Noutati :

Primaria Timisoara blocheaza demolarea unei case tiganesti ridicata ilegal. Motivul? Buldozerele nu pot sa treaca peste niste gramezi de moloz

29 octombrie, 2011 - 10:50 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ANCHETE
5

TIMISOARA. In timp ce discursurile reprezentantilor administratiei locale, inclusiv ale primarului Gheorghe Ciuhandu, scot in evidenta faptul ca Timisoara este primul oras din tara care a trecut la demolarea palatelor tiganesti construite ilegal, situatia de pe teren arata cu totul altfel.

Cu alte cuvinte, edilii locali nu numai ca nu se prea chinuie sa puna la pamant puzderia de imobile cu turnulete, majoritatea ridicate fara acte in regula, dar mai si fac eforturi sa protejeze interesele imobiliare ale tiganilor care au construit fara autorizatie. In aceasta situatie este imobilul situat pe strada Glad nr. 29, apartinand Aureliei Dempewolf, sora liderului Regionalei Banat a Centrului Crestin al Romilor din Romania, Rudolf Stancu, care se intinde abuziv atat pe domeniul public, cat si pe terenul proprietate privata a lui Aurel Valean, vecinul tigancii.

Sesizate asupra acestei ilegalitati, instantele de judecata au decis, intr-o prima faza, demolarea constructiei executate fara autorizatie, motiv pentru care, in data de 03.07.2009, primarul Gheorghe Ciuhandu a emis dispozitia nr. 1636, in care a prevazut demolarea constructiei ilegale sub sanctiunea platii a 100.000 de lei vechi pe zi daune de intarziere. La inceputul lunii septembrie 2009, executorii Primariei, asistati de jandarmi si mascati, pun in executare silita dispozitia primarului, in sensul ca scot cateva tigle de pe casa si un palet de caramizi dintr-un zid, dupa care dispar de la fata locului. La nici o saptamana de la aceasta tentativa de demolare, proprietarii constructiei, de mana cu Rudolf Stancu, se leaga cu lanturi pe holurile Primariei si ameninta cu dezvaluiri despre complicitati, comisioane si alte smenuri.

La peste doi ani de la acest eveniment, cladirea de pe strada Glad nr. 29 este inca in picioare, iar responsabilii cu partea de urbanism din Primarie nu mai stiu ce motive sa invoce pentru a explica de ce o dispozitie de demolare inca nu este pusa in executare.

“Nu putem demola constructia din cauza molozului din calea excavatorului!”

In vara anului 2004, Aurelia Dempewolf a obtinut autorizatia de constructie nr. 1474/21.07.2004 pentru executarea unor lucrari la o casa achizitionata in anul 1996, prin contractul de vanzare-cumparare nr. 9371/26.09.1996. Era vorba despre executarea unei sarpante, tencuieli interioare si exterioare, pardoseli interioare si alte reparatii marunte. Verificarile inspectorilor Primariei din 2008 – adica la patru ani de la ridicarea constructiei, ca si cum responsabilul de zona a fost in concediu in aceasta perioada – au aratat ca se construise fara autorizatie un intreg etaj de cladire. si poate cei care au inchis ochii la aceasta ilegalitate ar fi “dormit” si pe mai departe, insa vecinul familiei de tigani, Aurel Valean, tocmai sesizase instantele de judecata ca o constructie tiganeasca s-a extins ilegal pe domeniul public si pe proprietatea sa de pe strada Glad nr. 29A.

Practic, cei 86 de mp din autorizatia de constructie se transformasera intr-o constructie de caramida de circa 100 de metri patrati. Dupa ce instantele de judecata au dispus demolarea constructiei, reprezentantii Primariei Timisoara au considerat ca nu este o situatie de urgenta si, prin urmare, s-au intrecut in redactarea de hartii argumentative de-a dreptul penibile. Aceasta clementa a intervenit subit, imediat dupa ce Aurelia Dempewolf a intervenit la Observatorul postului TV Antena 1, in seara zilei de 4 septembrie 2009, si a amenintat in direct ca, daca nu i se va rezolva problema ii va denunta la DNA pe toti cei carora le-a dat “covoare, mobila si bani” pentru autorizarea constructiei. in aceeasi seara, liderul tiganilor Rudolf Stancu a lasat sa se inteleaga ca totul ar fi decurs ca la carte daca nu s-ar fi sesizat vecinii.

