Noutati :

Eliberarea de certificate de urbanism, blocata la Primaria Timisoara. Planul Urbanistic General, suspendat, prelungirea lui atacata de Prefectura. Robu: E absurd. Statul nu ne aproba noul PUG si nu ne lasa sa-l folosim pe cel vechi

6 septembrie, 2019 - 05:10 PM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Situatie de criza la Primaria Timisoara, unde a fost blocata eliberarea de certificate de urbanism, dupa ce prelungirea vechiului PUG, din 2002, consfintita prin Hotarare de Consiliu Local, a fost atacata in instanta de Prefectura Timis, la cererea Inspectoratului de Stat in Constructii, care o socoteste ilegala.

CITESTE SI: O noua premiera. Timisoara, singurul oras din tara cu 3 statii de ambulanta. S-a inaugurat noul punct din care pornesc salvarile, in nordul orasului 

In aceste conditii Planul Urbanistic General din 2002 al Timisoarei, in baza caruia se eliberau documente este suspendat, iar pentru cel „nou”, intocmit inca din 2011-2012 si trimis la parafat la Bucuresti, se asteapta inca aviz de la Ministerul Dezvoltarii pentru a fi aprobat in Consiliul Local. Cum un PUG e valabil 10 ani, acusi ar fi trebuit deja sa fie intocmit inca unul.

Inspectoratul in Constructii a solicitat emitentului actului administrativ in cauza, prin adresa nr.1751 din 07.03.2019, sa comunice daca a intreprins masurile necesare pentru obtinerea avizului MDRAP in scopul prelungirii PUG. Intrucat Consiliul Local al Municipiului Timișoara nu a facut dovada respectarii prevederilor legale incidente Hotararii nr.619 din 23.11.2018 privind modificarea art.1 din Hotararea Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr.105/27.03.2012 – privind prelungirea valabilitatii Planului Urbanistic General al Municipiului Timișoara aprobat prin Hotararea Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr.157/28.05.2002, cu modificarile ulterioare, Institutia Prefectului Judetului Timis a formulat actiune in vederea anularii acesteia de catre instantele de contencios. Avand in vedere acceptarea plangerii, conform legislatiei, Primaria Timisoara trebuia sa opreasca emiterea de documentatii pe baza acestui Plan Urbanistic General, pana la rezolvarea situatiei, incepand cu data de la care a fost acceptata plangerea, pe data de 24.07.2019„, arata prefectura Timis.

De vina, spune primarul Nicolae Robu, este Statul roman care nu se oboseste sa aprobe PUG-ul Timisoarei, iar acum ii pune bete in roate sa-l foloseasca pe cel vechi.

Edilul explica faptul ca totusi se pot elibera certificate, daca exista Planuri Urbanistice Zonale in locul pentru care se solicita certificat de urbanism, insa dureaza mai mult verificarile in PUZ-uri.

Este adevarat, dar nu asa, invocand nerespectarea legii, le-a tinut pe loc pentru ca vrem o clarificare, avand in vedere ca hotararea noastra, ultima Hotarare de Consiliu, de prelungire a valabilitatii fostului PUG a fost atacata de Institutia Prefectului, la solicitarea Inspectoratului de Stat in Constructii. Si atunci nu mai putem sa mergem cu certificatele de urbanism care au primit aprobare in baza PUG-ului vechi, ci trebuie sa facem verificari acum daca ele sunt in consonanta cu PUZ-ul, daca exista PUZ-uri in zonele respective, ne raportam la acele PUZ-uri, nemaiavand PUG-ul ca referinta. Despre asta a fost vorba. Nu e total blocata, este partial. Dureaza mai mult pentru ca trebuie peste tot sa vedem unde exista PUZ. Unde nu exista PUZ nu se mai poate face nimic in baza PUG-ului, PUG-ul fiind suspendat. Este absurd. Dumneavoastra stiti ca pe vremea fostei administratii s-a inceput lucrul la noul PUG, eu am accelerat cat am putut procesul de elaborare al noului PUG, am facut dezbateri publice, i-am chemat pe dezvoltatori, pe proiectanti la discutii, sa faca observatii, sa faca propuneri de imbunatatire, l-am transmis ca proiect de PUG la ministere, a fost avizat aproape de peste tot, acum este la MDRAP. Deci noi nu avem noul PUG pentru ca inca nu avem avizul de la Ministerul Dezvoltarii. Altfel spus, statul roman nu ne aproba noul PUG, dar tot statul roman vine si spune nu va mai las valabil nici vechiul PUG. E normal asa ceva?„, a spus primarul Nicolae Robu.

Prefectura a admis plangerea ISC in data de 24 iulie, iar din acel moment, pana cand instanta ia o decizie, Primaria Timisoara trebuia sa suspende emiterea de certificate de urbanism. Intrebat daca certificatele eliberate dupa aceasta data devin nule, primarul Nicolae Robu a spus ca unele da, altele ba.

Nu stiu ce contesta Prefectura. O sa vreau o discutie cu doamna prefect ca nu putem sa tinem orasul asta pe loc. Cea mai mare dinamica din Romania… Noi nu mai trebuie sa facem un nou PUG, numai un aviz mai trebuie. Daca s-au emis certificate fara PUZ in baza PUG vechi, din momentul in care s-a suspendat PUG, ele sunt nule. Daca e existat PUZ in zona si certificatele sunt in consonanta cu PUZ-ul, atunci sunt valabile. Unele sunt valabile, altele sunt nule. Nu stiu cate sunt nule. Ele sunt date la Urbanismsi si se fac verificari„, a precizat primarul Nicolae Robu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Era un personaj in folclorul recent, Franaru’, nu-mi amintesc exact prenumele, dar parca nu se aplica doamnei prefect, ca era prea masculin.

  2. Domnul Robu are idei de dezvoltare care nu sunt nici etice nici ecologice . Mai mult ideile domniei sale se contrazic flagrant pe mai multe directii . Daca domnia elibereaza autorizatii pentru dezvoltarea orasului cu centre de colectionare de fiere vechi , molozuri si mizerii , impreuna cu deseuri periculoase . Toate acestea la poarta orasului si nu numai . Dar domnia nu intelege ca vorbeste degeaba , cheltuie banii statului si nu realizeaza greselile facute . La intrare in oras a lasat sa se infiinteze o groapa de gunoi, care peste zece ani va deveni asemenea celei de la Parta . Imi pare rau ca Timisoara trebuie sa suporte prostia unui primar ca Robu

  3. Dar si directia fiscala a Timisoarei este condusa de o cartita umflata . Dupa ce ca jupoaie cetatenii prin diverse dispozitive birocratice si anti- etice , mai are si tupeul sa pozeze in presa ca fiind un director de treaba . In plus mai poarta si un ghiul pentru a-si demonstra lacomia . Acest directoras cica dezvolta Timisoara prin banii smulsi cu sila de la cetatenii cinstiti . Dar mai are si prieteni in justitie , si la executari silite . El impreuna cu prietenii sai a distrus o gramada de familii si cetateni ai Timisoarei , ba confiscandu-le proprietatile , casele sau banii din pensii , prin proceduri frauduloase , interpretand legea in mod fraudulos si partinitor . Domnia sa Bodo Adrian foloseste legea si se foloseste de functia pe care o are pentru a fura banii cetatenilor prin proceduri legale . Dar primarului ii convine , caci asa poate sa mai dezvolte Timisoara , adica zonele interesate de domnia sa , sau al prietenilor sai . Totusi banii nostrii ai catatenilor sunt banii statului , noi cetatenii suntem statul !