Piata Badea Cartan a fost inaugurata cu dansuri si muzica populara. Primarul Gheorghe Ciuhandu a schimbat replici acide cu vanzatorii. GALERIE FOTO!

TIMISOARA. Piata Badea Cartan are o infatisare noua. Daca reprezentantii Primariei Timisoara sunt multumiti de cum arata noua locatie, pe care au inaugurat-o cu lautari si cu dansatori traditionali, comerciantii se plang de frig, de curent si de locurile de parcare.


Piata Badea Cartan a fost inaugurata de Ziua Nationala a Romaniei, sub atenta supraveghere a primarului Gheorghe Ciuhandu, a secretarului Primariei Timisoara si a altor membri ai executivului. Dupa ce a taiat panglica, primarul s-a adresat sutelor de oameni adunati in Badea Cartan, care au indurat frigul vreme de minute bune pentru a-si spune nemultumirile. Nu au lipsit nici replicile dure ale comerciantilor la adresa sefilor din primarie.

Oamenii s-au plans de frig si de curent, dar si de lipsa locurilor de parcare. Primarul le-a spus insa ca va monta panouri publicitare de-a lungul pietei, care vor atenua frigul.

„Am facut o piata pentru producator. Producatorul trebuie sa se adapteze consumatorului, nu invers! Deci dumneavoastra veniti sa aduceti marfa, eliberati locul de parcare dupa 2 ore, vine consumatorul sa-l ocupe, poate vin 10 sa-l ocupe, sa va cumpere marfa. Si cu asta basta! Dupa aceea veniti seara sa va luati marfa. Dar nu puteti pretinde sa tineti locul ocupat in nestire”, i-a spus Ciuhandu unei comerciante.

„E ok acoperisul, dar dumneavoastra trebuia sa va ganditi pe margini, ca ne bate zapada pana in mijloc. Cu corturi nu e voie, cu umbrele nu e voie, dar stati dumneavoastra ca sa vedeti? Ati fost sa vedeti cand ninge?”, a spus o alta vanzatoare nervoasa.

„Da, am fost. Tocmai de aia s-a reabilitat aceasta piata”, a raspuns sec Ciuhandu, intreband-o pe femeie ce produse comercializeaza.

Mese noi si spatii pentru micii vanzatori

In 4 luni de lucru s-a schimbat tot acoperisul, s-a revopsit structura metalica, s-a refacut platforma betonata, dar si intreaga infrastructura. In plus, au fost construite zece chioscuri noi, prevazute cu apa, energie electrica si aer conditionat. Cinci dintre acestea sunt scoase la licitatie pentru produse alimentare, iar celelalte cinci au fost compartimentate in 10 spatii pentru flori. Deasupra halii de lactate s-a mai construit un chiosc circular, impartit in 12 spatii unde se vand deja ustensile de pescuit, feronerie, artizanat si alte produse. Comerciantii isi vand marfa pe 260 de mese noi din fibra de sticla, in total fiind puse la dispozitia lor 392 de standuri. Valoarea investitiei a fost de aproape 2,2 milioane de lei, bani luati din profitul societatii de piete.

„Noi am refacut atat instalatiile care deservesc aceasta piata, am refacut acoperisul, am realizat o completare a structurii metalice, s-au realizat niste chioscuri suplimentare in plus la nivelul parterului, s-a supraetajat raionul de branzeturi si de carne cu spatii adecvate pentru comercializarea unor produse industriale, s-au completat anumite locuri de parcare, ne-am straduit sa facem acest lucru. Ceea ce s-a facut aici este integrat intr-un program mai larg care cuprinde si reabilitarea pietei din Iosefin”, a explicat primarul Gheorghe Ciuhandu.

Cat despre frigul din piata, Ciuhandu a spus ca problema se va rezolva cu panouri publicitare.

„Pe o portiune unde am facut acele chioscuri de flori si pe fondul faptului ca se vor monta panouri publicitarea de-a lungul pietei, vom atenua efectul curentului si efectul ploii. Acoperisul a fost reparat integral si eu zic ca va imbunatati mult situatia. Evident ca noi nu mai putem schimba conceptul arhitectural care s-a facut in urma cu 16 ani”, a completat Gheorghe Ciuhandu.

„E frig, e curent, nu e bine deloc ce-au facut. Macar de-au bagat bani, sa fi facut cum trebuia, inchis, sa fie cald, sa putem vinde si iarna. Sunt probleme cu toate”, ne-a spus resemnata una dintre vanzatoare.

La anul incep lucrarile in Piata 700!

Daca cei care vand flori in Piata Badea Cartan au la dispozitie chioscuri acoperite, cei din Piata 700 inca indura frigul pentru a-si vinde marfa. Reprezentantii Administratiei Pietelor promit insa ca probleme lor se vor rezolva anul viitor.

„Ne bucuram ca am rezolvat aici problema florilor. Prima problema a societatii de piete va fi inchiderea spatiului de flori din Piata 700, care este oricum mult mai mare decat in Badea Cartan, sa le cream aceleasi conditii ca si aici. Incepem anul viitor, acum ne gandim, discutam cu proiectantii. Acolo as vrea sa vin cu compartiment pentru fiecare florar, sa-i pastram pe toti, sa nu pierdem nici din suparafata”, ne-a spus Victor Stefan, seful Societatii de Piete din cadrul Primariei Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.