Picturi murale pe cladirile din jurul Conacului Mocioni si spatiilor verzi amenajate in Foeni. Se cauta si artisti care sa isi expuna lucrarile in Romania si Islanda

TIMISOARA. Se apropie de final lucrarile pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni, iar acum incep apelurile deschise pentru gasirea unor artisti care sa puna in valoare tot ce s-a realizat in zona.

Mai precis, Asociatia Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Judetean Timis in cadrul proiectului de reabilitare a Conacului Mocioni, anunta lansarea unui apel deschis pentru realizarea unei expozitii itinerante ca parte din programul de revitalizare a bijuteriei arhitecturale din Foeni.

Expozitia isi propune sa integreze manifestari artistice contemporane in patrimoniul cultural al Conacului Mocioni si sa incurajeze schimbul de bune practici intre artistii romani si islandezi.

Pentru inceput, se cauta 3 artisti vizuali si 2 peisagisti care sa realizeze lucrari murale pe fatadele unor cladiri din jurul Conacului Mocioni si lucrari de amenajare peisagistica in localitate, punand in valoare spatiile verzi din fata imobilelor selectate.

In cea de-a doua parte, vor fi selectati 3 pictori, 2 fotografi si un artist video. Lucrarile de arta realizate de acestia vor face parte dintr-o expozitie care va fi amenajata initial in Reykjavík (martie 2024), apoi in Timisoara (martie/aprilie 2024), destinatia finala fiind Conacul Mocioni.

Doi dintre artistii romani vor merge intr-o vizita de studiu in Islanda, in martie 2024, pentru a se intalni cu comunitatea locala de artisti, curatori si galeristi.

Activitatea de revitalizare este structurata in jurul istoriei Conacului Mocioni, a reconstructiei si conservarii cladirii care, de-a lungul timpului, a servit comunitatii in moduri diferite. Accentul va fi pus pe inovarea si conceptualizarea patrimoniului cultural reprezentat de conac si destinatiile sale multiple de-a lungul timpului.

Conacul Mocioni a fost construit initial in 1750, ca resedinta pentru familia Mocioni, dar in ultimele decenii a avut destinatii diverse, de la gradinita, baie publica, discoteca pana la adapost impotriva inundatiilor. Consideram ca aceasta adaptabilitate rapida si legatura cu comunitatea constituie teme excelente pentru expozitia itineranta din Islanda si Romania” a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Toti artistii vor fi remunerati pentru serviciile lor, la finalul rezidentelor, iar materialele necesare lucrarilor vor fi asigurate de Asociatia Miltonia.

Artistii interesati isi pot trimite candidaturile prin e-mail la adresa [email protected] pana in data de 21 ianuarie 2024. Detalii despre criteriile de selectie si continutul dosarului de inscriere pot fi accesate la: http://miltonia.ro/anunt-rezidente-artistice/ .

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ba nebunilor, nu intaratati „artistii”ca o sa va treziti cu „opere” chiar si pe conac. Nu sti cand se activeaza un cretin cum era ycre mai demult. Apropo, i-o fi rupt careva manile de nu mai vad prin oras semnatura cacatului?