Profesorii ingineri de la Politehnica Timisoara reconfirma pericolul de prabusire a Podului de la Mihai Viteazul: Un camion de 40 de tone poate duce la colapsul constructiei. Administratia orasului trebuie sa intocmeasca rapid o strategie de consolidare

TIMISOARA. Reactie rapida a profesorilor ingineri de la Universitatea Politehnica Timisoara dupa ce opiniatimisoarei.ro a aratat ca Podului Episcopal sau Mitropolit Saguna (cunoscut insa de timisoreni drept Mihai Viteazul, aflat in centrul orasului, la capatul bulevardului cu acelasi nume) este in pericol de prabusire, pentru ca nu s-a facut niciun demers de consolidare la 6 ani de cand o echipa de specialisti a realizat o expertiza legata de siguranta.

CITESTE SI: Podul de la Mihai Viteazul, un pericol urias, la 6 ani de cand expertii au aratat ca nu mai e sigur pentru circulatie, la Timisoara. Nu au voie sa treaca peste el doua autobuze sau camioane deodata pentru ca risca sa se prabuseasca

Inca de atunci, cei care au intocmit raportul precizau ca se impun de urgenta o serie de restrictii, pentru securitatea celor care traverseaza podul si precizau ca este imperios necesara reabilitarea imediata a constructiei peste Bega. Aceasta pentru ca n-ar avea voie sa treaca, de exemplu, doua autobuze electrice deodata peste pod, acestea avand fiecare greutatea cuprinsa intre 13 si 18 tone goale,

Printre cele mai grave constatari de atunci ale specialistilor se numarau deteriorarea grinzilor de sustinere a podului si, implicit, a structurii de rezistenta a acestuia, dar si fisuri, infiltratii, modificarea exagerata a proprietatilor betonului, precum si inregistrarea unor vibratii cu valori semnificative, la trecerea autovehiculelor pe pod. De asemenea, au fost descoperite armaturi fara strat de acoperire, beton degradat sau exfoliat si coroziunea avansata a mai multor elemente.

Acum, Prof. em. dr. ing. Radu Bancila si Dr. Ing. Dorel Boldus au transmis redactiei opiniatimisoarei.ro un nou punct de vedere asupra Podului Episcopilor, menit sa traga un semnal de alarma, pe care il redam integral mai jos.

Podul Episcopilor (sau podul Mihai Viteazu) peste Bega, a fost construit în 1913, în soluția ”structură cu grinzi Gerber”, soluție des folosită la timpul respectiv (podul metalic construit de Anghel Saligny peste Dunăre la Fetești-Cernavodă are aceiași concepție constructivă).

Aceste structuri intră la ora actuală – în conformitate cu standardele europene EUROCODURILE, obligatorii la noi în țară – în categoria structurilor non-robuste și utilizarea lor nu este recomandată.
Apa care se înfiltrează în rostul grindă independentă-culee, conduce la coroziunea armăturilor metalice din consolă. În plus rezistența betonului scade în timp.
Cedarea consolei duce la prăbușirea – bruscă- a grinzii centrale și la colapsul podului !
Este adevărat că circulația pe pod este la ora actuală ușoară. Conform actualelor concepții de calcul, fiecare trecere a unui autovehicul produce o vătămare (degradare) a structurii. Structura cedează atunci când vătămarea este totală. Vehiculele care trec la ora actuală pe pod, sunt în general ușoare și produc degradări reduse; acestea totuși se cumulează și pot conduce la cedare. În plus trecerea accidentală a unui vehicul greu (camion TIR de 30-40 tone, rătăcit noaptea în oraș), ar conduce cu mare probabilitate la cedarea podului (situație similară petrecută recent în Franța).
În concluzie recomandăm administrației orașului întocmirea rapidă a unei strategii de consolidare și de menținere a caracterului istoric a acestui pod, un martor al trecutului (”Whitness of the past”).


Și încă ceva: extinderea circulației la patru benzi, pare tentantă la prima vedere. Se subliniază însă că la ora actuală tendința pe plan european constă în reducerea circulației în centrele istorice ale orașelor. Idee pe care o susținem și noi!
Pentru sceptici le recomandăm să urmărească imaginile alăturate înregistrate la un pod în Italia„, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro Prof. em. dr. ing. Radu Bancila si Dr. Ing. Dorel Boldus de la Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara.

