Prima licitatie pentru reabilitarea Castelului Huniade, dupa indicatiile Institutului National al Patrimoniului. Consiliul Judetean cauta un proiectant pentru viitoarele lucrari care sa puna in valoare cea mai veche cladire din Timisoara

TIMISOARA. Se face inca un pas pe calea restaurarii Castelului Huniade din Timisoara, ridicat intre anii 1308 si 1315 de Carol Robert de Anjou si reconstruit intre 1443 si 1447 de catre Iancu de Hunedoara, aflat intr-o avansata stare de degradare.
In urma cu aproape doua luni, dupa mai bine de un an de taraganari la Bucuresti, a venit in sfarsit documentatia de la Institutul National al Patrimoniului.

CITESTE SI: Licitatie cu repetitie pentru Autostrada Rusinii Nationale. Se cauta un constructor care sa faca cei nici 10 km cu peste 300 de milioane de euro de pe Lugoj – Deva

Consiliul Judetean Timis a aprobat la finele lunii februarie aceasta documentatie de la INP, avizata de catre Comisia Tehnico-Economica a Ministerului Culturii.

Potrivit studiilor facute de cei de la Institutul National al Patrimoniului, valoarea totala a investitiei in reabilitarea Castelului Huniade se ridica la 185.233.745 lei cu TVA, adica peste 37 de milioane de euro.
5 luni ar trebui sa dureze proiectarea si 3 ani lucrarile propriu-zise.

Consiliul Judetean Timis a lansat acum licitatia pentru serviciile de proiectare – faza DTAC, DTOE, PT, DE si asistenta tehnica pentru „Restaurare, consolidare si punere in valoare a monumentului istoric ‘Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului’.

Conform documentatiei postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, asa cum s-a aratat si in expertiza tehnica, constructia este avariata si degradata in principal din cauza tasarilor diferentiate, dar si din pricina actiunilor seismice.

Este nevoie de solutii de interventii care sa urmareasca cresterea capacitatii de rezistenta si deformatie a elementelor verticale si oriontale si de consolidare.
La nivelul fundatiilor au fost propuse injectari si consolidari prin realizarea de centuri noi de beton armat si a unui radier local.

O componenta importanta a consolidarii e valorificarea din punct de vedere structural a umpluturilor din peretii multistrat prin injectarea cu solutii pe baza de ciment roman.

E nevoie de lucrari pentru realizarea unor lifturi interioare cu structura metalica, de consolidarea unor elemente cu luarea in calcul a noilor incarcari functionale, intrucat anumite spatii vor deveni sali de expozitie, depozite, etc.

In pod sunt prevazute amenajarea unei biblioteci si a unui spatiu multifunctional.

In aripa de Vest trebuie gandite spatii tehnice pentru realizarea unei instalatii de climatizare.

Trebuie inlocuite caramizile rupte ori fisurate, facute reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale ale fisurilor din arce, bolti, pereti, la decopertarea tencuielilor. In unele zone injectarile trebuie facute cu solutii pe baza de ciment ori var, in special unde sunt picturi.

Va fi studiata realizarea unui canal perimetral de aerisire la nivelul pardoselii de la interiorul constructiei. Sunt necesare si lucrari pentru asanarea umiditatii in constructie, hidroizolatii, refacerea instalatiilor de apa si canalizare.

Cat priveste fatadele, e nevoie de indepartarea vegetatiei parazitare, reparatii, restaurare, inlocuit soclul cu materiale care sa permita zidariei sa respire, iar in cele din urma, cladirea sa fie vopsita in culori compatibile cu cele ale constructiei initiale.

Trebuie refacuta instalatia electrica, apoi realizata o instalatie de degivrare jgheaburi si burlane, refacut iluminatul exterior arhitectural, implementarea unui sistem de stingere a incendiilor, supraveghere video.

In continuare va fi studiata posibilitatea acoperirii cu sticla a curtii interioare pentru ca locul sa poata fi folosit pentru expozitii permanente ori conferinte.

Documentatia de avizare a lucrarilor de interventii (DALI), predata de catre Institutul National al Patrimoniului catre Consiliul Judetean Timis, cuprinde urmatoarele studii si expertize:
-Sudiu topografic;
-Studiu istorico-arheologic;
-Studiu istoric;
-Studiu istoric-arhitectural;
-Expertiza biologica;
-Expertiza fizico-chimica;
-Studiu privind piatra,mortare si alti factori biologici;
-Expertiza componente metal;
-Expertiza litice fatade;
-Pictura murala si elemente arhitecturale din lemn;
-Studiu arhitectural interventii interioare;
-Studiu de parament

Pe terenul de 12.552 mp din plin centrul Timisoarei, unde se afla Castelul Huniade, avand o suprafata construita de aproape 10.000 mp, in baza acestor documentatii, trebuie realizate urmatoarele lucrari:

