Premiera la Teatrul Merlin din Timisoara. Cartea cu Apolodor, spectacolul ce deschide stagiunea 2018-2019

TIMISOARA. Teatrul pentru Copii si Tineret „Merlin” isi redeschide portile pentru toti copiii iubitori de povesti frumoase. Stagiunea 2018-2019 debuteaza cu un spectacol premiera Cartea cu Apolodor, spectacol care se aliniaza celorlalte creatii pe text romanesc care omagiaza anul Centenarului Marii Uniri. Spectacolul are la baza versurile celebrului Gellu Naum, eseist, poet, prozator si dramaturg roman, unul dintre reprezentantii cei mai valorosi ai suprarealismului care a scris si literatura pentru copii, Cartea cu Apolodor fiind un text indragit de generatii intregi.

Cartea cu Apolodor este povestea cautarii familiei si, implicit, a cautarii de sine. Aventura pe care o incearca Apolodor pe uscat, in aer si pe apa si care va deveni misiunea vietii sale incepe din Targul Mosilor pana in Labrador, apoi continua spre Polul Sud, nu inainte de a traversa cateva continente.

Numarul incercarilor creste, micul tenor invata ca oamenii sunt diferiti, invata ca viata inseamna suisuri si coborasuri si, mai ales, invata ca trebuie s-o iei mereu de la capat, sa nu renunti.

Odata cu sfarsitul aventurii simpaticului pinguin ni se dezvaluie si mesajul profund uman al cartii: „acasa” inseamna acolo unde sunt prietenii, calatoria inseamna intoarcere.

Asa cum i se cuvine acestui text unic, abordarea regizorala este definita de o mare inventivitate, gandirea ludica a regizorului Toma Hogea, sustinut de cei doi scenografi, Krisztina Nagy si Bajko Attila, propune un traseu artistic desavarsit care reuseste sa transmita uimire, caldura, emotie, dragoste, totul invaluit in muzica ce creeaza ea insasi un tablou sonor, semnat Cari Tibor.

„Indraznesc sa visez cu ochii deschisi (precum autorul/poetul) spre un produs teatral diferit, spre o viziune scenica moderna, demna anului montarii, 2018, unde ACTORII si numai actorii vor fi cei care, in prezenta spectatorilor, vor construi actiunea/povestea. Constructia acestui spectacol cere actorilor un ,,surplus” de forta, de imaginatie, de concentrare, de efort scenic, de emotie, de implicare, de daruire, de maiestrie papusareasca si, nu in ultimul rand, de adevar! Toate aceste „ingrediente” vor inlesni munca actorului, astfel incat intalnirea fericita cu personajele, deosebit de colorate, sa le deschida actorilor pofta de improvizatie, placerea de a juca, de a canta, de a insufleti mastile si papusile, de a marturisi (deschis si sincer) publicului intamplarile eroului nostru, Apolodor.

Ca artisti (dramaturgi, regizori, scenografi, compozitori, coregrafi, actori, dansatori, etc.) avem o datorie de suflet, vis a vis de publicul caruia ne adresam, de a le oferi spectacole mult peste asteptarile lor. Copiii/publicul de astazi – „dependent” de net, de calculator, de telefonul mobil – asteapta de la creatori provocari spectaculoase, spectacole originale, cu imagini si propuneri scenice care sa le provoace imaginatia, sa ii incite spre a descoperi propriile proiectii ale gandurilor. Acesta poate fi unul dintre argumentele solide pentru care viziunea spectacolului Cartea cu Apolodor incearca sa comprime o multitudine de forme si exprimari scenice/teatrale, clasice si moderne, se doreste un spectacol viu, dinamic, exploziv, nuantat, cu personaje credibile si cu actori deschisi spre experiment, spre (re)descoperire proprie”, afirma regizorul spectacolului, domnul Toma Hogea.

Spectacolul va avea premiera duminica, 16 septembrie 2018, de la ora 11:00, la sediul teatrului, in urmatoarea distributie: Madalina Ghitescu Petre, Madalina Toderas, Cristian Bratoiu, Laurentiu Plesa, Marko Adzic, Octavia Petrisor, Victoria Rusu, Raul Lazarescu, Radu Popescu, stefan Roman, Luana Uncrutiu, Raluca Grumazescu, Robert Copot.

Adaptarea scenica si regia artistica ii apartine lui Toma Hogea, scenografia este semnata de Krisztina Nagy si Bajko Attila, muzica de Cari Tibor, coregrafia ii apartine Madalinei Ghitescu Petre, iar light designul este creat de Gerhard Craciun.

Foto: Alin Zelenco

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.