Primaria Timisoara se imprumuta de 3 milioane de euro de la nemti pentru a reabilita cladirile istorice

TIMISOARA. Nemtii ne dau bani sa reabilitam cladirile istorice. Cinci milioane de euro trebuie sa ajunga la Timisoara pentru reabilitarea cladirilor din zonele Cetate, Iosefin si Fabric. Desi avem 14.000 de imobile istorice, numai 150 au fost desemnate prioritare pana in prezent.

Ideea a fost lansata in anul 2009, cand Primaria Timisoara a semnat un acord cu Institutul de Credit al Germaniei. Acesta a fost ratificat de Parlamentarul Romaniei. Mai lipseste un acord subsidiar, care sa precizeze modalitatile in care banii vor ajunge la Timisoara.

„Este vorba de 5 milioane de euro, bani destinati reabilitarii imobilelor din cele trei cartiere istorice: Cetate, Iosefin si Fabric. Noi asteptam sa primim acesti bani si intentionam sa acordam sprijin financiar proprietarilor pe maximum 10 ani. Am facut aceasta inventariere si am identificat in Timisoara 150 de cladiri prioritare, in functie de locatie si starea fizica a cladirii”, a explicat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Edilul Timisoarei spune ca reprezentantii primariei s-au intalnit in mai multe randuri cu proprietari ai cladirilor.

Potrivit celor de la Centrul de coordonare pentru reabilitarea cartierelor istorice din Timisoara, in zonele Cetate, Iosefin si Fabric, careia i se adauga si cea din Elisabetin, se afla cele mai valoroase si semnficative imobile istorice.

Aceste zone reprezinta, de altfel, cea mai extinsa rezervatie de patrimoniu istoric de arhitectura din tara. Aici se afla aproape 1.000 de cladiri istorice.

Conform proiectului „Starea fizica a cladirilor 2009”, in Cetate avem peste 200 de astfel de imobile, in Fabric aproximativ 330 si in Iosefin 400. De asemenea, in cartierele Fabric, Cetate si Iosefin traieste jumatate din populatia orasului, fiind vorba de 165.000 de locuitori, dupa cum rezulta dintr-un proiect efectuat in 2005. Cu alte cuvinte, jumatate dintre timisoreni isi au locuintele in imobile aflate in pericol si care ar putea fi reabilitate cu bani de la nemti.

„Avem noua proiecte depuse la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, care sunt in faza in care mai trebuie doar semnate. Speram ca doamna ministru Udrea, daca vine la Timisoara, sa semneze aceste proiecte si sa le putem da drumul”, a mai spus Ciuhandu.

Dupa ce ministrul va semna proiectul, Primaria Timisoara va primi din Germania 3 milioane de euro, bani ce reprezinta un imprumut pe termen de 30 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani si dobanda de 2%. Restul, pana la 5 milioane, reprezinta grant de la Guvernul Romaniei.

Primarul Timisoarei a mai laudat si proiectul privind „Legea fatadelor”, lansat de Elena Udrea in urma cu cateva zile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da noi de ce platim taxe la bugetu local? ca sa se imprumte Ciuhandu de bani la nemti sa faca fatadele? Sa nu mai fure el atata ca sa nu se mai dea asa milog da in fine, vorbe, se apropie campania si Ciuhandu vrea sa o inceapa in forta