Primul cinematograf in care vom vedea proiectii de film la Timisoara in 2022. Care este stadiul lucrarilor la fiecare dintre salile aflate in reabilitare. Foto

TIMISOARA. Salile de cinema preluate de Primarie de la Radef vor fi redeschise in viitor pentru public, iar in prima dintre acestea timisorenii vor putea intra chiar la inceputul anului viitor.

CITESTE SI: Filme cu super eroi, continuari dupa pelicule celebre sau trilogii completate. Toate le vom vedea pe marele ecran in 2022

Cinematograful Victoria, cel aflat in zona Balcescu, este primul care ii va primi pe cinefili. Sala ar fi putut fi inaugurata inca din decembrie 2021, dar mai trebuie montat echipamentul de incalzire.

Cinematograful Victoria este 99% gata. Tot ce mai avem nevoie este sa montam chillerul pentru a incalzi sala. El va ajunge, din pacate, doar in ianuarie, acesta fiind si motivul pentru care nu am inaugurat sala anul acesta. In rest, sala este functionala, avem ecran, s-a facut bransamentul la punctul trafo si undeva la sfarsit de ianuarie cred ca vom putea sa dam in folosinta sala„, spune viceprimarul Timisoarei, Ruben Latcau.

Nu este singura sala pe care am putea sa o vedem deschisa in 2022. Si cea din zona Dacia, construita in anii 70-80, urmeaza sa fie utilizata ca cinematograf, dar si ca sala de conferinte, sala de spectacol si teatru. Noul cinema Dacia urmeaza sa aiba 384 de locuri.

Pe de alta parte, cinematograful Timis, amenajat in anii 80, si care a si functionat pana in prima decade a acestui secol, nu are inca un constructor, insa se lucreaza la proceduri.
In cazul acestui cinematograf, sala isi va pastra vechea forma, insa se vor reconfigura treptele pentru a se putea amplasa scaune noi. Aici urmeaza sa se realizeze o scena nou, pe structura metalica, cu deschidere mai mare si se va monta o cortina noua, dupa noul contur al scenei. Valoarea investitiei la sala Timis este de 24.157.113,85 lei.

Dacia, de asemenea, merge inainte. Este in grafic si undeva in vara anului viitor va fi deschis. Timisul este in momentul acesta in procedura de achizitie, avem procedura deschisa, avem ofertanti si ne asteptam ca la inceputul anului viitor sa semnam contractul de executie. Aici vom avea termen de 1 an si jumatate„, a declarat viceprimarul Ruben Latcau.

Un alt cinematograf aflat in plin proces de reabilitare este Studio, cladire care a si fost imprejmuita in partea din fata cu gard de mai bine de o jumatate de an.

Cinema Studio este si el in progres, sunt cateva probleme legate de expertizele care nu sunt bine realizate si avem, din pacate, o cutuma nationala de a fusari expertizele. In momentul in care am inceput sa facem demolarea am descoperit ca sunt cativa stalpi de rezistenta care lipsesc fata de proiectul initial. Se fac modificari pe proiect si se va modifica si in executie aceasta parte, dar lucrarile merg inainte si sunt, in momentul acesta, in grafic„, spoune Ruben Latcau.

In sala Studio urmeaza sa fie amenajat viitorul cinematograf de arta al Timisoarei. Lucrarile de reabilitare a cladirii ar trebui sa dureze un an si jumatate, iar investitia se ridica la 17.000.000 de lei.

Cinematograful urmeaza sa aiba 2 sali de proiectie, una de 190 de locuri si una de 64. La parter vor exista un lobby si o receptie moderna care va include un cineshop, o cafenea si doua studiouri pentru montaj sunet si video. Podul amenajat se va transforma intr-o sala multifuncționala, care se va utiliza in regim ”HUB educational”, cuprinzand: spatii de lucru pentru asociatiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, un spatiu pentru transmisiuni radio, unul de expozitii si o sala de sedinte.

Pe terasa cladirii va functiona un café-cinema, pentru maxim 80 de persoane, unde se vor organiza proiectii de film in aer liber, precum si evenimente cultural-artistice de mica amploare (lansari de carte, mini-concerte, stand-up comedy etc.).

Cinematograful Fratelia este semnat contractul pentru servicii de proiectare, dar a fost suspendat, deoarece a fost inregistrata o solicitare de revendicare a imobilului in baza Legii 10/2001. Primaria Timisoara a castigat procesul in prima instanta, reclamanta a facut recurs si a fost stabilit un termen de judecata in luna decembrie 2021.

Cinematograful Arta, cel care a fost inaugurat in 1926, a functionat pana in anul 2000. Sala a fost data in administrare Teatrului Maghiar de Stat. Aici urmeaza sa fie reabilitat in totalitate vechiul corp de cladire si sa mai fie construit inca unul ce va avea rol de depozit.

Cinematograful Freidorf va fi transformat in Centru Cultural si Educational si va cuprinde o cladire pe doua niveluri, cu toate echipamentele si dotarile necesare. Aici urmeaza sa fie oferite servicii culturale si va functiona un centru de zi pentru cei cu domiciliu in cartier.
Primaria a lansat in noiembrie licitatia pentru serviciile de proiectare si asistenta tehnica. Valoarea totala a investitiei este de 2.318.260,04 lei.

Cinematograful Unirea este singurul dintre ele care se afla in stare de functionare, unde se desfasoara in prezent activitati educative si religioase. Aici urmeaza sa fie facute doar reparatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bani aruncati. Nu inteteseaza pe nimeni fostele cinematografe comuniste. De altfel, sunt zile in care „bate vantul” si la Cinema City, chiar daca ruleaza filme bune.

  2. Cinema Dacia?

  3. Abia astept sa vad un film in cinema dacia!

  4. Curtea aia de la P-ta Victoriei nr 5 care ati distrus-o lucrand la cacatul ala de cinema Studio cand o reparati bai figurantilor din Primarie?