Premiera europeana, la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara si Asociatia de Sudura din Romania, sub egida Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice (ARUT), au organizat, in premiera cel putin europeana, o reuniune a specialistilor din domeniul constructiilor metalice (proiectare si executie) si din cel al sudarii. Pentru prima data, specialistii din cele doua tabere, „obligati” sa colaboreze, s-au asezat la aceeasi masa pentru armonizarea celor doua domenii si evidentierea legaturii dintre ele. De asemenea, s-a subliniat importanta cunoasterii anumitor notiuni din ambele domenii, astfel incat produsul rezultat sa fie optim (de exemplu, in faza de proiectare, proiectantul trebuie sa aiba notiuni de tehnologie de sudare pentru ca pe parcursul executiei sa nu existe probleme).

Specialisti cu recunoastere internationala in domeniul constructiilor metalice si al sudarii, atat din industrie, cat si din invatamantul superior, din Germania, Austria, Spania, Portugalia, Bulgaria, Serbia, Ungaria si Romania s-au reunit la Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica Timisoara, in cadrul unei reuniuni deschise de rectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Serban. Acesta a subliniat existenta unei lungi traditii a invatamantului in domeniul sudurii, la Timisoara, inceputa de Academicianul Corneliu Miklosi. Catedra de Tehnologie a Sudurii, infiintata in 1953, a fost unica in tara noastra pana in anul 1976, cand catedre similare apar si la alte universitati din tara noastra.

In luarile de cuvant ale invitatilor s-a accentuat faptul ca aparitia unor materiale noi eficiente, a unor procedee de sudare inovative, complexitatea noilor standarde europene din domeniul sudarii, cerintele ridicate referitoare la calitatea imbinarilor sudate, concomitent cu asigurarea sigurantei acestora in exploatare, formele estetice tot mai deosebite, presiunea termenelor scurte de executie conduc la necesitatea abordarii multidisciplinare a domeniului sudarii, precum si a reevaluarii invatamantului in aceasta directie. La ora actuala colaborarea intre arhitect, proiectantul de constructii metalice sudate si inginerul specialist sudor este esentiala.

Discutiile din cadrul mesei rotunde s-au axat pe necesitatea sublinierii rolului specialistului in sudura inca din faza initiala a proiectarii, armonizarea conceptului de proiectare cu tehnologia de sudare, promovarea imbinarilor sudate in raport cu imbinarile cu suruburi, necesitatea elaborarii unor materiale documentare, referitoare la noile clase de oteluri si noile tehnologii de sudare, oferirea unor recomandari clare si simple pentru alegerea materialelor, conform standardelor europene, necesitatea designerului de a justifica alegerea clasei de otel, obligatia specialistilor din proiectare si sudare de a justifica de la inceput clasa de executie, necesitatea imbunatatirii continue a tehnologiilor de sudare pentru a avea un comportament mai bun la incarcaturile ciclice si la coroziune. In ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea, s-a subliniat necesitatea dezvoltarii unor tehnologii inovatoare si mai economice de sudare, utilizarea mai larga a tehnologiilor moderne pentru sudarea otelurilor cu sudabilitate limitata, implementarea unor programe de simulare a sudarii.

Un rol important este atribuit arhitectului; la ora actuala aspectul si forma constructiilor metalice devin – la cerinta societatii – tot mai complicate, pentru imprimarea unui caracter emblematic, la multe din noile constructii executate.

Reuniunea si-a propus si trasarea unor recomandari in ceea ce priveste educatia in domeniul sudurii, asigurarea calificarii adecvate a sudorilor, includerea in echipele de executie a structurilor sudate a unor persoane responsabile de coordonarea sudarii, dar si a persoanelor cu atributii de inspectie a sudarii. Nu in ultimul rand, s-a pus in discutie problema implementarii unui sistem international armonizat de calificare pentru sudori.

Intalnirea si-a propus dezbaterea problemelor enuntate si stabilirea unor recomandari cu caracter general in domeniul conceptiei si executiei constructiilor metalice sudate, precum si al invatamantului din domeniul sudarii, o rezolutie in acest sens a fost discutata, urmand sa fie definitivata si aprobata in cel mai scurt timp posibil.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.