***

Va reamintim, data fiind situatia grava prezentata in raportul specialistilor de acum 6 ani, a fost intocmit, tot in 2018, un proiect de reabilitare si modernizare a podului, in care erau prevazute pasarele cu balustrade de sticla pentru pietoni, ce urmau sa fie construite in afara structurii actuale. Insa, proiectul primariei de atunci nu a primit niciodata aviz din partea Directiei Judetene de Cultura Timis, care a refuzat sa aprobe orice modificare de ordin estetic ar fi fost adusa podului istoric. A continuat un adevarat razboi intre institutii, incheiat inclusiv cu plangeri penale in aprilie 2020.

Demersurile s-au oprit in cele din urma, iar 6 ani mai tarziu, situatia a ramas neschimbata. Nu a fost prezentat niciun alt plan de reabilitare a podului Mihai Viteazu si nici masurile de restrictii impuse in 2018 nu sunt respectate.

– restrictii de tonaj – se va limita la 13 tone maxim greutatea sarcinii pe osie a autovehiculelor care circula pe pod.
– restrictii de viteza – se va limita la 30 km/h viteza de circulatie a autovehiculelor pe pod
– restrictii privind numarul autovehiculelor grele (autobuze, troleibuze, autocamioane), astfel incat pe pod sa nu circule mai mult de un singur autovehicul greu.

Podul nesigur a implinit 110 ani 

Situat la capatul bulevardului Mihai Viteazul, podul a fost construit in 1913-1914, pe locul unui pod de lemn ce functionase neintrerupt din 1718 si care fusese ranforsat in 1898.
Pe cele 4 socluri de pe balustradele sale ar fi trebuit sa fie amplasate patru statui ale unor episcopi romano-catolici, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, intrucat a inceput Primul Razboi Mondial si nimeni nu s-a mai preocupat de inzestrarea podului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Maine trec cu camionul de 50 de tone 😉 sunteti pregatiti pt stire de senzatie? penalilor

    • Esti dovada vie ca e plina timisoara de cretini. Din pacate imbecilitatea ta nu e prevazuta de legea penala

    • Daca era inca Ceausescu, in sase luni il darama si facea altu. e un kkt de pod de 25m. in China fac trei intr-o zi. sovieticii astia noi doar sa fure stiu. Poate daca ne ocupa Putin ne revenim si noi. Altfel, tara va disparea; maxim 5 milioane sub 40 de ani mai sunt in tara din care jumate tigani si unguri.

      • Putin tu esti, vrei si Timisoara? I-ati pastilele te rog. Si dupa poti pleca in china sunt cateva orase goale.

        • O sa faceti cum ati facut si cu podul din piața de fân (Badea Cartan) cand l-au daramat au trebuit 50 de zile, s-a scos din el oțel beton de 80 si 100 mm in diametru care dupa mai bine de 100 de ani nu avea pic de rugina si erau aliniate bara langa bara, totul din cauza vibratiei tot asa au venit niste inginerasi si acum podul nou cica, vibreaza de 2 ori mai tare. Asa distrugem toate vestigiile ca vine vezi doamne un ingineras facut la apelul de noapte si isi da cu parerea despre lucrari la care el nici nu a visat. Tineti minte îl veti darama si veti scoate cel putin 3-400 Tone de fier din el curat ca lacrima

  2. Deci, situatia e nasoala, in mod clar. Am inteles, proiectu lu robu de consolidare nu a fost bun, oare se trezesc agaricii astialalti ai lui fritz sa ia masuri?

    • Nu a fost proiectul lui Robu, mai Doru Lelii! Robu mare profesor universitar, conducător de doctorate, membru second-hand hanx al Academiei Oamenilor dd Știința, adică a lui Iliescu Abramburică, se pricepe doar a facut programe in Java inainte cu 11 ani de a apărea, la fel lucra pe web cu vreo 8 ani înainte sa apară. Cititi- i cv pe padina Politehnicii, sa vedeți cat e dd bună. E vai de capul lui, ala pletos. Nu știe nimic, decât sa dea din gura.

    • N-ai inteles. Nici aghiotantii lui Robu nu i-au dat aprobare din 2018 pana in 2020, atat de „bine” e facut proiectul.

  3. Va rezolva Dominic ce nu a fost in stare vechea administratie.

    • Îl închide Friț pentru mașini, pune două cocoașe la capete cu treceri de pietoni pe ele și-l întărește cu limitatoare de viteză.Daca merg numai biciclete pe el, mai ține doi-trei ani.Dar nu știu dacă e valabil și pentru frate-su , ăla de la Maria, pe care trec tramvaie.Dacă iei vaporașul să te plimbi, nu te uita în sus, că te îngrozești.Nu trebuie să fii Dr.ing.și emerit că să vezi în ce hal sunt.Întreabă-ți puștiul și o să-ți spună.Închei cu speranța că n-o să-l ia ăi de la Timpark să-l reapare cu niște vopsea.