Am platit deja doua amenzi de cate 1000 de euro. De anul trecut ne fac probleme vecinii, s-au dus la primar si la instante sa faca reclamatie. Procesul inca nu s-a terminat, de aceea demolarea nu este legala. E vorba despre o casa in care s-au investit 300.000 de euro”, a avertizat Stancu. Efortul tiganilor de a-si mentine etajul la cladire si “extensia” pe domeniul public si pe proprietatea unuia dintre vecini a fost sustinut, paradoxal, si de fostul director al Directiei Patrimoniu, Nicusor Miut. “Finalizarea demolarii constructiei de pe strada Glad nr. 29 este conditionata de ridicarea molozului si a materialelor de constructie rezultate in urma demolarii, deoarece se impiedica accesul utilajelor necesare finalizarii demolarii. Precizam ca molozul precum si materialele de constructie rezultate in urma demolarii sunt proprietatea privata a persoanei care a efectuat constructia care se demoleaza”, precizeaza Nicusor Miut in adresa nr. 5082/09.03.2010, actul starnind ilaritate in sala de judecata.

Practic, in acest moment, vecinul afectat de extinderea constructiei tiganesti pe terenul sau incearca sa oblige Primaria sa puna in executare o dispozitie de demolare emisa de primarul Gheorghe Ciuhandu.

„Toate actele sunt legale, semnate de primarul Ciuhandu!”

Desi politistii comunitari ai Serviciului Disciplina in Constructii si Afisaj Stradal au descoperit, inca din luna martie 2011, ca pe strada Glad nr. 29 se afla o constructie ilegala pentru care exista o dispozitie de demolare, „sforarii” din Primarie reusesc sa puna, inca, bete in roatele intrarii in legalitate. „In urma verificarilor la fata locului din data de 10.03.2011, executata de catre politistii Serviciului Disciplina in Constructii si Afisaj Stradal s-a constatat existenta unei zidarii din caramida. Din evidentele Serviciului Disciplina in Constructii si Afisaj Stradal (program Lotus) rezulta ca pentru lucrarea de construire mai sus mentionata nu exista autorizatie de construire”, se precizeaza in adresa nr. 2659/10.03.2011 prin care Aurel Valean este invitat la sediul Politiei Locale in calitate de martor la procesul verbal de contraventie.

Ne aflam in plin univers kafkian. De doi ani de zile ne chinuim sa obligam Primaria Timisoara sa puna in aplicare o dispozitie emisa chiar de ei! Increngaturile din acest caz sunt atat de evidente, incat am putea identifica noi smenarii carora sa le facem plangeri penale. Nu este posibil asa ceva, sa spui ca nu poti sa treci peste o gramada de moloz pentru a trece cu excavatorul la demolarea unei constructii ilegale”, ne-a declarat revoltat avocatul Florin Kovacs, care apara interesele imobiliare ale reclamantului Aurel Valean.

Toate actele sunt legale, din 1996 nu s-a ridicat nimeni impotriva casei. La un moment dat, fara sa fiu eu in tara, au inceput sa-mi darame casa. Toate actele sunt semnate de domnul primar! Ma voi adresa Ambasadei Germaniei, pentru ca eu sunt cetatean roman cu domiciliul in Germania, iar baiatul meu este neamt curat”, ameninta Aurelia Dempewolf, in timp ce primarul Gheorghe Ciuhandu se rezuma sa spuna ca “acolo s-a construit ilegal, s-a facut o extindere a unei case pe suprafata statului roman”. In prezent, dosarul in care se cere justitiei sa oblige Primaria sa-si puna in aplicare propria decizie se afla in recurs la Tribunalul Timis…Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Secretarul primarie, Primarul si un numar de persoane din primarie doresc pe aceasta cale sa multumeasca DNA-ului din Timisoara pentur ca dorm la birou in loc sa ne puna intrebari. Somn usor! Speram ca spagile impartite cu voi va vor mentine in aceasi adormire.

  2. gh ilas autor articol. nu mai e nimic de spus:)

  3. Ba da, mai ceva de spus, TIGANII intre ei se protejeaza, chiar daca unii sunt la figurativ fata de ceilalti care sunt nativi. Ceea ce nu inteleg cei la figurativ, este ca va venii o vreme cand vor regreta ce au facut, dar va fi prea tarziu, atat pentru ei cat si pentru noi.

  4. gh ciuhandu primar timisoara. nu mai e nimic de spus:)

  5. Epopea tiganiei din Timisoara si sustinerea ei de catre autoritati o gasiti integral (filme, emisiuni, opinii) pe un post mai vechi