Proaspata, dulce si zemoasa, lubenita de Gottlob e tot mai putina de la an la an. In pietele din Timisoara a ajuns abia de o saptamana. Ce-au patit culturile de pepeni. VIDEO

TIMIȘOARA. România are din ce în ce mai puține suprafețe cultivate cu lubeniță. Dacă în urmă cu 6 ani, țara noastră, care este al 5-lea cel mai mare producător de pepene verde din Uniunea Europeană și se lauda cu peste 22.000 de hectare cultivate cu lubeniță, fie la Gottlob, fie la Lovrin sau Dabuleni, acum in România suprafața însămânțată a scăzut la jumătate. Producția s-a redus și ea cu peste 65 la sută. Efectul? Prețul mai ridicat și importuri mai multe. Dar, măcar ne consolăm cu faptul că, deși este mai puțînă, e mai gustoasă decât cea din străinătate.

În Timiș, la Gottlob, dacă în urmă cu 10 ani pepenii erau cultivați pe 400 de hectare, acum au ajuns la fie pe doar 100 ha.

Jonas Wambach este unul dintre cultivatorii de lubeniță din Timiș. Cu asta se ocupă toată familia lui, de ani buni. De la vară la vară, însă, suprafața pe care oamenii pun pepe verde este tot mai mică.

Când eram micuț, tata cultiva chiar și 10 hectare de lubeniță. Dar atunci aveam cu cine să lucrăm pământul. În schimb, acum, cultivăm 2 hectare, doar în familie. Încercăm să cultivăm puțină, dar bună”, spune Jonas Wambach, producător de lubeniță în Gottlob.

Fermierul adaugă că nici câștigurile nu mai sunt ca în alți ani. Munca e multă, profitul redus. Însă, nu doar lipsa forței de muncă a dus la scăderea suprafețelor.

În Gottlob nu mai găsim niciun băiat disponibil pentru muncă. Dar și vremea s-a schimbat. Dacă în anii trecuți era climă din aceasta normală… treceam de la 17-18 grade la 22-27-30 de grade, dar acum sărim așa, de la 18 ajungem la 36, de la 36 ajungem la 14 grade. Și fructul… lubenița nu mai este așa de sănătoasă. Sunt daune mari la culturile noastre„, precizează Corneliu Crețu, producător de lubeniță la Gottlob.

Iar la toate acestea se adaugă dăunătorii.

Ne confruntăm cu atacul animalelor sălbatice și al păsărilor. Spre exemplu, lubenița asta a fost atacată de ciori. A fost pur și simplu ciocănită până la găurire. Ciorile se hrănesc cu apa din miezul lubeniței. Iar ciorile sunt protejate de lege și vânătorii nu le pot împușca. Iepurii, bursucii și șoarecii de câmp dau și ei iama în lubenițe, de obicei în momentul în care sunt numai bune de recoltat. Și toate astea duc la o producție mai mică„, adaugă Jonas Wambach, producător de lubeniță în Gottlob.

Anul acesta este puțin mai slab față de anul trecut. Din cauza schimbărilor climatice. Deocamdată, nu ne putem pronunța la o cantitate anume, doarece abia de o săptămâna s-a recoltat prima lubeniță de Gottlob, puțin întârziată față de anii anteriori, dar preconizăm undeva între 20-30 până în 40 de tone pe hectar„, explică Alina Boldica, referent Compartiment Agricol, Primăria Gottlob.

Un an bun înseamnă, însă, 50-60 de tone la hectar. Mai puțină, dar mai bună, spun bănățenii. Mai bună, dar și mai scumpă față de alți ani, spun clienții.
Până acum, pepenele verde s-a vândut la prețuri între 3,5 și 4 lei kg, mai mult decât anul trecut. Și vorbim de lubeniță autohtonă, care, din păcate, nu acoperă cererea de pe piață.

VIDEO: George Stefanita

Potrivit Institutului Național de Statistică, România plătește anual peste 24 de milioane de euro pe importuri de pepeni, în timp ce exporturile sunt de doar 3 milioane de euro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. :))

  2. Foarte interesanta partea asta:
    „Potrivit Institutului Național de Statistică, România plătește anual peste 24 de milioane de euro pe importuri de pepeni, în timp ce exporturile sunt de doar 3 milioane de euro.”

    Si asta pentru ca… ??? Cata forta de munca a plecat din Romaniain vest? Si cred ca multi au plecat sa lucre in agricultura…