Noutati :

Principalele probleme financiare ale universitatilor de stat si caile lor de rezolvare. Ce au discutat rectorii, la Timisoara?

23 mai, 2014 - 08:03 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMISOARA. Cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la infiintarea Universitatii de Vest din Timisoara, Aula Magna a gazduit intalnirea Consiliului National al Rectorilor, la care au participat si reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii. Una dintre pricipalele teme de discutie a fost finantarea universitatilor de stat.

La ora actuala, universitatile de stat primesc bani de la buget dar au si propriile surse de finantare, de la accesarea unor programe europene si pana la cercetare stiintifica, parteneriate, taxe sau unitati de productie.

“Universitatiile romanesti isi doresc sa devina universitati antreprenoriale. Rectorii isi doresc sa aiba flexibilitatea in ceea ce priveste utilizarea acestor venituri pe care vor sa le atraga pentru universitati. Noi speram ca, in viitor, sa existe din punct de vedere legal aceasta posibilitate.Toti rectorii isi doresc sa aiba asigurate finantarea pentru plata salariilor si a utilitatilor. Noi, cei de la Ministerul Educatiei,avem obligatia de a gasi solutii astfel incat nicio universitate sa nu fie pusa in situatia de a nu reusi sa plateasca salariile angajatilor si utilitatile. Pana astazi nu avem probleme si am convingerea ca, pana la sfarsitul anului, nu vor fi probleme. ” a  spus, dupa intalnirea cu rectorii, Gigel Paraschiv, ministru secretar de stat pentru invatamantul universitar.

Continuarea investitiilor deja demarate reprezinta o alta problema cu care se confrunta universitatiile de stat. In acest caz, folosirea soldurilor pentru finantarea acestori investitii ar fi o solutie, dar aceasta nu este permisa de legislatia actuala. Pe tema se poarta discutii cu Ministerul de Finante iar universitatiile trebuie sa comunice, pana saptamana viitoare, care sunt obiectivele  care ar putea fi finalizate pana la sfarsitul anului, daca ar avea finantarea asigurata.

Din pacate, caminul studentesc modern aflat in constructie la Universitatea de Vest nu se incadreaza in aceasta categorie, lucrarile fiind prea mari pentru a se incadra in respectivul interval de timp. La UVT exista insa alte obiective care ar putea fi terminate in acest an.

“Ne putem gandi la cateva obiective pe care le putem finaliza, de exemplu ca urmare a eliberarii arhivei nationale de carte a universitatii sunt multe sali disponibile pe care le-am putea amenaja ca laboratoare, diferite platforme IT , pentru invatamant la distanta … “ a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Reprezentantii ministerului au subliniat faptul ca universitatile au la dispozitie multiple posibilitati pentru a-si asigura finantarea, de la brevete de inventii , contracte de consultanta, fonduri europene sau atragerea studentilor straini.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Autonomia Universitara ar fi trebuit sa fie primul cuvant iesit din gura lui G.Paraschiv. Constitutia, prin Art 32, pct 5 „garanteaza autonomia universitara”. Grija guvernantilor ar trebui sa fie oferirea imediata a mecanismelor necesare.

    Totusi, exista un gand bun/intentie a, prin completarea specificata in proiectul de modificare a constitutiei, unde este precizat ceva mai clar ca „autonomia universitară este garantată, implicând capacitatea recunoscută prin lege instituţiilor de învăţământ superior de a-şi gestiona direct şi nemijlocit patrimoniul, de a-şi alege ori, după caz, desemna în mod liber organele de conducere, de a-şi executa în mod neîngrădit un buget de venituri şi de cheltuieli, de a hotărî în mod independent cu privire la politica de personal însuşită şi de a decide fără nicio constrângere exterioară cu privire la misiunile educaţionale şi de cercetare asumate”.

    Efortul actualilor guvernanti ar trebui sa fie cadrul legislativ care sa vina in intampinarea intentionatei modificari din Constitutie.