Noutati :

Primarul face tot! Nicolae Robu alege pavajul potrivit pentru centrul istoric al Timisoarei si il insemneaza cu… markerul

11 noiembrie, 2014 - 03:08 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Nimic nu se face fara aprobarea edilului Nicolae Robu la Timisoara. Luni de zile, primarul a tot analizat variante de pavaj pentru centrul istoric al orasului, aflat in curs de reabilitare. Pana la urma a ajuns la o concluzie: vrea piatra cubica de mai multe feluri pe viitoarele strazi pietonale.

„Pentru strazi se va folosi piatra cu latura cubica mai mica pe langa pereti si piatra cu latura mai mare, in speta de 12 cm, pentru partea dinspre fasiile care sunt inspre pereti si care sunt realizate cu piatra cu latura de 6 cm. Si pe principalele alei pietonale, pe strada Vasile Alecsandri, pe Lucian Blaga, pe Mercy si pe Eugeniu de Savoya, in zona centrala vom avea si granit de dimensiuni mai mari astfel incat sa se poata face foarte comod promenade. Va arata foarte bine cu cele trei tipuri de piatra naturala, zona centrala fiind si comoda la mers”, dezvaluia, in septembrie, Nicolae Robu.

Muncitorii au pavat micuta strada Fara Nume in mai multe randuri, iar in cele din urma au reusit sa il multumeasca pe edil. Nu complet insa. Unele pietre nu sunt destul de netede, si-a dat seama Robu, asa ca a luat un marker si s-a pus sa deseneze direct pe piatra cubica.

„Sunt multumit de pavaj, in principiu, sunt interventii de corectie care mai trebuie aduse. Unele pietre sunt prea colturoase si trebuie schimbate. Am semnat cu markerul pe cateva pietre, ca mostre cu ceea ce este acceptabil, sa nu mai fie muncitorii nevoiti sa scoata pietre necorespunzator puse. Sa nu fie malintelegeri. Am spus sa aduca niste pietre si am spus: asta e in regula, asta nu e in regula, am semnat cu markerul pe ele si am spus <<Va uitati, daca au un grad de netezime comparabil cu acesta, e in regula, daca nu – nu le montati, pentru ca va voi pune sa le dati jos si lucrati de doua ori si de mai multe ori daca este cazul>>. Am semnat pe pietre, le-au adus la mine si le-am semnat ca sa le aiba ca etalon”, ne-a declarat primarul Timisoarei.

Edilul se declara insa extrem de multumit de pavajul din Piata Libertatii. El spune ca le-a cerut proiectantilor sa indeplineasca trei cerinte: sa arate bine si sa aiba un aer vechi, sa fie comod si sa fie durabil. „Solutiile finale sunt indeplinite, au garantia proiectantilor”, a conchis Robu.

In curand se va trece si la pavarea strazilor, pentru ca pana la venirea inghetului sa putem circula macar prin Piata Libertatii, pe Vasile Alecsandri, strada Fara Nume, Lucian Blaga, Mercy si Eugeniu de Savoya.

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

CITESTE SI:

Reabilitarea zonei Cetate: ce strazi din centrul istoric vor fi pietonale pana in iarna si care raman in santier? Cand va fi gata Piata Unirii?

Cand vedem pavajul pe strazile pietonale din centrul istoric al Timisoarei? Ce se intampla cu santierul?Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...