Primarul Timisoarei vrea sa ia credit ca sa-si salveze echipa de suflet: ACS Poli. Cum vor fi finantate cluburile sportive?

TIMISOARA. Cluburile sportive din Timisoara vor primi in continuare finantare de la bugetul local, dar doar daca… depun proiecte la primarie. Dupa ce primarul Nicolae Robu a taiat finantarea, in baza unei decizii a Curtii de Conturi care a considerat-o ilegala, consilierii locali au modificat, vineri, regulamentul privind regimul finantarilor nerambursabile acordate de la bugetul local pentru proiecte de activitate sportiva. Astfel, vor fi alocati bani in baza unei competitii de proiecte pe Legea 350. Cu acesti bani nu se vor putea plati insa salariile jucatorilor.

Daca clubul de baschet BC Timisoara este pe butuci, iar echipa de rugby Timisoara Saracens planuieste retragerea din competitiile europene, Robu se teme ca ACS Poli ar putea ramane fara jucatorii straini. Tocmai de aceea se gandeste ca echipa de fotbal sa ia un credit ca sa poata supravietui, credit pe care sa-l gireze cu banii primiti din drepturile de televizare.

„Cele patru cluburi sportive (n.r. ACS Poli Timisoara, Timisoara Rugby Saracens, BC Timisoara si Clubul de Handbal CSU Politehnica Timisoara) vor avea posibilitatea, alaturi de alti competitori, sa intre intr-un concurs de proiecte de finantare nerambursabila, prin Legea 350. In momentul de fata, Legea 350 nu permite decontarea de cheltuieli de personal si inca nu stim daca putem folosi cumulativ Legea 69 (n.r. Legea sportului) cu Legea 350. Legea 69 prevede posibilitatea de finantare de catre consiliile locale si judetene a activitatilor sportive, la toate capitolele de cheltuieli, inclusiv cheltuieli de personal, numai ca Legea 350 nu. Si atunci nu este limpede daca se pot aplica cele doua legi cumulativ sau nu se pot aplica. De aceea, pana nu se va produce o clarificare legislativa, nu vom face niciun fel de decont de cheltuieli de personal catre nicio structura ce va castiga o competitie pe Legea 350”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Edilul-sef e constient ca acest regulament este doar o gura de oxigen pentru cluburile sportive ale orasului si recunoaste ca raman probleme mari nerezolvate.

„Ne straduim, la fotbal, sa luam un credit bancar, girand cu drepturile de televiziune pe care urmeaza sa le mai primim in ianuarie 2016 de la Liga Profesionista de Fotbal. Drept urmare, banca creditoare nu are niciun risc sa nu-si primeasca banii, pentru ca exista din partea clubului disponibilitatea de a cesiona drepturile respective direct catre banca in cauza. Deci, relatia de recuperare a banilor poate fi directa cu Liga Profesionista de Fotbal. Atunci, la fotbal, din acest credit s-ar putea plati salariile si s-ar putea face sa nu se mai cumuleze datorii, astfel incat clubul sa fie eligibil pe Legea 350 si sa primeasca atata cat poate primi. Ramanem cu speranta ca se va da un verdict favorabil noua la nivel national al Curtii de Conturi, pentru ca noi avem convingerea ca tot ce s-a intamplat pana acum este perfect legal”, a completat Robu.

Dupa ce Curtea de Conturi a catalogat ilegala finantarea cluburilor sportive la Timisoara, municipalitatea a facut contestatie si asteapta acum judecarea recursului. Nu se stie cand va fi data insa o noua hotarare a Curtii de Conturi. Oricum, cert este ca daca raspunsul este unul favorabil, atunci Consiliul Local va relua plata de cotizatii.

Pana atunci insa, fiind lansata o competitie de proiecte, nu se stie daca echipele in cauza vor si castiga pe baza proiectelor depuse, pentru ca orice club sportiv se poate incadra in regulamentul facut, de fapt, cu dedicatie pentru cele 4 echipe ale orasului.

„Cei de la cluburi vor scrie proiecte, citind legea, vazand ce se puncteaza, valorificandu-si toate atuurile. Daca vor castiga, vor primi finantarea, daca nu, nu. Primarul nu poate interveni in aceasta competitie. Se poate intampla inclusiv dezastrul. Exista inca si perspectiva dezastrului. Noi inca incercam sa dam cate o bula de oxigen tuturor structurilor, pentru ca ele reprezinta valori uriase in momentul de fata in toate sporturile. Am vrea sa fie linistiti jucatorii si de aceea la fotbal le platim salariile, la rugby s-au facut eforturi private si se platesc si acolo salarii si tot ce se poate plati, atat cat se poate plati. La baschet deja am pierdut toti jucatorii straini si incercam sa tinem ce mai avem acum, la handbal este o situatie asemanatoare”, a concluzionat Robu.

Edilul-sef a facut din nou apel la oamenii de afaceri sa dea o mana de ajutor si sa finanteze, asa cum pot, sportul orasului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.