Noutati :

Profesorii din Timis, prinsi in offside! Dascalii nu s-au inghesuit in ultimii 5 ani sa participe la cursuri de formare

3 martie, 2012 - 09:41 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMISOARA. Mii de corigenti, rezultate catastrofale la examenul de Bacalaureat si oameni care intra la clasa fara a participa la cursurile obligatorii pe care trebuie sa le urmeze! Este aceasta „reteta“ (in)succesului scolar din Timis?

In cinci ani, cadrele didactice trebuie sa adune 90 de credite. Acestea sunt contabilizare prin participarea la cursuri de formare. In acest fel, dascalul este pus la curent cu ultimele noutati in materie de predare si invata sa-si adapteze notiunile din manual la elevii din clasa. Multi, e drept, se documenteaza de pe internet. Dar obtinerea celor 90 de credite, prin participarea la cursuri de formare este obligatorie.

2.298 de profesori n-au reusit sa le adune in cinci ani de zile. Din aproape 6.845 de dascali cati sunt in Timis. Adica o treime din ei nu si-au manifestat deloc interesul sa intre mai pregatiti la ora. Acum sunt obligati sa aleaga din programele acreditate ale Casei Corpului Didactic sau pot opta pentru proiectul „Educatori pentru societatea cunoasterii“, prin care 2.800 de dascali din Timis pot participa la cursuri de formare in diferite domenii: IT, dezvoltare personala, managementul conflictului etc.

Obligati, dar la alegerea lor

Creditele ii ajuta pentru mobilitatea personalului didactic, atunci cand intra in restrangere de activitate, pentru ca fiecare curs la care a participat profesorul primeste un punctaj. De asemenea, in stabilirea gradatiei de merit sau a altor astfel de situatii, cele 90 de credite au o pondere insemnata“, ne spune Ramona Vasiescu, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Legea Educatiei ii obliga pe profesori sa adune cele 90 de credite, dar nu spune ceva despre vreo sanctiune. Singura constrangere consta in punctajul aferent creditelor, care nu poate fi contabilizat in cazul unui transfer. Atata paguba.

De partea cealalta, unii profesori sunt nemultumiti de calitatea cursurilor la care participa. Ei spun ca nu invata nimic util, ca pierd cateva weekend-uri in care lipesc biletele pe spatele celorlalti participanti evidentiind o trasatura a colegului de breasla. „Pai stai 3-4 ore cu ceilalti si ajungi sa-i cunosti? Nu prea cred. Cursurile parca sunt facute ca cineva sa aiba o activitate si sa primeasca un salariu. Ai facut unul, le-ai facut pe toate. La clasa, intalnesti fel de fel de situatii. Acolo te formezi“, ne spune nemultumita Elena Vlasin, profesoara de romana la ciclul gimnazial.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. „Adica o treime din ei nu si-au manifestat DELOC interesul sa intre mai pregatiti la ora.” Poate ca 89 de credite!…