Primele evenimente in Sala Cavalerilor. Dupa aproape 15 ani, Castelul Huniade din Timisoara va fi deschis publicului partial

TIMISOARA. Castelul Huniade din centrul Timisoarei se va redeschide, in sfarsit, publicului. Nu in totalitate, insa, ci partial. Consiliul Judetean Timis mai face acum unele lucrari, iar din vara aici vor fi organizate o serie de evenimente. Intre timp, cauta finantare pentru renovarea celui mai vechi imobil din Timisoara.

ITESTE SI: Unda verde pentru intocmirea planului de lucrari prin care sa fie pus in valoare Castelul Huniade din Timisoara. Proiectul trebuie sa fie gata in 7 luni

”Aceasta este dorinta noastra, sa deschidem catre public nu doar o parte a Castelului Huniade, ci si curtea interioara a acestui castel. De aceea, am prevazut in bugetul local al judetului pe anul acesta sumele necesare amenajarii acestor spatii si intentionam sa facem unele proicte pe care le avem cuprinse inclusiv in Bid Book-ul si programul Capitalei Culturale Europene, respectiv proiectul Nopti Magice la Castel plus alte evenimente culturale pe care Muzeul National al Banatului le va organiza cu acest prilej.

Se va deschide Sala Cavalerilor din aripa de nord-vest, care a fost deja consolidata prin proiectele anterioare. Vom pastra acel mash pana la finalizarea lucrarilor de interventie la castel, inseamna cativa ani”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

In perioada urmatoare se fac o serie de lucrari in interiorul Castelului Huniade.

”Sala Cavalerilor trebuie zugravita si amenajată din punct de vedere al aspectului interior. Daca vor fi expozitii, trebuie diverse constructii temporare realizate acolo. Daca o sa fie evenimente de tip concert, trebuie amenajate in alt fel, deci sunt mai multe amenajari pe care trebuie sa le faca Muzeul National al Banatului acolo in acele spatii”, a precizat Alin Nica.

 

Castelul Huniade se va deschide abia in vara.

”Noi am planificat in a doua jumatate a acestui an sa avem aceste evenimente la Castelul Huniade. Si curtea o vom amenaja pentru anumite evenimente in prima parte a anului si evenimentele, efectiv, vor avea loc in a doua parte a anului”, a mai adaugat liderul CJ Timiș.

Intre timp, Consiliul Judetean Timis cauta finantare pentru amenajarea Castelului Huniade. Daca initial a depus o cerere de finantare pentru bani din PNRR, aceasta fiind respinsa, CJ Timis a contestat-o si asteapta un verdict al instantei.

”N-am primit inca niciun raspuns. La prima contestatie administrativa am avut un raspuns negativ, dar noi am contestat in instanta aceasta procedura si urmeaza sa se judece”, a mai spus seful CJT.

In ceea ce priveste banii pentru reabilitarea Castelului Huniade, acestia nu vor mai putea fi obtinuti prin Programul Operational Regional, insa mai sunt sanse pe Programul Interreg VI-A Romania-Ungaria 2021-2027. Consiliul Judetean va depune cerere de finantare de 10 milioane de euro imediat ce vor fi lansate ghidurile si deschise apelurile.

Institutul National al Patrimoniului a estimat la aproape 40 de milioane de euro reabilitarea completa a Castelului Huniade care, atunci cand va fi gata, va gazdui unul dintre cele mai moderne muzee nationale de istorie.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost inchis in urma cu aproape 15 ani pentru reabilitare, insa din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate.

A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. GiguDobrin spune:

  Alin NImiCA mai mare rusinea mai ales ca esti timisorean sa nu te agiti ptr acest obiectiv in an de capitala culturala .
  O mare dezamagire mai ales ca te-am votat in ideea ca esti din oras si stii spiritul orasului .
  Stadion , sala polivalenta =ZERO , vorbe goale ptr prostii.

 2. M. C. Donici spune:

  +sanctuarul
  de la Parța !