Noutati :

Primele blocuri din Timisoara ce vor fi anvelopate cu bani europeni. Cand incep lucrarile?

2 iunie, 2014 - 10:32 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Desi lucrarile de reabilitare termica a blocurilor din Timisoara puteau incepe de ceva vreme, reprezentantii Primariei Timisoara s-au lovit de o intelegere cu reprezentantii firmei care intocmeste proiectele. 13 blocuri sunt primele pe lista primariei.

Cu toate ca reprezentantii Primariei Timisoara au avut probleme cu proiectantul, viceprimarul Dan Diaconu sustine ca primele 2 cereri de finantare – pentru 14 blocuri – se afla la Ministerul Dezvoltarii si trebuie semnate in cel mai scurt timp. Apoi pot incepe licitatiile.

Este vorba despre doua blocuri de pe Calea Aradului, bl. A3 – cu doua scari: nr. 12 si 15 si blocul 4C2 nr. 27, blocul nr. 5 de pe Bulevardul I.C. Bratianu si blocul nr. 150 de pe Bulevardul Liviu Rebreanu, dar si blocul nr. 15 de pe Calea Torontalului, scarile A, B si C.

La acestea se adauga alte 8 blocuri: strada Ana Ipatescu nr. 29, bl. T22, Calea Sagului nr. 72-78, strada Simion Barnutiu nr. 63/A, Bulevardul Take Ionescu nr. 37, 45 si 63, precum si Calea Sagului nr. 35-37 si nr. 53-55.

„Primele 2 cereri de finantare au trecut de toate evaluarile, inclusiv cea de faza contractuala. Acum sunt in faza de semnare la Ministerul Dezvoltarii. Celelalte 4 cereri de finantare sunt de asemenea in evaluare in faza contractuala, s-au dat HCL-urile de modificari pe cheltuieli neprevazute si urmeaza sa fie finalizata semnarea contractelor si pentru aceste cereri. Asta trebuie sa stie cetatenii. Acum trebuie sa se semneze contractele de finantare si sa fie lansata licitatia pentru executie”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Reprezentantii primariei nu au stabilit inca daca licitatia pentru executie se va face individual sau pe grupuri de blocuri.

„Asta vom stabili cu cei de la ADR Vest, cu care ne sfatuim in implementarea proiectului. Cert este ca termenul de executie este destul de strans si nu cred ca vom putea aborda in licitatie toate blocurile, pentru ca nicio firma nu s-ar putea incadra intr-un termen de executie atat de strans. In primele doua cereri sunt 13 blocuri. Sunt grupuri impartite in functie de veniturile pe scara, mai exact in functie de contributia asociatiilor de proprietari, care pot fi de 10%, 20% sau 30%. Cred ca una din cereri este cu 30%, alta cu 20%”, ne-a mai spus Diaconu.

Cat despre problema cu proiectantul, viceprimarul povesteste ca momentan nu suntem in pericol sa pierdem banii europeni pentru reabilitarea termica a blocurilor.

„Noi am facut deja plati pentru proiectele existente, din punctul meu de vedere putem utiliza proiectele facute deja. S-au platit, mai putin ultima transa, care nu a fost efectuata, pentru ca este prevazuta sa se vireze la finalizarea intregului proiect. De o perioada lunga de timp avem probleme cu clarificarile, ultimele s-au referit la inscrierea in deviz a valorilor reale ale contractului, ceruta de catre ADR. Proiectantul a refuzat sa faca inscrierea, nu a vrut sa treaca valoarea existenta a contractului. Noi nu stim care sunt motivele, daca vrea sa ne dea in judecata sau sa obtina mai multi bani. Cert este ca a refuzat. Ne asteptam si la un proces. Daca va fi un proces, va fi pur si simplu vorba despre un litigiu comercial intre primarie si un contractor. Proiectele sunt predate, mare parte din suma de 79.000 de lei s-a platit proiectantului”, a explicat Dan Diaconu.

***

La fiecare imobil in parte, 60% din valoare este acoperita din fonduri europene, iar 40% de Primarie si de asociatia de proprietari. Locatarii ar urma sa contribuie, in functie de venituri. Ei vor pune de la 10% pana la 30%, restul pana la 40% fiind acoperit de municipalitate.

Acesta este al treilea program de reabilitare termica a blocurilor lansat de Primaria Timisoara. Prin intermediului primului program s-au anvelopat in jur de 70 de blocuri, iar de cel de-al doilea program, pentru care locatarii erau nevoiti sa ia credit din banca, nu a beneficiat nimeni.

CITESTE SI:

54 de blocuri din Timisoara vor fi anvelopate cu bani europeni. In ce cartiere incep lucrarile?

Timisorenii care-si anvelopeaza blocurile, scutiti 7 ani de plata impozitului. Ce lucrari trebuie facute!

Gata cu mansardarile in Timisoara! Primaria vrea sa opreasca construirea de mansarde la blocurile vechi si introduce obligativitatea parazapezilor

Nicolae Robu ii obliga pe timisoreni sa-si vopseasca blocurile si casele in culori vii! Nu spune cand vom scapa de praful din oras ca sa le mentinem

Dezavantajele programului de reabilitare termica. Timisorenii care nu stau pe marile bulevarde, suparati ca nu sunt bagati in seama de PrimarieInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...