Noutati :

Prelungirea vechiului Plan Urbanistic General, facut acum 20 de ani, o solutie de avarie. Apelul Ordinului Arhitectilor la Timisoara

19 septembrie, 2019 - 10:57 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Timis, reactioneaza dupa ce s-a inregistrat un blocaj la nivelul Primariei Timisoara in emiterea de Certificate de Urbanism, dupa ce a fost atacata hotararea de Consiliu Local prin care s-a prelungit vechiul PUG al Timisoarei.

Arhitectii fac apel la toti factorii implicati in elaborarea si adoptarea unui nou Plan Urbanistic General al orasului sa urgenteze demersurile, oferind sprijin.

Dupa cum s-a vazut pe parcursul lunii septembrie, municipiul Timisoara nu poate functiona fara un Plan Urbanistic General valid, acesta fiind instrumentul principal prin care se reglementeaza activitatea sectorului de constructii si se coordoneaza dezvoltarea urbanistica si spatiala a orasului.

Absenta Planului de Urbanism General duce la blocarea activitatii de proiectare, autorizaresi de constructii pe raza municipiului Timisoara, cu efecte economice si sociale nefaste.

Prelungirea valabilitatii vechiului PUG Timisoara, elaborat acum 20 de ani reprezinta o solutie de avarie, aprobarea unui nou PUG fiind o prioritate absoluta pentru a avea o dezvoltare coerenta, adaptata conditiilor si nevoilor actuale din oras.

Reactionand la sesizarile primite de la dezvoltatori si de la membrii sai, OAR Timis face un apel public catre toate partile implicate in administratia publica a orasului (locala, judeteana si nationala) de a conlucra pentru o rezolvare corecta si rapida a problemei Planului de Urbanism General al Municipiului Timisoara. Incurajam in acelasi timp definitivarea noului PUG, aflat in curs de elaborare de mai multi ani (din anul 2010), respectiv gasirea de acorduri in acest sens de catre partile implicate pentru a evita situatii similare pe viitor.

Ne reafirmam deschiderea pentru dialog cu toti actorii din spatiul public interesati in gasirea solutiilor optime si obtinerea unui mediu construit sanatos si sustenabil, adaptat nevoilor contemporane ale orasului nostru„, transmit reprezentantii OAR Timis.

Va reamintim, in ultimele luni, a fost blocata partial acordarea de Certificate de Urbanism la Primaria Timisoara, intrucat in urma unei sesizari a Inspectoratului de Stat in Constructii, Prefectura a atacat in instanta hotararea de Consiliu Local ce consfintea prelungirea vechiului Plan Urbanistic General, pe motiv ca aceasta nu avea avizul Ministerului Dezvoltarii.

In urma cu o saptamana, MDRAP a trimis la Primaria Timisoara avizul. A cerut insa ca noul Plan Urbanistic General al Timisoarei sa fie aprobat pana inainte de Craciunul anului 2023.

CITESTE SI: Eliberarea de certificate de urbanism de la Primaria Timisoara, deblocata de Ministerul Dezvoltarii. Nicolae Robu: Ne-au trimis avizul de prelungire a vechiului PUG. Pana cand trebuie aprobat cel nou?Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Luati ca baza pe cel din 1906-1910

  2. „PUG va fi gata in cateva luni” (Nicolae Robu, februarie 2014). Intre timp au aparut probleme importante, care nu suportau amanare: palmieri, fantana muzicala, fantani in intersectii, trotinete, vaporase, etc.