Primavara Educatiei a ‘semanat’ noi seminte la Jimbolia. Evenimentul a strans laolalta peste 100 de dascali dornici sa le ofere elevilor lor cele mai bune metode de invatare. Foto

TIMIS. Chiar dacă trecerea dinspre martie înspre aprilie pare-se că anul acesta se face cu zgribulituri, atmosfera care a dominat a doua ediție a evenimentului „Primăvara Educației” a fost caldă, îmbietoare și dătătoare de speranță.
Acțiunea a debutat în 31 martie, la ora 14.00, la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, și a adunat în jur de 100 de cadre didactice din zona delimitată de localitățile Jimbolia, Sânnicolau Mare, Timișoara și până la granița de sud a județului (dar nu numai). Din binefacerile primăverii s-au ‘înfruptat’ însă și dascăli veniți din depărtare, elocvent în acest sens fiind grupul originar din Bihor.

Ca și anul trecut, evenimentul a adus în prim-plan reprezentanți ai comunităților și proiectelor educaționale inEDU, MERITO, SuperTeach și Aspire Teachers.
Marius Lobază a prezentat soluții umane de predare a intransigentei matematici, Andrada Mazilu a evidențiat necesitatea ludicului în formarea caracterului, iar Victor Miron a împărtășit din experiența acumulată de-a lungul eforturilor sale de promovare a cititului. Acesta din urmă a fost prezent la Jimbolia și a doua zi, susținând un atelier de lectură în cadrul proiectului „Ora de Poveste” organizat de Asociația „Colț de Banat”.

După încheierea prezentărilor s-a dat startul atelierelor de specialitate. Prof. înv. primar Alina Iga și Mona Vlai, în cadrul workshopului „D-ale învățătorilor” au încercat să răspundă unor provocări specifice dascălilor ciclului primar, în timp ce Daniela Doru a abordat o problemă spinoasă în cadrul atelierului „Bullying: prevenție și intervenție”. Dacă acest atelier a fost dedicat profesorilor de gimnaziu și liceu, la fel s-a întâmplat și cu cel coordonat de Adriana Bălaj: „Cum pot să cred implicarea elevilor mei?”. Nici cei care îi ghidează pe preșcolari nu au fost uitați. Aceștia au avut ocazia de a participa la atelierul „Gentuța cu praf de stele – schimb de bune practici pentru educatoare”, condus de Mariana Cristina Țerescu. Cel de al cincilea workshop, „Predare STEAM pornind de la povești”, a aparținut Andradei Mazilu și Biancăi Boroș și a reprezentat o propunere de utilizare a jocului și imaginației în procesul educațional.

Proiectul „Primăvara Educației” propune concentrarea atenției publice asupra celor două componente de bază ale sistemului educațional: profesori și elevi. În vederea atingerii unei optime livrări a informației, precum și a unei echilibrate conturări a personalității educabilului, ambele categorii trebuie să beneficieze de condițiile necesare unei permanente dezvoltări. Ediția a doua a proiectului nu doar că a oferit participanților soluții inovatoare, ci totodată a constituit un bun prilej de intercomunicare și schimb de idei. Profesorii au nevoie să fie apreciați pentru munca pe care o depun și pentru curajul de a sta în prima linie pe frontul creșterii următoarelor generații.

„Primăvara Educației” a fost organizată de asociațiile „Inițiativă în Educație” și „Colț de Banat”, fiind finanțată de Primăria și Consiliul Local Jimbolia și având următorii parteneri: Hambarul cu Carte, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, Muzeul Presei „Sever Bocu”, Televiziunea Jimbolia, Gal Banat-Vest, Team 4 Teen, Cufărul cu Povești, History Made Fun, Piticii Monei, Merito, Aspire Teachers, Timotion, Cărțile pe Față, AETM, Kiddoteka, România Pozitivă și Bucuria Dulapurilor Ordonate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O ediție foarte reușita!
    O mica greșeală strecurata în text: Atelierul susținut de d-na prof Adriana Bălaj s-a numit „Cum cresc implicarea elevilor mei” (și a dezvăluit participanților tehnici noi și interesante).