  4. Astept prabusirea. Ha, ha, ha. Misto ar fi sa treaca si un vaporas ticsit cu turisti pe dedesupt !

    • traznite-ar dumnezeu sau in ce mama mati crezi, de parazit, sa iti ia rasuflarea karma, sociopat care te crezi ca te poti ascunde anonim, ai pus-o!

  5. robii de la robutehnica ne zic sa ingitim pastila cu iod ca ne da putin nucleara 😛

  6. Daramat asta vechi si facut unu nou cu design SF.

    • Pana il face Slitz si secta lui, SF-ul o sa devina retro.

  7. Ce vrajeala de popa de tara avet-i ….at-i mai gasit un proiect din care puiteti sifona banii pe studii de fezabilitate ….hoti pe fatza

  8. Nu se poate face nimic anul asta. Toti banii publici sunt folositi in campaniile electorale. Cum sa nu iubesti democratia?

  9. A facut Fritz ceva si in cazul acesta, cum n-a facut? Tu-zgura aleia de te-a fatat….! Mu13 fritz si latcau cacau ruben

  10. Este clar ca podul trebuie refacut si nu exista alternative. Si da, cand se reface trebuie sa fie latit pentru a nu se crea ambuteiaje la urcarea pe pod. Pe acolo trec mijloace de transport si taxiuri si s-ar crea blocaje cand au loc evenimente in centru care si asa este pe perfuzii din punct de vedere economic. Tot felul de parerologi vin cu exemple din Europa dar le prezinta doar pe cele care le convin lor. Uita convenabil de orase unde sub piata centrala in care se intra cu masina sunt amenajate parcari. Dupa care ne vom mira ca nu sunt incasari la buget iar spatiile comerciale din centru sunt pustii. Nu e de mirara ca urmarea unei astfel de gandiri paguboase este ruina economica. Bineinteles ca asa ceva nu constituie o bataie de cap pentru o administratie rupta de realitate care crede ca poate creste taxele locale la nesfarsit pentru a-si potoli foamea de bani si mania de a-ii risipi.

    • Ai ramas fara medicamentatie?degeaba latesti podul daca tu ai un drum ingust pe care ce sa vezi nu ai cum drk sa-l latesti

      • Ai trecut vreodata pe acolo sau macar asa din curiozitate te-ai uitat pe google maps? Spre pod sunt in ambele directii 4 benzi dar pe el sunt trasate doar 2 pentru ca nu este suficient spatiu pentru a avea legal 4 benzi. Din pacate pentru afectiunea ta nu sunt medicamente dar macar nu doare, cum se spune in popor.

        • Esti prost sau faci pe prostul???

      • Nu știu de ce, dar raportul ăstora nu îmi inspira încredere…e ceva dah genu povestii cu drobul de sare…”ca dacă un camion de 30000 tine”…haide sa fim serioși.

      • Timișoara este în mîini bune dacă citesc ce de specialiști există și cît sunt de informați cum cunosc proiectele cu amănuntul de parcă au stat și ei la masă cu cei deștepți.🤣

    • Daniel, ai macar cea mai vaga idee despre proiectarea si executia podurilor?
      Sau te bagi ca musca’n lapte? (este o zicala neaosa dar ma feresc s-o zic din respect pentru cititorii educati!)

      • Podul trebuie daramat si construit unul nou cum s-a facut la Michelangelo si Decebal. Se vede ca are structura afectata ca si pasarela de la parcul copiilor, asta pe langa faptul ca are o perioada destul de lunga de exploatare in spate si nu a fost gandit pentru necesitatile din ziua de azi.

  11. Nasol moment, se stie de 6 ani si nu s-a miscat nimic.
    Robu a procedat cu figurile de manipulare tipice: a dat bani pentru studii cui trebuie, a venit cu o solutie fantezista, ziare, partide, cetateni s-au revoltat, „a respectat” opinia publica, si s-a incheiat show-ul. Putem muta discutia la metrou si palmieri.
    Ma intreb ce scuza are actuala administratie, poate ca explicatia specialistilor a fost multumitoare: podul e ok atata timp cat nu e suprasolicitat.
    Interesanta e preocuparea brusca a presei, sa fie doar pentru ca inainte de alegeri trebuie aratat prostimii (da, noi suntem aia!) ca orasul e dezastru si administratia e varza? Concurenta (=PNL-ul) e perfecta. A adus operele lui Brancusi care sunt perfecte (e drept, ne-a costat biletul mai mult decat biletul de intrare la Luvru), a cumparat o scena la aeroport pe care inca n-au folosit-o (adica nu are bube, e minunata), au pus un om de casa sa conteste Festivalul Luminii si au iesit basma curata. Cine nu face nimic nu greseste, e perfect. Ar mai fi impotenta de a renova Muzeul Banatului, dar cui ii pasa, ca acolo nu ne ducem, nu are sectie de manele. Votati cu noi!

