Pierdem banii europeni pentru anveloparea blocurilor la Timisoara? Doar 12 sunt facute din 68, care ar trebui sa fie toate gata pana la sfarsitul anului

TIMISOARA. Cu doar 3 luni inainte de termenul limita pentru pierderea finantarii europene, programul de reabilitare termica a blocurilor al Primariei Timisoara e inca departe sa se incheie. Sunt gata numai 12 din cele 68 de blocuri incluse în proiect, santierele fiind incepute la alte 22, transmit reprezentantii municipalitatii.

CITESTE SI: La 10 ani de cand au inceput lucrarile, Spitalul de Copii Louis Turcanu ar putea avea… o lista cu echipamentele necesare pentru dotarea noii cladiri. Ministerul Sanatatii va lua un credit de 20 de milioane de euro 

Programul de reabilitare termica a blocurilor din Timisoara, pornit in al doilea mandat al fostului primar Nicolae Robu, se indreapta incet si sigur spre un dezastru.
Primaria Timisoara a semnat contracte de finantare prin POR 2014 – 2020, Axa prioritara 3, Prioritatea de investitii 3.1, Operatiunea A – Cladiri rezidentiale pentru 68 de blocuri din oras. Au fost insa mai multe probleme legate de solutiile tehnice (anvelopare cu polistiren, vata bazaltica ori panouri sandwich din aluminiu). Apoi au fost anulate rand pe rand zeci de licitatii.

Cu chiu cu vai, iata, la jumatatea lunii septembrie 2023, reprezentantii administratiei Fritz anunta ca au fost reabilitate termic abia 12 imobile dintre cele 68 de pe lista pentru care aveau bani europeni asigurati.

Alte 22 de blocuri se afla in diferite faze de executie, iar 24 in faza de achizitie. Pentru 10 inca nu s-a aprobat revizuirea solutiei, transmit reprezentantii Primariei Timisoara care ar fi trebuit sa le termine pe toate pana de Revelion, ca sa nu piearda finantarea pentru proiectul de eficientizare energetica prin Programul POR 2014-2020, care, la o medie de 500.000 de euro/bloc, depaseste 30 de milioane de euro.

Chiar daca in perioada noiembrie 2020-noiembrie 2022 au fost eficientizate energetic doar 6 blocuri, iar de atunci si pana azi inca 6, reprezentantii Primariei Timisoara n-au vrut sa comenteze posibilitatea de a pierde banii europeni, s-au marginit doar sa spuna ca… se lucreaza.

Va reamintim, fosta administratie a semnat 18 contracte de finantare europeana cu ADR Vest, prin POR 2014-2020, in care sunt cuprinse cele 68 de blocuri, termenul maxim de implementare fiind 31.12.2023.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Vai si amar cand se ocupa administratia publica sa faca ceva…

 2. Pai la cel de pe Aries stagneaza de cateva luni lucrarile.Am vazut doar doi trei srilankezi.Vai si-amar de bietii locatari care stau cu jaluzelele inchise de peste 2 luni ca aia nu avanseaza deloc.Schelele sunt in acelasi loc si nu se vede nicio miscare.

 3. Vecinii sa doarma impreuna si nu mai e nevoie de anvelopare sau Colterm. Batran cu batran, tinara cu tanara, batran cu tanara, fiecare cum doreste, important e sa isi incalzeasca impreuna patul.

 4. NU VREM ANVELOPARE!
  pe vremea lu’ceausescu nu erau anvelopate blocurile si nici nu aveam caldura si nu a murit nimeni.
  jos cu dictatura anvelopelor!

 5. #revolutiabuneiguvernari

 6. Pe Sagului este un bloc turn pe jumătate anvelopat, de pe vremea vopsitului….

 7. La blocul de pe sagului, se judeca cu constructorul de cel puțin 4 ani, haos total, nimeni nu știe nimic, nimeni nu face nimic… . Noaptea mintii

 8. Legi proaste, angajati ai primariei care stau acolo pe posturi si nu pot fii dati afara ca din nou asa e legea…, unde ai mai auzit ca atunci cand vine un sef nou si vrea sa schimbe ceva sa nu poata da afara angajatii cum si cand vrea el, cu exeptie in Romania la stat, retineti la stat (deci unde se sta). Dute la privat sa vezi asa ceva… sa nu uitam ca statul e platit de privat…
  De ce am scris ce e mai sus, pentru ca acum se vede de ce nu se face nimic la stat…

 9. de vina e Putin si George Soros …huooo fugiti in tunelurile dacice .

 10. Bai idiotule să știi de la mine, nici unde nu este dat afară personalul cand bine un sef nou !
  Șeful nou trebuie să știe să lucreze cu oamenii nu să-i concedieze să aducă clica lui ! Îi concediezi pe cei de care nu ai nevoie cum a facut Bolojan, nu sati aduci fufele tale !
  Tot ce se lucrează de trei ani in Timișoara este munca acestor oamenii pe care gunoiul tau vrea să-i concedieze să-și aducă gunoaiele usr-iste !

 11. Cineva zicea la un moment dat, citez : „… când sindicatele din MEDIUL PRIVAT vor fi mai puternice la negocieri decât sindicatele de la STAT , de-abia arunci se vor schimba niște lucruri în țara asta…”

  Cred că avea dreptate….

  Mulțumesc.