Premiera in Timis – Bugetul participativ. 1 milion de lei alocat de Consiliul Judetean pentru proiecte propuse de cetateni

TIMISOARA. Parteneriat in premiera in judetul Timis in acest an. A fost lansat Bugetul Participativ, al carui regulament a fost votat de consilieri, luni.

CITESTE SI: Timisul are buget pe 2021. Consilierii PSD s-au abtinut de la votul din Consiliul Judetean. Cei mai multi bani merg la drumuri si la asistenta sociala 

Practic, pentru prima oara, 1 milion de lei sta la dispozitia cetatenilor, persoane fizice sau juridice cu domiciliul/resedinta/sediul social in Timis, care pot veni cu idei de proiecte din diferite domenii ce vor primi finantare, in urma supunerii unei selectii. Ele vor fi votate de timiseni pe o platforma online.

O noutate a acestui buget este reprezentanta de introducerea bugetului participativ. Acesta presupune implicare directa, nemijlocita, cetatenilor in luarea deciziilor privind dezvoltarea comunitatii. Punem la bataie 1 milioan de lei, locuitorii propunand proiecte pe care CJ le va finanta in acest an pentru a imbunatati calitatea vietii. Doresc sa adresez un apel mediului educatiuonal, cultural sau ONG-urilor, tuturor timisorenilor si timisenilor sa vina cu proiecte care sa aduca un plus de valoare comuniatii noastre.
Bugetul participativ este un exercitiu democratic prin care pe un fond alocat timisenii depasesc nivelul pe care il aveau inainte, de a fi doar consultati, si incep sa contribuie direct la distribuire banilor fie prin inscrierea unui proiect, fie prin votarea lui sau sprijinul acordat in implementare. Bugetul participativ e un instrument prin care se incurajeaza transparenta in administratie si creste increderea in institutii. Ca sa poata veni cu initiative si sa poata inscrie idei fezabile, cetatenii care se implica sunt incurajati sa cunoasca modul in care sutn alocate resursele la nivelul intregului judet si modul in care functioneaza Consiliul Judetean. Cred ca bugetul participativ responsabilizeaza cetatenii, le ofera forta de actiona, si nu doar posibilitatea de a comenta de pe margine. Bugetul participativ incurajeaza creativitatea si apropierea de administratia publica, cetatenii activi avand posibilitatea de a crea actiuni in domenii care ii afecteaza in mod direct„, a declarat Alin Nica, presedinte al Consiliului Judetean Timis.

Proiectele, de cel mult 500.000 de lei, pot fi in servicii sociale, educatie, sanatate, sport, mediu sau cultura, turism, samd, si vor fi finantate pana la epuizarea limitei fixate de 1 milion.

Poate se poate ridica o intrebare, si anume daca se suficienta suma de 1 milion. Noi credem ca e suficienta, vorba de proiect pilot, un exercitiu care va continua si in anii urmatori. Vom invata in baza experientei din acest an si vom aloca mai multi bani in bugetele viitoare, poate chiar si la rectificarea din acest an.
Va pot spune ca principala deosebire a proiectelor depuse pe bugetul participativ e ca cetatenii vor decide proiectele castigatoare si vor fi implementate cu initiatorii. Persoanele fizice si juridice cu domiciliul sau resedinta in Timis, pot trimite ideile, cate un proiect. O comisie va valida ideile, vom verifica daca tin de atributiile Consiliului Judetean si daca respecta criteriile de eligibiltate vor merge mai departe. Dupa aceasta etapa va fi lansat procesul de selectie a proiectelor, cu un singur vot intr-o singur etapa. Urmeaza implementarea cu celeritate, dar tinand cont de complexitate, in urmatorii ani incepand cu 2021. In perioada imediat urmatoare vom stabili calendarul campaniei, crearea platformei web dedicate, in care cetatenii vor descarca formularul pentru ideile de proiecte. Pe aceast platforma vor putea fi votate proiectele si va fi accesata lista. Urmeaza constituirea comisiei prin dispozitia presedintelui si se va lansa procedura de primire a proiectelor„, a declarat Marian Constantin Vasile, managerul judetului Timis.

Luni, consilierii judeteni au aprobat prin vot regulamentul Bugetului participativ 2021, iar detaliile vor fi disponibile AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.