Primele utilaje pe traseul viitorului pod peste Bega si al drumului catre pasajul Solventul, la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Miscare in zona in care va fi construit viitorul pod peste Bega, catre Solventul, la Timisoara.

A pornit studiul geotehnic necesar pentru documentatia care se intocmeste in aceasta perioada.

Au inceput forajele pentru studiul geotehnic, pentru viitorul Pod de la Solventul, proiect de importanta strategica pentru Primaria Municipiului Timisoara. Pentru realizarea studiului geotehnic a sosit o echipa de la Geologic Site pentru prelevarea de probe. Vor fi extrase probe de la adancimi de 3 metri si 25 de metri, de pe ambele malurile ale canalului Bega… Avand in vedere dimensiunile lucrarii, pentru viitorul pod Solventul si inelul patru vest, a venit un echipament mecanizat, special pentru forare la adancime„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Pentru inchiderea Inelului IV de circulatie in zona de vest a orasului, trebuie construit podul Solventul peste Bega, dar si amenajarea drumului catre pasaj. Acest pod va trebui sa asigure legatura dintr-o parte in cealalta a raului, intre B-dul Dambovita si intrarea in pasaj catre strada Garii.

In octombrie a fost semnat contractul pentru proiectarea acestui nou pod.

S-a incheiat, in 21 septembrie, licitatia lansata de Primaria Timisoara inca din aprilie pentru intocmirea Studiului de Fezabilitate, respectiv a Proiectului Tehnic pentru aceasta noua conexiune. Dintre cele 3 oferte, a fost declarata castigatoare cea a unei firme din Bucuresti. La scurt timp, a fost si semnat contractul  de 1.000.000 de lei cu firma Fip Consulting, care va lucra cu subcontractor Urban Proiect Grup. Aceasta are la dispozitie 7 luni sa intocmeasca documentatiile, atat pentru viitorul pod, cat si pentru amenajarea strazii care sa duca la pasajul Solventul.

Cat priveste constructia propriu-zisa a podului peste Bega si amenajarea strazii catre Solventul, aceasta conexiune str. Garii – B-dul Dambovita de pe Inelul IV Vest se regaseste intre proiectele aprobate de ADR Vest inca din toamna la capitolul Mobilitate, si ar putea primi peste 16 milioane de euro bani europeni prin POR 2021-2027.

Reprezentantii primariei spun ca ar putea lansa licitatia pentru gasirea unui constructor la primavara.

CITESTE SI: S-a semnat contractul. Incepe proiectarea viitorului pod peste Bega si a strazii care sa lege B-dul Dambovita de zona Garii, la Timisoara

La mijlocul lunii noiembrie a fost semnata si documentatia care sta la baza Autorizatiei de Constructie pentru Pasajul Solventul, astfel ca muncitorii au putut trece la organizarea de santier.

Primaria Timisoara demareaza lucrarea cu bani de la bugetul local si va continua cu fonduri din programe nationale, pe masura ce va primi finantarea.

Primarul Dominic Fritz a cerut bani pentru Pasajul Solventul prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”, dar isi pune nadejdea si in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

CITESTE SI: Timisoara cere bani prin programul Anghel Saligny pentru Pasajul Solventul si 2 pasarele pietonale. Lista completa cu proiectele de infrastructura depuse de primariile din Timis

CITESTE SI: Noua maternitate a Spitalului Municipal, pasajul Solventul si Calea Bogdanestilor, printre proiectele care ar putea primi finantare prin PNRR. Anuntul ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, aflat in vizita la Timisoara 

***

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Prin Pasajul Solventul va fi construita o linie de tramvai, amplasata pe axa drumului, care va face legatura intre linia de tramvai de pe Calea Bogdanestilor (aflata in curs de modernizare printr-un proiect pe fonduri europene) si o linie de tramvai noua pe strada Garii.

Valoarea contractului este de 132,2 milioane de lei, iar pasajul va fi realizat de o asociere de firme avand ca lider compania italiana Spic Internazionale, alaturi de POD-Proiect si Sylc Con Trans, impreuna cu 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme vor lucra pentru amenajarea Pasajului Solventul.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara inca din 22 septembrie 2020, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu cred nimic pana nu-l vad pe Fritz pozat acolo! :))

  2. Ce bine arata stalpii aia de inalta tensiune exact langa pasaj :)))

  3. E vorba de foraj pentru Pod, nu pentru pasaj, sunt doua lucrari diferite. Pana si comunicatul primariei este clar, chiar daca au o anumita legatura, ambele obiective fiind parte a inelului 4, sunt totusi proiecte diferite cu program diferit de realizare. Va recomand sa modificati titlul ca sa nu mai creeati confuzie.

  4. deci sa ne intelegem, in poza ase vede ca nu va fi pista de biciclete care sa traverseze pasajul de-a latul – normal, nu? De asemenea, putem pune pariu ca pista de biciclete de pe malul Bega-i va disparea. Nu conteaza ca e preferata de copii si parinti deopotriva. Suntrem de asemenea siguri ca se va uita proiectarea unei continuari a pistei pe langa piciorul podului.
    Traiasca USR si PNL, Fereste-ne de PSD! Doar sa sifonati banii sunteti in stare, nimic pentru oras, nici o perspectiva, nici o viziune!

    • inteligentule, pista de pe mal ramane pe mal ( adica sub pod). pista de pe pod, va fi pe pod