Primul tramvai nou pe baterii pentru Timisoara, in productie la fabrica Bozankaya. Cand il vedem in teste, pe linii, in oras

TIMISOARA. Dupa ce a fost aprobata finantarea europeana pentru cumpararea de tramvaie noi, pe baterii, pentru Timisoara, iar in iulie reprezentantii primariei au semnat contractul cu firma turco-germana Bozankaya, care va construi garniturile, iata ca primul tramvai intra in productie.

CITESTE SI: Cosuri de gunoi englezesti de 30.000 de euro pentru Timisoara. Unde vor fi montate 

Astfel, primul tramvai nou ar putea ajunge la Timisoara in cel mult 1 an si jumatate.

S-a dat ordinul de incepere pentru demararea fabricatiei noilor tramvaie. Este vorba de tramvaie foarte performante sub toate aspectele, de top, inclusiv legat de aspect. Durata este de 18 luni de la darea ordinului de incepere, insa am discutat cu presedintele companiei care a castigat licitatia sa faca tot posibilul sa ne livreze aceste tramvaie mai repede. Primul necesita timp mai lung. Noi am avut specificatii exigente si nu sunt modele care deja sa existe. Sunt o multime de amanunte in caietul de sarcini si care necesita pregatire, si de aceea dureaza pana se livreaza primul tramvai„, explica primarul Nicolae Robu.

Odata ce prima ganitura va trece de teste, Bozankaya promite ca poate livra chiar si cate 2 tramvaie la doua luni.

Cele 18 luni sunt o perioada extrem de scurta. Pentru primul tramvai incercam orice. Daca il putem aduce in 15 luni, va trebui apoi sa il verificam. Daca aducem primul tramvai, dupa el, mai avem nevoie de o luna sau doua pentru a aduce si al doilea. In Timisoara sunt foarte multe macaze. Acestea sunt o mare problema, pentru ca este nevoie de un tramvai cu 4 motoare si 4 cutii de viteza. Aceasta este o mica problema. Trebuie sa testam primul tramvai poate o luna, trebuie facute testari, trebuie facuta omologarea, apoi in doua luni, putem sa mai trimitem alte doua tramvaie. Apoi, dupa alte doua luni, inca 4 pana la 6 tramvaie. Primul este problema. Acest tip de tramvai este unul dintre cele mai moderne pe care le puteti avea. Exista in multe orase din lume tramvaie care pot circula pe baterii 5 kilometri-10 kilometri. La autobuze, noi folosim un sistem cu ajutorul carora acestea pot circula pana la 300 de kilometri cu autonomie, la o singura incarcare. Acesta este sistemul pe care il vom folosi si pentru tramvaiele realizate pentru Timisoara, pentru a putea avea o autonomie de 63 de kilometri”, explica in vara, la Timisoara, Murat Bozankaya, presedintele companiei Bozankaya.

Tramvaiele vor putea transporta pana la 200 de calatori deodata. Garniturile vor avea o lungime de 30 de metri, vor putea atinge o viteza maxima de 70 km/h, iar fiecare va putea transporta pana la 200 de calatori. Fara curent, bateriile vor asigura o autonomie de pana la 63 km.

Vom achizitiona intre 21 si 40, contractul ne permite asta, vom avea contracte subsecvente. 21 de tramvaie vor fi achizitionate pe fonduri europene. Noi am depus 3 proiecte pe fonduri europene, un contract este deja semnat, Celalalte 2 inca nu ne-au venit, dar ele sunt identice, nu au de ce sa nu fie semnate. Apoi, in functie de posibile noi oportunitati, vor fi finantate celalalte, ca sunt convins ca vom lua mai multe. Dar, deocamdata, vorbim de 21 de bucati ca certitudine„, a completat ediul sef al Timisoarei.

Va reamintim, tramvaiele batrane care circula acum in Timisoara au fost fabricate intre anii 1962 si 1973 si au depasit cu mult momenul la care puteau fi casate. Parcul de tramvaie al orasului numara 60 de garnituri din care jumatate sunt vechi.

Compania Bozankaya are o experienta de 30 de ani, fiind infiintata in 1989, in Germania. In prezent firma are aproximativ 1200 de angajati, dintre care 200 sunt ingineri si activeaza atat in Germania cat si in Turcia. Bozankaya produce autobuze electrice, metrouri si tramvaie, iar in prezent produce metrouri pentru Bangkok, Thailanda.

Video: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bianaca dragutzo, „batrana”, poate fi bunica ta, dar un tramvai in nici un caz, batranetea, asa cum este definita in DEX este un proces de degradare celulara treptata a organismelor vii, adica plante sau animale si nicidecum a obiectelor neansufletite. Vad ca prinzi greu sugestiile pe care ti le fac cu deosebita placere, dar, copacel, copacel, mergem innainte.

  2. Titlul sugereaza ca vom afla cand vom vedea primul tramvai turcesc prin oras, citind am aflat ca va fi „candva, in viitor”. Ma bucur ca nu se va intampla mai devreme de 9 luni, cand vom avea alegerile locale. Nicolae Robu nu va avea ce sa ne arate, iar noi, alegatorii, ne vom aminti doar ca aproximativ jumatate din tramvaiele existente, asa „batrane” cum sunt nu ies din depou din lipsa de vatmani, dupa cum zice directorul STPT, si ca linia 5 nu mai e functionala de ani de zile, nu sunt bani pentru refacerea Caii Bodanestilor. Pentru tramvaie noi sunt.

    • Filozoful din Pârlipăț ă cugetat din nou 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  3. Daca „a vorbit EL cu presedintele companiei”, e clar, se rezolva mai repede…

  4. E clar…Tramvaie noi, cu autonomie de 60 de km pe baterii…vor funcționa exact așa cum funționează semafoarele inteligente, și ele cu autonomie…vezi cazul de de-ună zi Circumvalațiunii cu Gh. Lazăr…

    • Când ești prost grămadă nu te mai băga în seamă ca chiloți în vagin.
      Acolo a fost defect un transformator nu sistemul de semaforizare.
      În Timișoara dacă se opresc semafoarele jumătate mor nevinovați cât sunt de înghesuiți.

  5. Dupa ce castiga un mandat, politicienii, ar trebui bagati in puscarie imediat si eliberati dupa 30 de zile de proba pana la sfarsitul mandatului. Borfasi cu cravata.

  6. Deci firma asta turceasca produce tramvaiul pt timisoara ca si o premiera, fiind primul de acest gen. Mi se pare o decizie buna sa dai bani pt un tramvai care e inca la stadiul de proiect, posibil sa nici nu se poate fabrica pana la urma conform caietului de sarcini. E ok, e conform celoralte proiecte ale lui Robu, peste 1 an jumate firma va veni si va zice ca proiectul nu e bun, se vor certa mai vreo 2 ani si apoi va veni un tramvai din care au ei deja pe stoc (ei produc deja un model de tramvai), mai scump si mai ineficient decat orice altceva. Tipic.

  7. eu nu inteleg cum vine asta…tramvai pe baterii.

    pai tramvaiul e oricum electric, linia electrica este instalata. nu inteleg beneficiul de a mai avea si bateriile. e un cost suplimentar inutil.
    parerea mea

    • nu mai are atata consum …si banii economisiti merg la niste vile si jeep-uri.

  8. alb-violete ca la retardati.