-modificare pe o zona limitata a fundatiilor realizate cu ocazia lucrarilor anterioare de
interventie structurala din corpul N-V;
– injectarea cu suspensii auto-intaritoare a terenului de fundare de sub toti peretii structurali pe
ambele fete ale acestora;
– realizarea unui sistem de centuri de beton armat la nivelul fundatiilor existente;
– radier de beton armat pe zona culoarelor dinspre curtea interioara;
– injectarea umpluturii (emplectonului) din zidariile istorice existente;
– consolidare a peretilor de zidarie existenti;
– consolidarea planseelor din bolti de zidarie;
– consolidarea planseelor de lemn;
– realizarea unui sistem de centuri noi de beton armat la nivelul podului;
– realizarea unui planseu nou de beton armat usor de 10 cm grosime medie (cu agregate usoare),
cu tabla cutata, rezemat pe grinzi metalice noi montate la nivelul corzilor sarpantei;
– realizarea unei saibe metalice la nivelul grinzii metalice tirant a cadrelor metalice;
– inchideri si deschideri de goluri in peretii structurali;
– lifturi interioare cu structura metalica;
– consolidarea anumitor elemente orizontale;
– remodelare a consolidarilor realizate la nivelul planseului peste parter;
– realizarea unui planseu nou la nivelul corzilor sarpantei, in pod;
– compartimentari noi in pod, cu structura metalica;
– reparatii prin injectari, matari si camasuieli locale;
– inlocuirea buiandrugilor de lemn existenti cu buiandrugi noi de beton armat;
– consolidare sau inlocuire a elementelor structurale de lemn degradate ale sarpantei, inclusiv
ignifugarea si biocidarea acestora;
– repararea invelitorii constructiei, inclusiv refacerea sistemului de jgheaburi si burlane;
– reparare sau refacere a trotuarului perimetral;
– repararea, restaurarea si refacerea fatadelor;
– lucrari de arhitectura (interioare si exterioare);
– instalatii sanitare;
– instalatii electrice;
– instalatii termice, ventilare-climatizare (HVAC);
– instalatii avertizare incendiu;
– instalatii curenti slabi (antiefractie, TVCI, control acces);
– instalatii date-voce;

Dat fiind faptul ca valoarea investitiei este foarte mare, de aproape 40 de milioane de euro, proiectantul va lua in considerare impartirea in cel putin 3 etape distincte a lucrarilor, functie de sursele de finantare identificate (fonduri europene, guvernamentale sau din bugetul propriu).

Sef de proiect complex trebuie sa fie un arhitect atestat de Ministerul Culturii, iar toti ceilalti specialisti trebuie la randul lor sa aiba atestate avizate pentru structuri istorice.

Valoarea estimata a contractului de proiectare se ridica la 1.497.000 lei fara TVA, adica putin peste 350.000 de euro.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 6 iunie.

***

Va reamintim, lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care ar trebui sa gazduiasca Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Primii bani, pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati atunci de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati uriase de zid.

Pentru aceasta a fost nevoie si de innoirea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate partial lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele muzeului.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari pentru prima documentatie de la Institutul National al Patrimoniului. Zis si facut primul pas, iar INP a demarat licitatia. Contractul a fost iscalit in mai 2020, iar documentatia a fost predata abia in februarie 2022.

Odata realizata prima consolidare, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca cel vechi n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii acestei cladiri simbol din Timisoara se ridica pe atunci la 8 milioane de euro.

Acum, INP a estimat la aproape 40 de milioane de euro reabilitarea completa a Castelului Huniade care, atunci cand va fi gata, va gazdui unul dintre cele mai moderne muzee nationale de istorie.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare.

A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447.

Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Timisoara2020 spune:

  Nu mai cred absolut nimic ,dupa dezastru cu cei 10 km de autostradă De 10 ani nefacuti , grădină zoo inchisa, parcurile sunt neingrijite, praf in tot orasul, stadion ne chinuim cu unul pe când in București sau făcut 4 deja și nu suntem în stare nici sa finalizam de ani de zile nicio centura completă. #NumaicredMinciunileVoastre

 2. Orașul Timișoara spune:

  Și trotuarul spre Aradului (Facultatea de Agronomie) când !? Dacă mergi cu bicicleta/trotineta pana ajungi la destinație ti’se strica :)) …, da știu nu este important pt Cj Timis 👌

 3. Mioriticus spune:

  Așteptăm să vedem în ce stadiu va muri acest proiect?

 4. Un_Cetatean spune:

  De pe Castelul asta/ Muzeu multi prefecti si-au facut drumuri case…stane :)) este cel mai profitabil proiect, care a inghitit sute de mii de euro

 5. Sergiu spune:

  „Institutului National al Patrimoniului”, este un institut care nu reprezinta istoria Banatului, iar eventuala lui interventie asupra castelului, ar aduce grave prejudicii formei si functionalitatii acestuia.
  Sa fim intelesi! Castelul nu este o sera pentru cresterea castravetilor!!!

 6. 314zde_PSD spune:

  RUSINE intregi clase politice din Timisoara ptr acest Castel care de 15 ani e inchis , USL cea mai mafioata organizatie .

 7. Vasile Olteanu spune:

  bun venit in Capital;a Culturala a prostie = Timisoara !! abia astept sa ne facem de ras la anul sa vad cum isi arunca pisica de la unu la altul. asta e rezultatul veniri sudistilor in oras .

 8. Atentie &ingrijorare spune:

  maine poimaine pica si castelul cum pica si stadionul pe oameni , jalnica administratie .
  PNL+PSD anii de zile au admmistrat CJT si …….vine capitala culturala ne facem de rasul lumii .