    • Hai, userist cu capu mic, scuzatz pleonasmu (de stii ce-i aia). Cum nu va convine ceva, e clar o treaba politica, e clar ca are cineva ceva cu idolul tau caruia ii sugi strimfii din pantofii aia maro cat de tare poti. Ba, nu realizezi ca esti vomitiv, babaiatule? Tare-s curios ce scuza mai gasesti daca pica dracu podu ala, tu idiotule si cretinii tai de useristi. Las ca o sa-i dea la Capucean lipitorul vostru de afise USR de la Ciacova un contractzel rapid sa faca un studiu despre rezistenta podului, nu? Si mai face un ban si hotul ala de Negrisanu cu un proiectel, si firma lu hotul alalalt de Almajan o arhitectura mica pe pod si toata lumea va fi fericita, toti useristii mai sug nitel din teava de bani publici. Blestematilor, sunteti mai rau ca mizerabilii lui robu, ba

      • Ma-ta se zvarcoleste in mormant cand vede ce handicapat esti.

        esti asa prost ca n-ai citit ca iubirea ta de vopsit o vrut de mai multe ori sa distruga podul si nu a fost lasat de cei de la monumente si a decis sa renunte de tot.

        Care esti? Probabil unul din putzoii de ieri care o intrat in sala sa urle peste sefii de top de IT din Timisoara.

      • Iar te-ai dat la supt strimfii Robului, iar ai in gura balega verde de gasca, iar folosești aceleași si aceleași expresii de pe vremea când nu știai ca ma- ta are cratima. Vorba . .nului:odată in viata vede….Te-ai scolit intre timp!

    • Dupa cum se spunea in articol administratia Robu a propus un proiect care a fost refuzat de un personaj rau intentionat notoriu pentru ca depunea eforturi sa blocheze initiativele primariei desi acestea erau utile cetatenilor si aveau un uz practic. Este deplasat sa se considere un asemena pod din fier beton ca si cum ar fi un vestigiu medieval sau sau de pe vremea romanilor. Iar daca s-ar fi dat aprobare, sigur ca ar fi fost reconstruit sub forma unui pod modern ca si cel de la Michelangelo.
      Daca administratia Fritz s-ar fi interesat cu siguranta ca in 4 ani ar fi reusit sa faca ceva dar dupa cum se pare comparata cu fosta este doar mai incompetenta si rupta de realitate, in rest cam tot pe acolo cand vine vorba de proiecte utile pentru oras, ba mai mult strica cu indicatiile pretioase de rigoare ale conducatorului iubit.

      • Podul Michelangelo este modern ca asa îl vezi tu. Eu l- am văzut construindu- se la începutul anilor 70. Deci are jumătate din viata celui pomenit în articol.

  12. Camioanele cu tonaj mare dupa legislatie nu au voie in centrul Timisoarei

    • Podul se prabuseste sub camioane nu sub „legislatie”
      Dar e greu sa inteleaga asta un biet postac!

  13. E doar o vaca numai buna de muls , situata in centru orasului. Acum vor urma studiile , proiectele , ofertantii, ofertele, licitatiile , contestatiile , etc, etc, etc.
    Sa speram ca nu le va veni ideea sa desfiinteze podul in loc sa il renoveze . La fel cum s-a desfiintat Gradina Zoologica in loc sa fie renovata. Pt ca la Timisoara orice e posibil …

  14. „un martor al trecutului (”Whitness of the past”)” – adica de fapt o „dram-itate” de trecut, fiindca „whit” insamna dram.

  15. Cate tone au bateriile de la autobuz ? In rest nu e trafic greu, de unde 40 de tone ? Imi amintesc perfect, comisiile de cultura, alea care nu l-au lasat pe Robu sa betoneze treptele de la Catedrala, au refuzat categoric largirea podului, nici macar cu 2 pasarele separate de pietoni pentru a permite sa ramana podul actual doar pentru vehicule. Ca cica ii strica aspectul. Probabil cand o sa se crape de tot, o sa fie voie sa fie refacut