‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Peter Solderer, primul primar ‘de cursa lunga’ pe care l-a avut Timisoara. A ordonat constructia Primariei Vechi si a inceput amenajarea canalului Bega

TIMISOARA. S-au nascut aici sau au venit din alte parti, insa si-au pus toata maiestria si priceperea in
slujba Timisoarei si a locuitorilor ei si au transformat orasul de-a lungul anilor dintr-o cetate medievala
intr-o asezare moderna care a scris pagini insemnate in istoria Europei.

Opiniatimisoarei.ro continua ‘CAMPANIA ‘PRIMARI CU CARE NE MANDRIM’ si va invita sa ii cunoasteti mai bine pe cei mai reprezentativi edili care au condus capitala Banatului in cei peste 300 de ani de la eliberarea de sub dominatia otomana. Veti afla lucruri inedite despre primari cu viziune si devotament care au iubit nespus Timisoara, care au carmuit-o cu intelepciune, au inzestrat-o, au ingrijit-o si reprezentat-o cu demnitate in fata lumii.

Timp de mai multe saptamani va aratam reusitele unor primari care au condus destinele Timisoarei.

De aceasta data il aducem in fata dumneavoastra pe Peter Solderer (1690 – 1741), cel care a condus Timisoara timp de aproape doua decenii.

Trecusera 6 ani de cand trupele lui Eugeniu de Savoya intrau triumfatoare in Cetatea Timisoarei, timp in care austriecii au inceput sa puna pe picioare orasul.

Comandant al cetatii a fost numit Franz Paul, conte de Wallis, insa odata cu instalarea imperiului a fost reorganizata si administratia orasului. In primii ani de dupa cucerirea orasului Tovie Hold, cu doua mandate, si Florian Blam, cu unul singur, au fost primii primari ai Timisoarei.

In anul 1721, mai exact in 13 august, in Capitala Banatului au avut loc alegeri pentru fotoliul de primar al orasului. Acestea aveau sa fie castigate de un tanar de 31 de ani, pe numele sau Peter Solderer. Tanarul nascut in Austria, la Bad Mittendorf, venise de numai cinci ani la Timisoara si era de profesie comerciant, insa in timpul mandatului sau aveau sa inceapa proiecte importante pentru oras.

Solderer va incepe modernizarea Timisoarei inca din primele luni ale mandatului sau, cand pornea si pavarea strazilor din Timisoara, dar se fac in paralel si lucrari de fortificare a cetatii.

Din cauza lucrarilor de fortificare, cartierul Palanca Mica este evacuat, iar calugarii franciscani se muta in Palanca Mare, unde primesc biserica veche Sf. Ecaterina(zona liceelor Loga si Pedagogic)„, se arata in volumul „Din cronologia judetului Timis”.

In 1724 Peter Solderer si administratia condusa de el reglementeaza si pietele din oras. In luna decembrie a acelui an „administratia stabileste ca cele doua piete saptamanale din oras se tin lunea si vinerea, iar pentru orice caruta intrata in targ se plateste o taxa de 3 craitari„, se arata in acelasi volum. Primii care achita aceasta taxa sunt cei care vin in Timisoara din districtul Ciacova.

Trei ani mai tarziu, la Timisoara se infiinteaza serviciul de posta si diligenta intre Timisoara si Viena, iar cu aceasta ocazie primarul Solderer promoveaza in capitala imperiului unul dintre produsele Timisoarei, cu o rugaminte adresata imparatului.

„Berea timisoreana este de buna calitate, dar, daca ar avea malt mai bun, ar fi si mai buna, solicitand in acelasi timp ca pretul cerealelor sa fie mentinut„, se arata in volumul „Din cronologia judetului Timis”.

In 1728, chiar daca la ordinele contelui Mercy, incepe unul dintre cele mai importante proiecte din mandatul lui Solderer. In amonte de Timisoara demara canalizarea raului Bega. Mai intai s-a construit un canal care sa contribuie la asanarea terenurilor inundabile din jurul Timisoarei, iar mai apoi s-a trecut la extinderea lucrarilor in aval.

In noiembrie 1732 pe Bega circula primul vapor, ce avea sa ajunga pana la Pancevo. Cum aceasta prima varianta nu a fost una fericita, in 1735, urma sa inceapa realizarea celei de-a doua variante de amenajare a canalului Bega. Constructia acestei solutii avea sa se incheie dupa moartea lui Solderer.

Peter Solderer incepe in 1731 un alt proiect cu care va ramane in istoria orasului. Primarul comanda construirea Primariei Vechi a Timisoarei, dupa planurile arhitectului Pietro del Bonzo. Constructia avea sa dureze trei ani.

