Incepe si modernizarea tronsonului de cale ferata Timisoara – Arad de pe magistrala pe care trenurile vor circula cu 160 km/ora. Anuntul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu

TIMISOARA. Dupa ce in urma cu doua saptamani era semnat contractul pentru modernizarea tronsonului 3 din magistrala pe care trenurile vor circula cu mare viteza, pe segmentul de Timisoara, acum ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunta ca CFR a iscalit si contractul pentru lotul 4 – Ronat Triaj (Timisoara) – Arad.

CITESTE SI: Incepe modernizarea liniei de cale ferata pe traseul Caransebes – Timisoara – Arad. A fost semnat contractul pentru primul segment pe care vom merge cu trenul cu 160 km/ora 

Intre Timisoara si Arad cel mai rapid tren face 49 minute, in timp ce parcursul cel mai lent dureaza 108 minute. Trenurile vor putea rula cu 160 km/h pe cele mai rapide portiuni.

Lucrarile pentru acest tronson, lung de aproape 55 de kilometri, trebuie sa fie finalizate in 3 ani si jumatate.

CFR a semnat astazi un nou contract finantat prin PNRR!
Lucrarile pentru modernizarea celor 54,86 km ai lotului 4 (Ronat Triaj-Arad ) al magistralei Caransebes – Timisoara – Arad (162,19 km) trebuie finalizate in 42 de luni (6 luni proiectare, 36 luni executie)„, transmite Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

In acest interval, constructorii italieni trebuie sa realizeze o serie de lucrari:

-dublarea liniei de cale ferata
-modernizare statiilor Sanandrei, Baile Calacea, Ortisoara, Vinga, Sagu si Aradu Nou
-modernizare a 2 halte de calatori si a unei halte comerciale de marfuri
-modernizare a 6 poduri si a 39 podete
-montarea unor sisteme automate de semnalizare la 7 de treceri la nivel cu calea ferata
-lucrari de semnalizare prin implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 si GSM-R) si BLAI pe intregul traseu.

Contractul pentru realizarea lucrarilor pe Lotul 4, Ronat Triaj – Arad, a fost castigat de asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA si are o valoare de 2,1 miliarde lei (fara TVA), iar suma este asigurata prin PNRR.

Va reamintim, magistrala de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad are o lungime de 162 kilometri si este impartit in 4 loturi:

Lotul 1: Caransebes – Lugoj (39,56km) – castigator licitatie: Asocierea WEBUILD SPA – SALCEF SPA – 1,3 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 2: Lugoj – Timisoara Est (53,91km) – castigator licitatie: FCC CONSTRUCCION SA – 1,9 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 3: Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km) – castigator licitatie: Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 1,4 miliarde lei (fara TVA)
Lotul 4: Ronat Triaj – Arad (54,86 km) – castigator licitatie: Asocierea WEBUILD SPA – Partecipazioni Italia SPA – SALCEF SPA – 2,1 miliarde lei (fara TVA)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. mile spune:

  Domnule Grindeanu, opriti urgent executia lotului 3, cel de 13 km pe teritoriul orasului. Este un proiect extrem de prost, cu bataie lunga. Ma mir ca va mandriti cu acest proiect avand in vedere ca ati fost un mandat cel putin (daca nu mai mult) viceprimarul orasului, ati fost o perioada si vicepresedinte CJT, deci teoretic cunoasteti la modul superior problemele orasului si in consecinta trebuia sa va dati seama ca este un proiect prost.
  Din actualele 4 treceri la nivel cu bariere (Baader, strand UMT, Gh Adam si aleea Padurea Verde) „modernizarea” ne ofera doua pasaje supraterane. Deci toate masinile din cele 4 treceri actuale se vor inghesui pe cele doua supraterane din care viitorul pasaj de la Baader se descarca in strada Baader, o strada ingusta pe care se pot face in mod inghesuit 4 benzi cu disparitia totala a spatiului verde.

  In varianta cu calea ferata pe stalpi (estacada), toate aceste neajunsuri dispar, toate trecerile existente raman la sol, se creeaza alte noi la Kogalniceanu – Divizia 9 Cavalerie, in dreptul strazii Frigului cu Imbroane. Deci in loc de doua pasaje supraterane care pun probleme serioase si pietonilor, si biciclistilor, vor fi cel putin 6 treceri, sub calea ferata facuta pe stalpi, fara nici o problema pentru nimeni. pana si linii noi de tramvaie ar putea trece de o parte si alta a caii ferate.

  Am impresia ca atat dumneavoastra cat si multi dintre cei care se ocupa de aceasta investitie nici nu sunteti constienti ca este vorba de o investitie majora cu bataie in timp de peste 100 ani, exact cum a fost si investia de acum 100 si ceva de ani cand s-a mutat calea ferata dintre garile Nord si Est de pe malul Begai pe actualul traseu care era la marginea orasului atunci.
  Acum ne aflam la debutul unei alte investitii majore care nu poate si nu trebuie facuta pe un proiect atat de prost…

  Aici nu vorbim de lupta politica de doi bani ci de viitorul acestui oras, si nu de viitorul apropiat ci de cel indepartat, de noi baze de dezvoltare a orasului.
  Deci opriti lotul 3 si reanalizati-l cu specialisti in domeniu (daca mai exista) si nu cu oameni de partid.

  La alegerile locale din 2012 ati candidat in Colegiul Freidorf. Din pozitia de vice-primar v-ati ocupat de strada Ardealului pe care ati pus-o la punct atat calea rutiera cat si trotuarul. Ei bine, si dupa 10 ani lucrarea rezista. Doar un comentariu legat de trotuar, este prea ingust de la viaduct pana la blocurile de la Liceul Auto. Abia trec doua persoane una pe langa alta cand vin din directii opuse sau la depasire. Deci, o realizare dupa un proiect prost cu trotuar de circa 1 m, un proiect fara bataie lunga. Nu cred ca era o problema mare financiara daca facea-ti trotuarul la 1,5 m latime.

  In cazul de fata vorbim de o investie uriasa si de care nu trebuie sa ne batem joc!!!

 2. marius spune:

  160 km/h ?
  Ha, ha, ha!
  Doar daca faceti ora de vreo 240 … 300 de minute.

  • marius spune:

   Scuze, cu toti multicolorii priceputi maxim doar pe la 3 noaptea, am uitat ca Grindeanu este de la Ciuma Rosie. Astia mint asa cum respira, la concurenta cu Fritz si acoliti.