. Durata vizitei va fi de 30 de minute, insa in cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de Directiile de Sanatate Publica, programul poate fi limitat la maximum 15 minute, iar in sectiile in care se afla internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boala poate fi suspendat.

Unitatile sanitare au obligatia, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordinului, sa implementeze un sistem de informare a apartinatorilor pacientilor, care sa permita ca la cel mult doua ore de la internarea pacientului sa fie comunicate apartinatorilor telefonic sau prin SMS, la cerere, urmatoarele informatii: sectia/compartimentul unde este internat, numarul salonului, etajul, numele medicului curant si numarul de telefon apelabil pentru informatii despre starea de sanatate. În situatia in care programul de vizita este suspendat sau in situatia in care starea de sanatate a pacientului nu permite vizitarea, sectiile au obligatia de a asigura informarea telefonica zilnica a apartinatorilor despre starea si evolutia celui internat, prin medicul desemnat.

La solicitare, apartinatorii pot discuta direct cu medicul curant in timpul programului zilnic de lucru al acestuia, in baza unui program stabilit de medicul coordonator si aprobat de directorul medical.

Programul va trebui sa fie afisat la loc vizibil, la intrarea in unitatea sanitara. În cazul pacientilor aflati in stare critica sau terminala, apartinatorii au dreptul de vizita zilnic, indiferent de ora. În cazul copiilor internati in sectiile de terapie intensiva se asigura prezenta cu caracter permanent a unuia dintre apartinatori, daca se solicita acest lucru.

De asemenea, in cazul copiilor mai mici de 14 ani internati in oricare dintre sectiile din unitatea sanitara se accepta prezenta unui apartinator permanent, daca se solicita acest lucru. În cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, se poate accepta prezenta unui apartinator permanent doar cu acordul sefului de sectie. Conform proiectului, este strict interzisa perceperea oricaror taxe pentru vizitarea pacientilor in spitalele publice, cu exceptia taxelor legate de parcare.

Sursa: Agerpres.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.