Noutati :

Praful din Timisoara ne-ar putea aduce amenzi uriase de la Bruxelles. Nicolae Robu se lauda nu demult cu ‘cel mai curat aer intre orasele mari din Romania’

5 martie, 2019 - 04:32 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
8

Dupa ce in urma cu cateva saptamani primarul Nicolae Robu anunta ca Timisoara are cel mai curat aer, conform unor vechi centralizari de date ale unui sistem girat de OMS, acum orasul se afla la un pas de declansarea procedurii de infrigement, din cauza poluarii, atrage atentia Prefectura Timis.

CITESTE SI: Cel mai curat aer e in Timisoara, intre orasele mari din Romania, potrivit masuratorilor unui sistem girat de OMS. Ce le spune Nicolae Robu timisorenilor care stau langa marile fabrici 

Conform reprezentantilor Agentiei pentru Protectia Mediului Timis, in 2019, valorile limita ale particulelor in suspensie PM10 au fost depasite pentru un numar de 6 zile la statia TM1 situata pe Calea Sagului, 7 zile la statia TM2 situata in incinta Liceului Carmen Sylva, si 2 zile la statia TM5 situata pe Calea Aradului.

In 2018, s-au inregistrat 31 de depasiri, in conditiile in care limita maxima admisa de Uniunea Europeana e de 35 de abateri.

Tinand cont si de numeroasele depasiri ale PM10 in cursul anului 2018 (31 la numar) si pentru a preveni declansarea procedurii de infringement asupra Municipiului Timisoara, conducerea Institutiei Prefectului Judetul Timis a solicitat Primariei Municipiului Timisoara inca din luna noiembrie a anului 2018 sa prezinte masurile luate pentru ca particulele in suspensie PM10 sa nu depaseasca valorile limita admise (35 depasiri/an). Cu toate acestea, Primaria Municipiului Timisoara nu a dat curs solicitarilor venite din partea Institutiei Prefectului Judetul Timis nici pana la aceasta data„, transmite prefectura Timis.

In cursul zilei de marti, 5 martie, la Palatul Administrativ s-a analizat stadiul elaborarii planului de mentinere a a calitatii aerului in judetul Timis.

In ceea ce priveste depozitarea deseurilor provenite din activitatile de demolari si constructii, s-a solicitat Primariei Municipiului Timisoara sa comunice locatiile unde se pot depozita aceste tipuri de deseuri pentru a evita abandonarea acestora pe domeniul public (intre blocuri sau la iesirile din oras), creand-se astfel un aspect insalubru pentru municipiu. Nici in acest caz, Primaria Municipiului Timisoara nu a raspuns solicitarii„, precizeaza Prefectura Timis.

Subprefectul Daniel Frantescu a cerut Primariei Timisoara o informare legata de prestatorii de salubritate de pe domeniul public spalarea si maturarea carosabilului, a trotoarelor, golirea cosurilor de gunoi, incarcarea si transportul depozitelor necontrolate de deseuri abandonate pe domeniul public), precum serviciile pe care le ofera pentru curatarea si intretinerea spatiilor verzi, golirea cosurilor de gunoi din parcuri, scuaruri si locuri de joaca.

CITESTE SI: Curatenie in forta la Timisoara. Sute de angajati din subordinea Primariei, scosi la maturat pe strazi dupa 4 luni de mizerie. Foto 

Nivelul acceptat de poluare cu particulele de praf PM10 specificate in Directiva 2008/50/EC este de 50 micrograme pe mc in 24 de ore, dar nu trebuie sa depaseasca 35 de zile dintr-un an.

Particulele in suspensie din atmosfera sunt poluanti proveniti din cauze naturale (de exemplu antrenarea particulelor de la suprafata solului de catre vant, eruptii vulcanice etc) sau din surse precum: arderile din sectorul energetic, procesele de productie (industria metalurgica, industria chimica etc.), santierele de constructii, transportul rutier, halele si depozitele de deseuri industriale si municipale, sisteme de incalzire individuale, indeosebi cele care utilizeaza combustibili solizi etc. Acestea supensii pot contine particule de carbon (funingine), metale grele (plumb, cadmiu, crom, mangan etc.), oxizi de fier, sulfati, dar si alte noxe toxice, unele dintre acestea avand efecte cancerigene.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Robu, un imbecil!

  2. Din pacate acest oras e infundat in praf si gunoaie , fiecare poate sa arunce vina pe cine vrea insa clar ca principalul responsabil este primarul Robu , care intra in istorie ca a fost primar in cea mai mizerabila perioada a acestui oras.Insa vinovati sunt si acei multi cetateni necivilizati care arunca gunoiul ,tigara etc pe geamul masini sau in locuri unde nu sunt destinate deseuriilor. Problema trebuie rezolvata urgent deoarece riscam ca multi oameni sa se imbolnaveasca din cauza prafului exagerat.

  3. Cel mai curat aer din Roamania… Doamne, discurs delirant, incepe sa sune ca si Ceausescu sau Dragnea… Nu stiu cine il mai crede si pe asta…

  4. Nivel impresionant de retard…orasul este in camp, a batut vantul care logic a ridicat si purtat praful, traim in camp bah retardatilor!!!

  5. De fabricile din oras CONTINENTAL si cei care inca mai au STATII DE BETOANE IN ORAS NU spune nimic , vezi zona CALEA BUZIASULUI SI ALTELE, MARE JEG.

    • Nu spune, pentru ca parizerii de la Continental i-au platit deja „cotizatia”, sunt in regula, „legali”…

  6. „Primarele” se lauda cu nerusinare cu ceea ce nu si cu ceea ce nu are, asa ca putem sa recunoastem: Robu s-a aclimatizat perfect in banat.

  7. Scoateți gunoaiele din primărie care ne conduc orașul,adunaturile din Oltenia care au invadat Banatul in proportie de 100 % cu apucăturile lor primitive și barbare,puterile,hotii,corupții , mafioții si incopetentii din institutii si va fi bine. România, trezește -te.