‘Print si Sultan. Decenii de razboi si frontiere fluctuante la hotarele sublimei porti 1683-1716’. Povestea stapanirii otomane, intr-o expozitie de exceptie, in 2023, la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Anul Capitalei Culturale Europene aduce la Timisoara o expozitie de exceptie, realizata in colaborare cu Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, oras care este infratit cu Timisoara din 1992.

‘Print si Sultan. Decenii de razboi si frontiere fluctuante la hotarele sublimei porti 1683-1716’ va avea loc in perioada mai – august 2023, iar timisorenii vor putea vedea diferite obiecte din perioada in care Timisoara a fost sub stapanirea otomana, puse la dispozitie de muzeul german.

Miercuri a fost semnat un protocol de colaborare intre reprezentantii celor doua institutii, Claudiu Ilas, managerul Muzeului National al Banatului si prof. dr. Eckart Köhne, omologul sau din Germania.

Cel mai mare muzeu al landului Baden-Württemberg ne-a oferit sprijinul pentru realizarea unei expozitii cu o tematica reprezentativa pentru istoria Timisoarei, insa speciala din punct de vedere patrimonial. Dupa cum stim, in orasul nostru nu a mai ramas in picioare nicio cladire sau monument din perioada otomana. De asemenea foarte putine obiecte si artefacte s-au pastrat, multe dintre acestea fiind descoperite cu ocazia recentelor cercetari arheologice. Din acest motiv o expozitie care sa prezinte deceniile stapânirii otomane din Timisoara devine in sine un proiect ambitios si dificil, in acelasi timp. Insa, in contextul in care orasul nostru beneficiaza de acest titlu onorific, oferit prin programul de renume international al Uniunii Europene, proiectul poate corespunde asteptarilor. Pentru realizarea expozitiei colegii de la Badisches Landesmuseum ne-au pus la dispozitie obiecte pastrate in colectia Türkenbeute, impreuna cu logistica necesara. in ce priveste colaborarea cu prestigioasa institutie culturala germana este necesar de mentionat faptul ca, intre regiunea noastra, Banat si landul Baden-Würtenberg, conexiunile nu se rezuma doar la infratirea dintre orasele Timisoara si Karlsruhe. Aportul de odinioara adus de regiunea germana, la reintegrarea Banatului in cadrul Europei Occidentale, a constat in resurse materiale, dar mai ales umane, fapt subliniat si in aceasta expozitie. In semn de recunostinta adresam calde multumiri prof. dr. Eckart Köhne, directorului Badisches Landesmuseum si dna. dr. Schoole Mustafawy, curatorul colectiei Türkenbeute, pentru faptul ca au facut posibila posibila prezentarea acestei expozitii„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului din Timisoara.

Va reamintim, Timisoara a fost cucerita de trupele otomane in 1552 si a ramas sub stapanire turceasca timp de 164 de ani, pana in 1716, cand a fost eliberata de armatele conduse de principele Eugeniu de Savoya.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.