La 24 decembrie 1731, primarul Peter Solderer a asezat piatra de temelie, la constructia viitoarei primarii germane. Dupa unele surse, edificiul a fost terminat in 1734( in stil baroc). Cert este ca la 15 februarie 1735, in cladirea noii primarii a avut loc alegerea primarului, fiind reales Peter Solderer„, se arata intr-un referat pentru restaurarea acestei cladiri, intocmit in 2013.

Primaria veche a trecut prin mai multe transformari de-a lungul anilor, prima dintre acestea avand loc in 1782.

Dupa 1849, a fost din nou refacuta, pentru ca la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea sa sufere alte transformari. Cladirea este compusa din doua parti, partea veche avind o fatada simetrica si o poarta, deasupra careia se aflau un balcon si patru ferestre arcuite care se dezvolta pe doua nivele, fiind ferestrele salii de sedinte; partea noua a fost inainte o locuinta particulara, pe fatada careia era un ceasornic solar„, se arata in acelasi document.

Ridicarea cladirii Primariei Vechi nu aduce doar laude pentru edil, ci si o problema.

Chirurgul Josef Hold, fiul primarului decedat Tobias Hold, reclama faptul ca tatal sau primise terenul fostei bai turcesti, dar noul primar Solderer a construit acolo primaria„, se arata in volumul „Din cronologia judetului Timis”.

Cum a fost despagubit Josef Hold nu se stie. Cert este ca Primaria a fost ridicata, iar pe langa aceasta au mai fost construite si alte cladiri care in zilele noastre fac parte din centrul istoric al orasului.

Cu un an inaintea darii in folosinta a Primariei Vechi, langa aceasta a fost inaugurata Cancelaria de razboi. Cladirea a suferit si ea mai multe renovari de-a lungul anilor, iar in zilele noastre a intrat din nou in reabilitare. Acum lucrarile vor dura cel putin 2 ani.

Tot in mandatul sau, in 6 august 1736, incepe si constructia Domului Catolic, ce avea sa fie finalizata in 1754. Un an mai tarziu, in 1737, incepe si constructia Spitalului Mizericordienilor, in timp ce pe langa aceste cladiri importante incep sa se ridice imobile din caramida arsa.

In 1739 demareaza constructia Casei Solderer, imobil ce avea sa fie terminat abia dupa 5 ani, si care acum se afla in apropierea vicariatului sarbesc. Cladirea a fost initial construita in stilul baroc, iar de-a lungul anilor a gazduit hanul „La trei coroane” sau Societatea de Asigurari Transilvania, in perioada interbelica.

Mandatul de 19 ani al lui Peter Solderer nu a fost insa unul lipsit de probleme. In 1738 orasul a fost lovit de ciuma, molima ce avea sa ucida aproape 2000 de oameni.

Peter Solderer moare la 22 februarie 1741, fiind inmormantat cinci zile mai tarziu, in 27 februarie, in cripta bisericii iezuitilor, unde afla in prezent Piata Sf. Gheorghe. Fotoliul sau a fost preluat de Andreas Pfann.

Solderer avea sa ramana pana la inceputul secolului al XX-lea cel mai longeviv primar al Timisoarei.

Campania opiniatimisoarei.ro ‘Primari cu care ne mandrim’ continua saptamana viitoare cand va vom prezenta istoria unui alt edil marcant, ce a slujit cu credinta si devotament Timisoara.

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Vasile Botezatu, edilul cu doua mandate in timpul carora a pornit construirea Complexului Studentesc 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Coriolan Baran, primarul cu trei mandate care a supravietuit inchisorilor comuniste 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Gheorghe Domasnean, edilul care a coborat militaria din pod la Timisoara 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Cornel Grofsorean, avocatul ajuns primar la Timisoara. A infiintat un institut de cercetare unic in vestul Romaniei 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Stan Vidrighin, omul care a realizat reteaua de apa si canalizare a orasului 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Jozsef Geml, primarul de razboi al Timisoarei. A atras investitorii oferindu-le facilitati, iar la finele mandatului sau orasul a trecut sub administratie romaneasca 

CITESTE SI:‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Peter Solderer, primul primar ‘de cursa lunga’ pe care l-a avut Timisoara. A ordonat constructia Primariei Vechi si a inceput amenajarea canalului Bega

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Johann Nepomuk Preyer, scriitorul cu cel mai greu mandat de primar din Timisoara secolului al XIX-lea 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Kuttel Karoly, edilul care a introdus tramvaiul la Timisoara. Si-a pus chiar si averea la bataie pentru a lasa orasului o cladire simbol 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Carol Telbisz, edilul care a modernizat cu adevarat in forta Timisoara. Ce ne-a lasat mostenire 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Josef Klapka, primarul care a infiintat prima biblioteca publica la Timisoara si si-a pus averea la bataie pentru binele orasului 

CITESTE SI: ‘Primari cu care ne mandrim’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Torok Janos , primarul care a aratat unui continent ca lumina vine de la Timisoara 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.